English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 12 June 2021, 13:02   #1
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Floppy disk Workbench 3.2 memory loss

Hi,
I am very pleased with my 3.2 now i have it installed in my A1200, i only have one expansion, a Hawk board with 8MB and 68882@14MHz. I am using a Compact Flash 2GB which i have three partitions and a file system block size of 4096.
I ran minimal installation with no glowicons and 4 colour workbench
I have only put two things on the hard disk at the moment - AGABlaster and Doomattack.
AGABlaster is running so much better now
When i run doomattack and then after a while i quit the game and return to workbench is is only showing about 5 or 6 mb fast free - usually memory if freed after quitting a program but i seem to be losing over 1mb.
Is there something wb3.2 is doing that causes this - and is there a a way around this? maybe there is a 'taskmanager' like program that may be useful
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 13:44   #2
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,877
How does your DoomAttack start script look like? Usually there is a stack (which eats memory) but it should be freed after exit the game. Then there might be addbuffers set like it is recommended in the docs. This buffer must be freed manually (or by script) if you want the memory back. DoomAttack tries to allocate a 6 MB chunk at start and if it fails smaller ones. This might happen with your setup. Start without S-S and then DoomAttack should solve this possible situation.

More important. Do you have this memory lost also with OS 3.1 or other OS versions? You may try "avail flush" to get memory back.

Last edited by daxb; 12 June 2021 at 13:53.
daxb is online now  
Old 12 June 2021, 13:49   #3
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Thanks, i'll try these - i didn't get as much memory loss in 3.1 - you always lose a few kb when running something
My stack on the doom/doom2 icons is set at about 20,000.
I don't know about addbuffers but i will look at these too
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 13:59   #4
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,877
If you haven't set addbuffers then there is no extra memory consumption.
daxb is online now  
Old 12 June 2021, 14:36   #5
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Oh, yes, i remember now
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 14:52   #6
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Floppy disk

I've added my avail flush screenshots - i don't know if this helps - Before one is just after i boot amiga and the after is after i have run doomattack and quit it
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Before.jpg
Views:	67
Size:	840.0 KB
ID:	72266   Click image for larger version

Name:	After.jpg
Views:	61
Size:	808.8 KB
ID:	72267  
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 17:38   #7
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,877
If you had run DoomAttack and "avail flush" then run DoomAttack and "avail flush" again. Just to see if each start/exit eats around 2MB of fastram. However, if someone else can confirm this memory lost on OS 3.2 I would say it could be an issue. At least DoomAttack opens some system libraries.
daxb is online now  
Old 12 June 2021, 19:46   #8
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Hi,
I will try this later for you and let you know the results
Thanks!
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 20:07   #9
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Doesn't seem to lose much more on the second run other than a few kb
I'll have a look in startup and see if there's anything there
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 20:20   #10
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Does the same in failsafe mode too - about 2mb lost
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 20:41   #11
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Odd thing happens though - if i take my cf card out and run it in winuae exactly emulating my system settings and using the 3.2 rom file i used to burn my eprom there is no memory problem in the emulated system when i quit doomattack - is there a program to monitor what is happening and create a log - then i can try my cf in both the emulated system and the real one and see if there is a difference (Could be a badly burned EPROM)
ScottC2010 is offline  
Old 12 June 2021, 23:20   #12
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Tried new ROMs and still the same (In the real machine)
My Hawk 8MB Board is showing as 16MB in the early startup in expansions
When i try and change my hard disk in the HDToolBox it picks it up as 20MB rather than 2GB (Sandisk Ultra-II CF 2GB)
I don't know if this is related?
ScottC2010 is offline  
Old 13 June 2021, 15:56   #13
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Taking the Hawk board out seems to make things work better - i also tried to intll my cf card and that wouldn't work too, but when i took out the hawk it worked - i am about to try a custom rom 3.2 but with the card.resource from 3.1.4
ScottC2010 is offline  
Old 13 June 2021, 16:04   #14
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Using card.resource from 3.1.4 works for the cf card - this now works

I still have the issue with the leaking memory though - could it be one of the other modules in 3.2 that also does not like my Hawk?
ScottC2010 is offline  
Old 13 June 2021, 17:40   #15
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,877
Do a hard reset and start without startup-sequence. No software is loaded in this case. Then test DoomAttack. You can use SnoopDos to log.
daxb is online now  
Old 13 June 2021, 22:21   #16
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Ok, i will try that shortly
ScottC2010 is offline  
Old 13 June 2021, 22:50   #17
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
Floppy disk

Quote:
Originally Posted by daxb View Post
Do a hard reset and start without startup-sequence. No software is loaded in this case. Then test DoomAttack. You can use SnoopDos to log.

