English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 24 November 2022, 16:31   #1
Orionis5
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: Maribor
Posts: 31
Angry Amiga 1200 - 2,5" Buffered IDE interface experience

I bought 2,5" Buffered IDE interface Type A from Amiga store thinking to have better and more reliable connection to CF drive but it is a nightmare.
I use Amiga 1200 1D1 3.14 with PA-CF18H CF interface and SunDisk CF card. I actually find this PA-CF18H interface one of better ones I had. It works with multiple CF cards I have.
Now problems I have when I connect new buffered IDE interface in between:
- it detects CF card properly
- it auto partitions two partitions by default...
...but that is it - I can not change anymore and I can not access this two partitions. Everytime Amiga tries to access them it hangups, same happens when I try to repartition the drive and save changes to disk - it hangups. I tried to clean the CF card again on PC and back but same result, also different cable... I simply can not work with IDE buffered interface that is advertised as giving more reliable connection. I actually find that most of my CF cards (SunDisk larger ones and Transcend do not even work on detection with IDE buffered).
Any experience by anybody and what am I missing? This is simply the case, less is better.
Orionis5 is offline  
Old 24 November 2022, 21:38   #2
Boing-Ball
Registered User

 
Join Date: Oct 2022
Location: United Kingdom
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by Orionis5 View Post
I bought 2,5" Buffered IDE interface Type A from Amiga store thinking to have better and more reliable connection to CF drive but it is a nightmare.
I use Amiga 1200 1D1 3.14 with PA-CF18H CF interface and SunDisk CF card. I actually find this PA-CF18H interface one of better ones I had. It works with multiple CF cards I have.
Now problems I have when I connect new buffered IDE interface in between:
- it detects CF card properly
- it auto partitions two partitions by default...
...but that is it - I can not change anymore and I can not access this two partitions. Everytime Amiga tries to access them it hangups, same happens when I try to repartition the drive and save changes to disk - it hangups. I tried to clean the CF card again on PC and back but same result, also different cable... I simply can not work with IDE buffered interface that is advertised as giving more reliable connection. I actually find that most of my CF cards (SunDisk larger ones and Transcend do not even work on detection with IDE buffered).
Any experience by anybody and what am I missing? This is simply the case, less is better.
First off. Link to the actual adapter you are using.

Second. How are you setting this up? Using the master first IDE connector?

Thirdly. When you are setting this up. Which filesystem and settings are you using?
Boing-Ball is offline  
Old 24 November 2022, 21:59   #3
Orionis5
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: Maribor
Posts: 31
Quote:
Originally Posted by Boing-Ball View Post
First off. Link to the actual adapter you are using.

Second. How are you setting this up? Using the master first IDE connector?

Thirdly. When you are setting this up. Which filesystem and settings are you using?
Links: IDE to CF used http://www.pc-adapter.net/product/184.html - bought it from Vesalia
Problematic buffered adapter - https://amigastore.eu/en/882-25-buff...nterface-.html

Master and I use same setting as without adapter where it works. I understand from specs since no drivers or special file system is provided as working on same setting and file system as without only with extra buffer as safety for data transfer. Nothing in manual except how to connect.

File system default - FFS when you scan clean drive and save it. All I can do, no access to non formatted partitions or to change them later. Hagnups. Tried to format them on WinUae and it worked. Back to Amiga with buffered IDE and hangup on access. Without buffer all OK.
Tested with 2 buffered adapters from amiga store to exclude one adapter fault. Same.

Waiting for any experience with this buffered adapters from other users.

Last edited by Orionis5; 24 November 2022 at 22:31.
Orionis5 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A1200/A600 4xIDE Buffered IDE Interface from AMIGA KIT amigakit.com Amiga scene 53 13 March 2021 00:01
4xIDE Buffered IDE Interface xalakibaniou support.Hardware 9 02 May 2020 11:45
Eyetech 4 way buffered IDE interface Vot support.Hardware 1 08 November 2013 18:15
Wanted: buffered IDE interface Merlin MarketPlace 20 08 March 2008 22:32
4-Way Buffered IDE Interface DDNI support.Hardware 8 30 June 2006 12:35

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06444 seconds with 15 queries