English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 20 January 2022, 21:38   #121
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Quote:
Originally Posted by DZh View Post
In full screen mode, the cursor moves along with the bitplane (normal). In the window mode, when RIA changes (and enable and disable), the cursor rises to several tens of pixels up.
You need to include much more details because I have never seen anything like this (and I always use windowed mode), only bug I saw (and which was fixed few moments ago) was "1/2" scanline sprite offset (sprite started in odd line when it should have started in even line).

EDIT: and is it "real" offset (as in mismatch for example between sprite position and WB icons, or left clicking on WB screen and dragging, dragging lines are out of alignment with mouse pointer = this is a problem), or just some unexpected mouse event coming from somewhere that moves the mouse a bit (=this is not a problem).

Last edited by Toni Wilen; 20 January 2022 at 21:43.
Toni Wilen is offline  
Old 21 January 2022, 19:13   #122
DZh
Registered User
 
Join Date: Apr 2021
Location: Minsk/Belarus
Posts: 30
Quote:
EDIT: and is it "real" offset (as in mismatch for example between sprite position and WB icons, or left clicking on WB screen and dragging, dragging lines are out of alignment with mouse pointer = this is a problem), or just some unexpected mouse event coming from somewhere that moves the mouse a bit (=this is not a problem).
The situations you described do not cause problems, everything works well.
DZh is offline  
Old 22 January 2022, 11:23   #123
twitek
Registered User
twitek's Avatar
 
Join Date: Jan 2020
Location: Hamburg
Age: 48
Posts: 64
Bug from 4.9.0b34 onwards

Hi,

I'm using Gamebase Amiga (2.3) to start the WHDload version of Chase H.Q.
WinUAE 4.9.0 beta 34 is working fine (screenshot 1)
starting WinUAE 4.9.0 beta 35, the screen looks wrong (screenshot 2).
Tested with several newer version including 4.9.0 and 4.9.1 beta 5, they all look wrong.
Tested with several other WHDLoad games in Gamebase, they all seem to have this problem.

Best regards,
Thomas
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	001.png
Views:	123
Size:	124.6 KB
ID:	74496   Click image for larger version

Name:	002.png
Views:	127
Size:	70.4 KB
ID:	74497  
twitek is offline  
Old 22 January 2022, 11:40   #124
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Quote:
Originally Posted by twitek View Post
Hi,

I'm using Gamebase Amiga (2.3) to start the WHDload version of Chase H.Q.
WinUAE 4.9.0 beta 34 is working fine (screenshot 1)
starting WinUAE 4.9.0 beta 35, the screen looks wrong (screenshot 2).
Tested with several newer version including 4.9.0 and 4.9.1 beta 5, they all look wrong.
Tested with several other WHDLoad games in Gamebase, they all seem to have this problem.

Best regards,
Thomas
Strange.. Could you attach uae config file and s:whdload.prefs.

EDIT: I used whdload.uae from GBA 2.3 but Chase HQ still works fine.

EDIT2: probably too weird config combined with CPU speed adjustment.

Last edited by Toni Wilen; 22 January 2022 at 15:39.
Toni Wilen is offline  
Old 22 January 2022, 14:13   #125
R-TEAM
Registered User

 
Join Date: Mar 2014
Location: Germany
Posts: 72
Works fine on 4.9.1 beta5
R-TEAM is offline  
Old 22 January 2022, 15:41   #126
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
https://download.abime.net/winuae/fi...nuae_4910b6.7z
https://download.abime.net/winuae/fi...ae64_4910b6.7z

Beta 6: Possibly becomes final 4.9.1 (beta tags removed).

