English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Amiga Forever

 
 
Thread Tools
Old 06 June 2021, 22:18   #1
Noob-tech-ninja
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: UK
Posts: 37
Question AF > Cloanto WB 3.1 > Installtion questions > [Resolved]

Hi there guys.

I own Amiga Forever (2005) Premium Edition
And I was wanting to create a full WB installation in emulation
to mess around with and learn.

(Esp seeing as I never had a HDD for my Amiga's when I was a youg'un).

Question:
Is the WB 3.1 .ADF supplied with Amiga Forever a "Full" WB installation
(as in the full 5-6 disk set that you got with the orignal Amiga) ?

The .ADF file is 880k (so would suggest not) unless its been compressed

I've asked this question to Cloanto themselves via their online
webforms, but they never got back to me.

TIA for any help or advice.

Last edited by Noob-tech-ninja; 25 July 2021 at 22:37.
Noob-tech-ninja is offline  
Old 09 June 2021, 03:46   #2
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 362
With your AF purchase you should have gotten a full distribution of ADFs for WB3.1

amiga-os-310-workbench.adf
amiga-os-310-storage.adf
amiga-os-310-install.adf
amiga-os-310-extras.adf
amiga-os-310-fonts.adf
amiga-os-310-locale.adf

as well as the ROMs for Amiga OS 3.1

if you didn't get these, then I suggest that you actually go buy the distribution - or if you have bought it then start pounding on doors until someone answers.
Saghalie is offline  
Old 09 June 2021, 09:38   #3
redblade
Zone Friend

redblade's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Middle Earth
Age: 37
Posts: 1,792
create a .HDF (Hard drive file, 5Mb minimum up to 4Gb) and attach it to WinUAE.
Insert Install 3.1 in df0: and boot, it's best to set maximum floppy speed under the disk drive section, also more that 1 drive will speed up installation.
redblade is offline  
Old 10 June 2021, 21:36   #4
NinjaCyborg
Registered User

 
Join Date: Feb 2021
Location: UK
Posts: 31
880K is a standard ADF size
NinjaCyborg is offline  
Old 12 June 2021, 21:53   #5
Noob-tech-ninja
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: UK
Posts: 37
1. @Saghalie - I've thoroughly searched my CD's and DVD's that came with
Amiga Forever (2005) premium
They do not contain the files that you mention

They do have a basic Workbench version for every Amiga model released
As in - the 1st Workbench disk, that provides you with a bare bones OS
(So enough to run some apps and games) but not the entire disk sets).


2.The crazy/annoying/ironic thing is, I actually own the original, physical
Workbench 3.1 diks.

However -
2.1. I cant find them since I moved house recently

2.2. My (real) Amiga A-1200 floppy disk drive is not working at all
(Its not reading disks - as per a previous post of mine).

Ah well, back to the drawing board.

Thanks very much for the help and advice, so far.
Noob-tech-ninja is offline  
Old 13 June 2021, 01:01   #6
Yoji
Registered User

 
Join Date: May 2015
Location: newcastle-under-lyme
Posts: 85
I was going to check my old versions... but they only go back to 2014...
if yours are 2005, may be its time to splash out £17.95 and upgrade to the latest... which will certainly get you all the ROMS (not the latest 3.1.4 or 3.2) and Workbench disk ADFs. (again, not 3.1.4 or 3.2)
While I cant be sure.. pretty sure you are "not doing it right" if you cant find the stuff in a legitimate copy of AmigaForever (even 2005 vintage) and sure I could find the 3.1 WB disks online without much trouble..
but nice to support AF, so may be best route for you if you struggling.

Good luck.
Yoji is offline  
Old 13 June 2021, 02:50   #7
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 362
Quote:
Originally Posted by Noob-tech-ninja View Post
1. @Saghalie - I've thoroughly searched my CD's and DVD's that came with
Amiga Forever (2005) premium
They do not contain the files that you mention
Ok, well this means you do not have the premium distribution (Physical CD)
not sure what you got. But if for some reason you DO have it and have
installed it on your PC, look in
HARDDRIVE:\INSTALL LOCATION\Amiga Files\Shared\adf
(in other words...

C:\Users\Public\Documents\Amiga Files\Shared\adf
...)

That's usually the default location. Try the install again.
Quote:
Originally Posted by Noob-tech-ninja View Post
Thanks very much for the help and advice, so far.
You're welcome!
Saghalie is offline  
Old 15 June 2021, 23:33   #8
Noob-tech-ninja
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: UK
Posts: 37
Hi again guys.

