English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 26 May 2021, 15:03   #1
OldAmigan
Professional old fart!

 
Join Date: Dec 2017
Location: Dumfries, Scotland
Posts: 27
Help required! Using a CD/DVD drive under OS3.1.4.1

Its a long time since I had my A1200 up and running properly.

I've got it in a tower and have a choice of IDE to SD adapter with 40 pin IDE or a 4-way buffered IDE setup with IDEFix97 and a CF card. At this point I should say that I can't find my IDEfix97 floppy but there's a free version on aminet and I have my key-code - but should I need it anyway if I'm on OS 3.1.4.1?

I've loaded OS3.1.4.1 on both setups and I have a CD-RW plugged in.

I've checked and I have CDFS present (included with 3.1.4)and I have CD0 present in Devs/DOS Drivers.

What am I missing?

I have noticed that there is no CD Prefs program.

Any suggestions will be greatly appreciated.
OldAmigan is offline  
Old 26 May 2021, 15:25   #2
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 490
If your only devices are a hard drive and the CD drive (i.e., you’re not using the 4-way adapter) you don’t need IDEfix. The device jumpered as master (presumably your hard drive) will be scsi.device unit 0 and the device jumpered as slave (the CD drive) will be scsi.device unit 1.

All you should need to do is adjust the CD0 mountfile to use unit 1. I think it uses unit 3 or 4 by default.
Matt_H is offline  
Old 26 May 2021, 15:27   #3
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 5,260
The main thing is that the device and unit number specified in the DOSDriver match your setup. With the 4-way adaptor, the first port is scsi.device units 0 and 1, but I think atapi.device is still required to access the second port with units 2 and 3. For the SD card adaptor, it depends on how it's implemented - some have the 40-pin IDE configured as slave with the SD card as master, others mimic the 4-way adaptor behaviour and so also need atapi.device to access that port.

Bear in mind that some CF cards (and possibly some SD adaptors too) don't work well with other devices on the same bus, so this can prevent the CD drive from being detected if it's set as a slave device.

Last edited by Daedalus; 27 May 2021 at 09:46.
Daedalus is offline  
Old 26 May 2021, 15:28   #4
indigolemon
Bit Copying Bard

indigolemon's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Kelty, Fife, Scotland
Age: 38
Posts: 989
What Matt_H said, or if the CDRW on the second channel of the buffered adapter, and it's set to master, it *should* be unit 2 of atapi.device

If you have the IDEFix archive downloaded, extract it, and there's a handy tool inside called FindDevice you can check this with.

FWIW I use an SD->IDE 40 pin adaptor on the primary channel of my 4 way buffered interface, and have a CDRW and a Zip 250 the secondary channel. I have installed IDEFix (3.1.4.1 here too), and am using it as it gives a speed up for data transfer over the default scsi/atapi devices. If you go down this route, both channels use scsi.device - primary being 0 (master) and 1 (slave), and secondary being 2 (master) and 3 (slave).

Note that IDEFix doesn't play nice with some CF -> IDE adaptors as it doesn't like disks that identify as 'removable'. There are patches to resolve this available online.
indigolemon is offline  
Old 27 May 2021, 09:47   #5
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 5,260
Ugh, yes, units 2 and 3 for the secondary port, not 3 and 4 as I posted. Sorry!
Daedalus is offline  
Old 27 May 2021, 12:52   #6
OldAmigan
Professional old fart!

 
Join Date: Dec 2017
Location: Dumfries, Scotland
Posts: 27
Thanks for all the info, folks.


When I can get back on my Amiga (when she-who-must-be-obeyed doesn't have any jobs for me), I'll see if I can get it going
OldAmigan is offline  
Old 30 May 2021, 18:12   #7
OldAmigan
Professional old fart!

 
Join Date: Dec 2017
Location: Dumfries, Scotland
Posts: 27
Solved! Thanks to your suggestions folks, I've got it.

Simple enough, really (that would be me then)! A check on the icon showed that it was set to use Unit 2.

A quick change and save to Unit 1 and check that the DVD was indeed set to Slave and that I'm using the second IDE output (I wasn't) of the first channel on my - 4 way IDE adapter and voila - all sysytems go.

Many thanks
OldAmigan is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DVD drive in a 2000? Gene support.Hardware 6 05 December 2017 11:54
USB DVD-Drive DyLucke request.Apps 4 04 June 2009 21:00
cd/dvd drive disapears flipper support.WinUAE 2 17 December 2007 20:59
FullPalette required for OS3.9? Bloodwych support.Apps 3 20 October 2007 10:47
68k OS3.1 DVD file system? DDNI support.Hardware 6 07 August 2006 17:44

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10006 seconds with 15 queries