- Use pre-430b5 lagless vsync behavior by default if Windows 7. -beamrace 0 command line will force 430b5+ behavior and -beamrace 1 will force pre-430b5 behavior.
- ECS Denise CSYNC blanking fixes. Denise ignores vblank strobes when deciding blanking if EXTBLKEN=1.
- Remove interlace artifact option enabled: bitplanes and sprites had 1 scanline offset. (introduced in some 490 beta)
- NTSC mode and software switch to PAL: display was incorrectly vertically stretched.
- Integer scaling only worked correctly if horizontal and vertical resolution matched (correct aspect ratio). Now also other combinations work correctly (for example superhires + any or lores + doubled)
Toni Wilen is offline  
Old 22 January 2022, 21:23   #127
twitek
Registered User
twitek's Avatar
 
Join Date: Jan 2020
Location: Hamburg
Age: 48
Posts: 64
Here are the config files.
Attached Files
File Type: uae WHDLoad.uae (7.1 KB, 19 views)
File Type: txt WHDLoad.prefs.txt (1.8 KB, 25 views)
twitek is offline  
Old 22 January 2022, 21:38   #128
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Quote:
Originally Posted by twitek View Post
Here are the config files.
Config file has %parametername% things that get replaced with something by GBA. You need to run the game and then press F12 and save the config file to get the "real" config file.
Toni Wilen is offline  
Old 23 January 2022, 09:13   #129
twitek
Registered User
twitek's Avatar
 
Join Date: Jan 2020
Location: Hamburg
Age: 48
Posts: 64
Here's the saved config file.
Attached Files
File Type: uae whdload-saved.uae (17.9 KB, 19 views)
twitek is offline  
Old 23 January 2022, 12:04   #130
timeslip1974
Registered User
 
Join Date: Feb 2019
Location: uk
Posts: 97
Hi Everyone, Im developing a new game via Blitz Basic and have been developing it for the last 12 months via winuae 4.4.0 to no problems, I did try out the 4.9 beta version had a few random freeze ups, figured well its beta software and rolled back to 4.4 - Now over the last few days Ive released the demo of it ( https://timeslip1974.itch.io/black-dawn-techomage-demo ) and multiple people using 4.9 have all experienced random seezeups. Ive tested it for 12 months on 4.4.0 also on Amiga Forever,fs-uae and on real hw to no such problems which obviously points to an issue with the Beta version. my question is has anyone else had issues with it ? Obviously if whatever the issue is carries over to the full release thats going to cause me and my publisher many headaches......
timeslip1974 is offline  
Old 23 January 2022, 12:26   #131
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Quote:
Originally Posted by timeslip1974 View Post
Hi Everyone, Im developing a new game via Blitz Basic and have been developing it for the last 12 months via winuae 4.4.0 to no problems, I did try out the 4.9 beta version had a few random freeze ups, figured well its beta software and rolled back to 4.4 - Now over the last few days Ive released the demo of it ( https://timeslip1974.itch.io/black-dawn-techomage-demo ) and multiple people using 4.9 have all experienced random seezeups. Ive tested it for 12 months on 4.4.0 also on Amiga Forever,fs-uae and on real hw to no such problems which obviously points to an issue with the Beta version. my question is has anyone else had issues with it ? Obviously if whatever the issue is carries over to the full release thats going to cause me and my publisher many headaches......
Not enough information is obviously the first reply.

But if it is "simple" freeze, just create statefile and I'll take a look. Use config without harddrives and no unneeded expansions.

But first MUCH more information is needed.

(and there is no proof it being emulator bug or not a bug because "it worked previously" or "it works in any other configuration/hardware" won't really mean anything. It has happened many times..)

Biggest problem is not being in pure assembly/C. It can make debugging ultra-painful.
Toni Wilen is offline  
Old 23 January 2022, 12:31   #132
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Quote:
Originally Posted by twitek View Post
Here's the saved config file.
Thanks. This is fixed, new chipset side interrupt delays conflicted with old implementation of 68020+ interrupt delays causing too long delays.

btw, strange config, no DF0: but otherwise quite normal looking config. No DF0: and not CD32: long boot delay.
Toni Wilen is offline  
Old 23 January 2022, 13:37   #133
twitek
Registered User
twitek's Avatar
 
Join Date: Jan 2020
Location: Hamburg
Age: 48
Posts: 64
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Thanks. This is fixed
Thank you very much!