1. I definately do have the Amiga Forever (2005) Premium edition.
It contains x3 discs (x1 CD & x2 DVD's)
with the CD containing all of the Amiga Forever software

2. Here are the contents of the dir that contains the Amiga "OS files"
which appear to be the 1st Workbench disk for each of the individual
Kickstarts released for every Amiga computer:

Location: Home/apps/AmigaForever/Emulation/System/adf

Contents of dir:

af-boot.adf
amigaos-100-wb.adf
amigaos-110-wb.adf
amigaos-120-wb.adf
amigaos-130-wb.adf
amigaos-134-wb.adf
amigaos-200-wb.adf
amigaos-204-wb.adf
amigaos-210-wb.adf
amigaos-300-wb.adf
amigaos-310-wb.adf

So it appears that they provide the 1st Workbench disk, which is enough
to access the base OS, but not the extra disks to make a full set HD
installation.
Noob-tech-ninja is offline  
Old 16 June 2021, 00:05   #9
fxgogo
your average eccentric

fxgogo's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Richmond / U.K.
Posts: 437
If that is the case, I definitely think you should upgrade. Not only will you get all the disks and roms, but they will be unencrypted, which they were back then. You should qualify for the upgrade pricing.
fxgogo is offline  
Old 16 June 2021, 03:41   #10
Yoji
Registered User

 
Join Date: May 2015
Location: newcastle-under-lyme
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by Noob-tech-ninja View Post
Hi again guys.

1. I definately do have the Amiga Forever (2005) Premium edition.
It contains x3 discs (x1 CD & x2 DVD's)
with the CD containing all of the Amiga Forever software
Does seem bizarre/strange... I am waiting for "wayback machine" (http://web.archive.org/) to come back off maintenance to see if we can see what they advertising in 2005...
Just out of interest...
Yoji is offline  
Old 16 June 2021, 10:41   #11
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,353
I thought that I own all AF releases since 4.0, but apparently I skipped 2005. In 6.0 there is indeed only the WB disk for 3.1. In 2006 there are all six disks.
thomas is offline  
Old 17 June 2021, 04:09   #12
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 362
Quote:
Originally Posted by Noob-tech-ninja View Post
Hi again guys.

1. I definately do have the Amiga Forever (2005) Premium edition.
It contains x3 discs (x1 CD & x2 DVD's)
with the CD containing all of the Amiga Forever software

So it appears that they provide the 1st Workbench disk, which is enough
to access the base OS, but not the extra disks to make a full set HD
installation.
OK - well look at your HDF installations. You should have a full 3.1 distro on HDF.
Saghalie is offline  
Old 17 June 2021, 09:05   #13
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 2,325
@Yoji:

They always claimed it was a full set.
Minuous is offline  
Old 17 June 2021, 13:13   #14
Yoji
Registered User

 
Join Date: May 2015
Location: newcastle-under-lyme
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by Minuous View Post
@Yoji:

They always claimed it was a full set.
Thanks..
I did try check on the wayback machine.. but the amiga forever website is excluded for some reason.
But Thomas seems to confirm that full sets were not included (in the 2006 version at least).
So while it does seem strange.. I cant add anything to the discussion.

Cheers
Yoji is offline  
Old 25 July 2021, 22:40   #15
Noob-tech-ninja
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: UK
Posts: 37
I finally got around to buying the newest Amiga Forever 9 (2021) Plus edition.

This definatley has all of the full Workbench versions.
And the full 6 disk sets for both version 3.0 & 3.1

So thanks to everyone for all of their help
It's very much appreciated.

Marking this as resolved

Cheers.
Noob-tech-ninja is offline  
Old 25 July 2021, 23:54   #16
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 2,325
Did they give you a refund for the defective version?
Minuous is offline  
Old 26 July 2021, 00:53   #17
Noob-tech-ninja
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: UK
Posts: 37
@Minuous - Nah, although TBF -

1. I bought the prevous version back in 2006

2. I don't think that the previous version was defective.
It just doesn't appear to have those disks on the CD.

The good news is, that I did manage to qualify for the upgrade pricing (£17.95)
and I've already managed to create a WB 3.1 installtion on a HDF
and I'm just doing some testing with it.

Cheers.
Noob-tech-ninja is offline  
Old 26 July 2021, 18:58   #18
Anubis
Retro Gamer

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Underworld
Age: 49
Posts: 3,304
Congrats, you now have OS 3.1, while everyone is installing 3.1.4 and 3.2.

IIRC, cheapest edition included all 3.1 disks. (one of them came in bundle on groupees.com few years back, and iirc, it included all 3.1 adfs.)

3.2 is move in right direction, imho.
Anubis is offline  
Old 27 July 2021, 08:26   #19
fxgogo
your average eccentric

fxgogo's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Richmond / U.K.
Posts: 437
Great stuff, glad you are sorted. There is so much you can do now. I like having a bunch of A4000’s configured for different uses and experimenting with.
fxgogo is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cloanto Roms Vs? blade002 support.Hardware 17 12 July 2019 10:44
OS 3.5 on the new Cloanto ROMS frank_b support.Apps 7 18 December 2015 23:23
Installtion space issues. r6stu support.Apps 4 21 October 2007 20:44
Cloanto LHA->RAM and peperoni questions... keropi support.Apps 0 09 December 2005 08:58

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09904 seconds with 15 queries