English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 10 April 2007, 19:37   #21
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
Still doesn't work,
it's always the same with 4 channels and 4 channels 5.1 i have the same songs for the rear and the front like if it was 1 channel for the left rear and front and 1 channel for the right rear and font then it miss 2 channels.
tested with turrican2 (i know well the music).
Ps: thanks again for your job and good luck for this hard job.
If i can do anithing else for helping, ask it.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 20:03   #22
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 25,081
Hmm, I see conflicting reports now..

Can you explain as exactly as possible whats wrong? For example, use some tracker-like program to confirm which channel is missing and/or can be heard from wrong speaker etc..

Or use debugger's (shift+f12) sm-command to test channels one by one. sm 1 = only first Paula channel enabled, sm 2 = 2nd, sm 4 = 3rd, sm 8 = 4th (simple bitmask)
Toni Wilen is offline  
Old 10 April 2007, 20:08   #23
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
i'm not aware about all of this but i give it a try.
If i can help, i will.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 20:17   #24
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
Could you give me more detail how to test it.like which traker ect.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 22:02   #25
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
the different test in the debugger :

am 1 : (channel 1) front and rear left (same song)
am 2 : (channel 2) front and rear right (same song)
am 3 : channel 1 to the 2 left and channel 2 to the 2 right
am 8 : different of the others you can hear to the rear and the front left but the level power of the song is ridiculous.( if you know well turrican 2, in game you hear just the little fire with am 8 )
PS:no one play the rotate fire.
i hope you will understand wath i mean, again sorry for my bad english (i did my best.

Last edited by turrican3; 10 April 2007 at 22:16.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 22:19   #26
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
how can i test each channels in the winuae version 1.3.3 like i have all the channels there, perhaps i can find what channel is missed in the new version.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 23:04   #27
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 25,081
http://www.winuae.net/files/b/winuae.zip updated. Attach winuaelog.txt again with both 4 and 5.1 modes selected, thanks.

(same am-command works, it was added during 0.8.2x era..)
Toni Wilen is offline  
Old 10 April 2007, 23:26   #28
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
Congratulation toni,you did it.

I'm curious what was the mistake, if i can understand.
Incredible good job really.
I suppose you don't need the logs anymore.
sorry it's near perfection but not yet see lower

Last edited by turrican3; 10 April 2007 at 23:59.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 23:43   #29
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
this is strange there is a difference between the version 1.3.3 and the new version.
I explain:
in the version 1.33 all the channels are separate and in the new version all songs are there but in the front speakers it seems to be mixed with the channel the rear speakers, i 'll make more tests with debugger.
with the version 1.3.3 i entered in debugger but the command am did nothing how can i have the list of commands for thi one.

Last edited by turrican3; 11 April 2007 at 03:03.
turrican3 is offline  
Old 10 April 2007, 23:58   #30
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
here are the logs:
4 channels and 4 channels in 5.1
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog4ch.txt (13.8 KB, 153 views)
File Type: txt winuaelog4ch.txt (3.1 KB, 138 views)
File Type: txt winuaebootlog4ch5.1.txt (13.7 KB, 131 views)
File Type: txt winuaelog4ch5.1.txt (3.1 KB, 138 views)
turrican3 is offline  
Old 11 April 2007, 00:22   #31
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
new test with debugger:
am 1: left front speaker alone
am 2: right front speaker alone
am 3: the two front speakers with different songs
am 8: the rear and front speakers left
there is no difference between 4channels and 4 channels 5.1
Is it not strange that one by one the rear right has no sound and with the 4 channels (launched like usual, witout debuger command) the rear right speaker has a song ?
i hope it can help.
The end of the tunnel is near.

Last edited by turrican3; 11 April 2007 at 03:06.
turrican3 is offline  
Old 11 April 2007, 13:57   #32
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 42
Posts: 1,815
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
I see similar results. both 4 channel and 4chan 5.1 produce same output.

testing with octamed. channels 0 and 1 are front. and 2-3 seem to get cloned (front back).

it is a step closer though, at least we can hear all the sound channels now
Attached Files
File Type: txt winuaelog-4chans-5.1.txt (21.1 KB, 147 views)
File Type: txt winuaelog-4chans.txt (20.7 KB, 156 views)
Mad-Matt is offline  
Old 11 April 2007, 20:54   #33
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 25,081
Stereo separation disabled? (it had no effect since before beta6)

At least Soundblaster 4/6ch problem was solved..

Story so far: I was getting desperate and I started looking for open source mediaplayers because they apparently work. Few minutes of googling and I found it, VLC's source explained it perfectly:

<snip>

/* Needed for 5.1 on emu101k */
dsbdesc.dwFlags |= DSBCAPS_LOCHARDWARE;

</snip>

Which is quite interesting requiremement. DSBCAPS_LOCHARDWARE means sound buffer must be located in card's hardware buffer. No space or hardware buffers, open fails. DSBCAPS_LOCSOFTWARE is opposite.

Both DSBCAPS_LOCSOFTWARE and DSBCAPS_LOCHARDWARE not set means "best available" will be selected. (default setting)

For some reason Creative decided that LOCHARDWARE must be specified or >=4 channel audio streams only play in 2 channel mode. ("extra" 2 or 4 channels are simply discarded from the stream..)

Illogical.. Nothing in documentation, must be some very "creative" feature.


The fix was to specify LOCHARDWARE if >=4 channels, open the buffer, remove the flag if open fails and try again (most MB built-in cards don't support LOCHARDWARE)

This didn't happen in old versions because DX libraries used to build WinUAE were "ancient" until recently. Reason was old D3D filter problem, libraries were updated after D3D was fixed to not require latest DX runtime.
Toni Wilen is offline  
Old 11 April 2007, 21:03   #34
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
Sorry but i don't understand all,
doest it mean that you have a solution and you will implement it in a next versio or does it mean there is no solution for creative cards.
If there is no solution could you suggest me the best card with winuae.
Thanks for all
turrican3 is offline  
Old 11 April 2007, 21:08   #35
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 25,081
Fix is already added and the remaining problem is caused by something else (like stereo separation or because of weird tweaks I had to add for debugging..)
Toni Wilen is offline  
Old 11 April 2007, 21:26   #36
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
thank you very much for your hard work to find the problem.
turrican3 is offline  
Old 12 April 2007, 22:14   #37
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 45
Posts: 3,760
This thread can be closed the new beta repair this problem
thanks toni
turrican3 is offline  
Old 13 April 2007, 10:17   #38
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 25,081
Problem (finally) solved.
Toni Wilen is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound channels switched? bLAZER support.WinUAE 21 28 October 2014 09:43
A1200 weak crackly sound - both channels went overnight! Photon support.Hardware 47 11 November 2011 21:07
A600: missing sound channels cosam support.Hardware 28 23 May 2010 07:43
More that 4 Sound Channels??? Dragon3d support.WinUAE 8 01 February 2008 18:30
shufflepuck cafe 4 channels sound is crazy turrican3 support.WinUAE 5 08 November 2007 16:41

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09442 seconds with 14 queries