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
btw, strange config, no DF0: but otherwise quite normal looking config. No DF0: and not CD32: long boot delay.
Thanks, this is fixed.
twitek is offline  
Old 23 January 2022, 13:56   #134
timeslip1974
Registered User
 
Join Date: Feb 2019
Location: uk
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Not enough information is obviously the first reply.

But if it is "simple" freeze, just create statefile and I'll take a look. Use config without harddrives and no unneeded expansions.

But first MUCH more information is needed.

(and there is no proof it being emulator bug or not a bug because "it worked previously" or "it works in any other configuration/hardware" won't really mean anything. It has happened many times..)

Biggest problem is not being in pure assembly/C. It can make debugging ultra-painful.
Im quite happy to help, how does one create a statefile and in what context ?
timeslip1974 is offline  
Old 23 January 2022, 14:32   #135
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Quote:
Originally Posted by timeslip1974 View Post
Im quite happy to help, how does one create a statefile and in what context ?
Set config, Paths panel -> Enable full logging. Boot normally, make it hang. F12, Paths panel -> Save all (creates zip with config and logs), misc panel -> Save state. Attach/email all files.

EDIT: even better if you manage to create statefile just before the hang. For example if the hang only trigger if you do something specific.

Last edited by Toni Wilen; 23 January 2022 at 15:35.
Toni Wilen is offline  
Old 24 January 2022, 20:16   #136
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
https://download.abime.net/winuae/fi...nuae_4910b7.7z
https://download.abime.net/winuae/fi...ae64_4910b7.7z

Beta 7: Getting later.. Next release attempt: this weekend.

- 68020/030 CE mode too long interrupt delay fix.
- Possible fix for mouse counter overflow after emulator has been running many hours.
- Weird programmed mode blanking position calculation fix.

Interrupt fix might be the reason for above game hang, if used config was 68020 or 30 + "cycle-exact".
Toni Wilen is offline  
Old 25 January 2022, 22:21   #137
vulture
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Athens , Greece
Posts: 1,432
Hi Toni,

With "Full Contact" using the .IPFs and either a standard "A500 / OCS / Cycle-exact" or "A500 / ECS Agnus / Cycle-exact" Quickstart; there are now issues with the fighters shadows etc,

[INDENT]WinUAE 4.9.0:



WinUAE 4.9.1 beta:

vulture is offline  
Old 26 January 2022, 18:46   #138
twitek
Registered User
twitek's Avatar
 
Join Date: Jan 2020
Location: Hamburg
Age: 48
Posts: 64
Quote:
Originally Posted by vulture View Post
there are now issues with the fighters shadows etc,

Can you check with which beta version the problem started (1-7)?
twitek is offline  
Old 26 January 2022, 19:29   #139
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 47
Posts: 25,367
Normally it would be nice to know but this was simple enough

Already fixed but I also found another graphics problem (not related to this bug) that needs to be also fixed. This never gets finished enough..
Toni Wilen is offline  
Old 26 January 2022, 19:46   #140
Mclane
Old retro god.

Mclane's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Northolt, West London
Age: 60
Posts: 757
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
This never gets finished enough..
Seems to be the case this time, best of luck...
Mclane is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 4.9.0 beta series (Was 4.5.0) Toni Wilen support.WinUAE 1068 07 December 2021 17:45
WinUAE 4.0.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 64 15 July 2018 12:03
WinUAE 3.5.0 beta series (was 3.4.1) Toni Wilen support.WinUAE 177 14 June 2017 23:31
WinUAE 2.4.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 223 09 May 2012 16:16
WinUAE 2.4.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 342 29 March 2012 09:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11378 seconds with 16 queries