Made the following (Couldn't work out how to leave it running while in dos mode so created one log before - snoopdos.log, then rebooted, ran doomattack and created one after i quit doomattack - snoopdos1.log
Also ran it from workbench which meant it would monitor while running - snoopdoswb.log

snoopdos.log:
Empty

snoopdos1.log
SnoopDos logging started on Sunday, 13-Jun-21 at 21:07:44

Count Process Name Action Target Name Options Res.
----- ------------ ------ ----------- ------- ----
1 ramlib Load LIBS:asl.library OK
2 ramlib OpenLib utility.library Ver 0 OK
3 ramlib OpenLib intuition.library Ver 0 OK
4 ramlib OpenLib graphics.library Ver 0 OK
5 ramlib OpenLib layers.library Ver 0 OK
6 ramlib OpenLib gadtools.library Ver 0 OK
7 ramlib OpenLib icon.library Ver 0 OK
8 ramlib OpenLib keymap.library Ver 0 OK
9 ramlib OpenFont topaz.font Size 8 OK
10 ramlib FindSem asl.library Fail
11 ramlib Load LIBS:iffparse.library OK
12 ramlib OpenLib utility.library Ver 37 OK
13 ramlib Load LIBS:version.library OK

Closed SnoopDos log at 21:08:28


snoopdoswb.log:

SnoopDos logging started on Sunday, 13-Jun-21 at 21:09:38

Count Process Name Action Target Name Options Res.
----- ------------ ------ ----------- ------- ----
1 WBL OpenLib workbench.library Ver 0 OK
2 WBL ChangeDir ProgramsoomAttack-AIO
3 WBL Load C:IconX OK
4 WBL ChangeDir SYS:
5 WBL ChangeDir Workbench:C
6 WBL Open IconX.info Read Fail
7 WBL ChangeDir SYS:
8 C:IconX ChangeDir ProgramsoomAttack-AIO
9 C:IconX OpenLib icon.library Ver 37 OK
10 C:IconX Open Doom2.info Read OK
11 C:IconX ToolType WINDOW Fail
12 C:IconX ToolType STACK Fail
13 C:IconX ToolType USERSHELL Fail
14 C:IconX ToolType WAIT Fail
15 C:IconX ToolType DELAY Fail
16 C:IconX Open CON:0/50//80/IconX/AUTO Read OK
17 CON OpenLib utility.library Ver 37 OK
18 CON OpenLib graphics.library Ver 37 OK
19 CON OpenLib intuition.library Ver 37 OK
20 [1] <Unknown> OpenLib utility.library Ver 47 OK
21 [1] Execute OpenLib utility.library Ver 37 OK
22 [1] Execute Open Doom2 Read OK
23 [1] IF OpenLib utility.library Ver 37 OK
24 [1] ASSIGN Open NIL: Write OK
25 [1] ASSIGN OpenLib utility.library Ver 37 OK
26 [1] IF OpenLib utility.library Ver 37 OK
27 [1] ASSIGN Open NIL: Write OK
28 [1] ASSIGN OpenLib utility.library Ver 37 OK
29 [1] IF OpenLib utility.library Ver 37 OK
30 [1] Set OpenLib utility.library Ver 0 OK
31 [1] If OpenLib utility.library Ver 37 OK
32 [1] Set OpenLib utility.library Ver 0 OK
33 [1] If OpenLib utility.library Ver 37 OK
34 [1] If OpenLib utility.library Ver 37 OK
35 CON OpenFont topaz.font Size 8 OK
36 CON FindPort ConClip.rendezvous OK
37 « ConClip » OpenLib workbench.library Ver 45 OK
38 [1] IF OpenLib utility.library Ver 37 OK
39 [1] Execute OpenLib utility.library Ver 37 OK
40 [1] Execute Open AddBuffDA Read OK
41 [1] Set OpenLib utility.library Ver 0 OK
42 [1] AddBuffers Open EnvoomDriveBuff1 Write OK
43 [4] <Unknown> OpenLib utility.library Ver 47 OK
44 [1] IF OpenLib utility.library Ver 37 OK
45 [1] Echo Open EnvoomDriveBuff2 Write OK
46 [1] List Open EnvoomDriveBuff1 Write OK
47 [1] List OpenLib utility.library Ver 0 OK
48 [1] List OpenLib locale.library Ver 38 OK
49 [4] <Unknown> OpenLib utility.library Ver 47 OK
50 [4] Eval OpenLib utility.library Ver 0 OK
51 [1] Set OpenLib utility.library Ver 0 OK
52 [1] Echo Open EnvoomDriveBuff1 Write OK
53 [1] If OpenLib utility.library Ver 37 OK
54 [4] <Unknown> OpenLib utility.library Ver 47 OK
55 [4] Eval OpenLib utility.library Ver 0 OK
56 [1] Set OpenLib utility.library Ver 0 OK
57 [5] <Unknown> OpenLib utility.library Ver 47 OK
58 [1] AddBuffers Open EnvoomDriveBuff1 Write OK
59 [1] UnSet OpenLib utility.library Ver 0 OK
60 [1] UnSetEnv OpenLib utility.library Ver 0 OK
61 [1] UnSet OpenLib utility.library Ver 0 OK
62 [1] UnSetEnv OpenLib utility.library Ver 0 OK
63 [1] DoomAttack OpenLib intuition.library Ver 37 OK
64 [1] DoomAttack OpenLib utility.library Ver 37 OK
65 [1] DoomAttack Open * Read OK
66 [1] DoomAttack OpenDev input.device Unit 0 OK
67 [1] DoomAttack ChangeDir ProgramsoomAttack-AIO
68 [1] DoomAttack ChangeDir ProgramsoomAttack-AIO
69 [1] DoomAttack Open ProgramsoomAttack-AIO/.do Read OK
70 [1] DoomAttack Open DOOM2.WAD Read OK
71 [1] DoomAttack OpenLib graphics.library Ver 39 OK
72 [1] DoomAttack OpenLib keymap.library Ver 36 OK
73 [1] DoomAttack OpenDev timer.device Unit 1 OK
74 [1] DoomAttack OpenDev audio.device Unit 0 OK
/75 [1] DoomAttack OpenLib cybergraphics.library Ver 0
76 ramlib Load LIBS:cybergraphics.library Fail
77 ramlib Load cybergraphics.library Fail
\75 [1] DoomAttack OpenLib cybergraphics.library Ver 0 Fail
78 [1] DoomAttack Load /DoomAttack-AIO/DoomAttackS OK
79 [1] DoomAttack OpenFont topaz.font Size 8 OK
80 [1] DoomAttack OpenFont topaz.font Size 8 OK
81 [1] DoomAttack OpenFont topaz.font Size 8 OK
82 [1] DoomAttack Open ProgramsoomAttack-AIO/.do Write OK
83 CON FindPort ConClip.rendezvous OK
84 C:IconX ChangeDir SYS:

Closed SnoopDos log at 21:12:48

Last edited by ScottC2010; 13 June 2021 at 22:55. Reason: Add attachments
ScottC2010 is offline  
Old 14 June 2021, 00:48   #18
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 246
The doomattack adds 500 buffers to the drive - i tried add -500 after i quit the game and the memory returns

Usually this happens automatically so i will have a look at the script or whatever the program uses.

Still get 16MB though in early startup for the Hawk board which is odd
ScottC2010 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help my memory, how the heck do I get my shortcuts to stay on workbench? part12studios Amiga scene 5 10 June 2018 19:05
Loss of video on 4000T videofx support.Hardware 0 13 February 2013 17:52
AmigaNCP = At a loss! Demonitron support.Apps 1 29 September 2011 17:14
Partition Resize - Without Data Loss? EvilCensor support.Apps 7 29 June 2010 15:24
Workbench 3.0 - Freeing up more memory vroom6sri support.Games 3 08 November 2005 21:54

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 17:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.14807 seconds with 16 queries