English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 21 July 2021, 07:56   #1
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
MMULib, weird problem

Problem started when I replaced hard drive with SD based solution. I just copied hard drive content to new drive after I had created new partions.

My Zorro IV / FastATA ZIV started to require soft reset to boot from hard drive.

Tried two different kickstarts and CF based soltion and result was same.

Problem started to solve, when I noticed that I can get to FastATA prefs, even from cold bot, so it does boot from hard drive, just not to OS.

Here is my startup-sequence's first lines.

C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/FastATAPrefs
ENDIF
C:FastATA.driver QUIET
; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 45.4 (28.5.2018)
; Startup-Sequence for hard drive systems

;C:MuMove4k
C:SetPatch QUIET
;C:MuFastZero ON FASTEXEC
C:MuFastRom ON Protect >NIL:
C:CPU CHECKINSTALL

Solution was disable MuMove4k and MuFastZero.

How this was NOT a problem with old hard drive???
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 08:48   #2
Lisko
Registered User

 
Join Date: Mar 2021
Location: Avellino, Italy
Posts: 91
OS and kickstart version? I had a similar problem with mumove4k, os 3.2 and vinced boot shin; I needed an updated vnc.library recently released on aminet.
Lisko is offline  
Old 21 July 2021, 08:54   #3
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 1,224
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
Problem started when I replaced hard drive with SD based solution. I just copied hard drive content to new drive after I had created new partions.
Could you please state your problem more clearly, because I don't understand it.




Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
My Zorro IV / FastATA ZIV started to require soft reset to boot from hard drive.
How could MuMove4k be related to that? Or rather, without a hard drive, how is it executed?




Quote:
Originally Posted by utri007 View Post

C:FastATA.driver QUIET
What does this do, and why it is required so early in the startup-sequence?
Thomas Richter is offline  
Old 21 July 2021, 12:20   #4
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
Could you please state your problem more clearly, because I don't understand it.

Problem is my Zorro IV / FastATA ZIV required soft reset to boot from hard drive if MuMove4k and MuFastZero are on startup-sequence.

It how ever worked just fine with "real" hard drive earlier.

Quote:
What does this do, and why it is required so early in the startup-sequence?
I have no idee why it is required so early on startup-sequence, but it is FastATA driver, without it, FastATA is not that speedy 8mb/s.
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 12:44   #5
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
I tried to edit startup-sequence so that C:FastATA.driver QUIET is after mmulib thingies and enabled C:MuFastZero and C:MuFastZero. It didn't work, problem was there again. I needed to do soft reset to get it get it boot from hard drive.

[edit] I have also tried to disable four fist lines, that din't help either [/edit]

C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/FastATAPrefs
ENDIF

; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 45.4 (28.5.2018)
; Startup-Sequence for hard drive systems

C:MuMove4k
C:SetPatch QUIET
C:MuFastZero ON FASTEXEC
C:MuFastRom ON Protect >NIL:
C:CPU CHECKINSTALL
C:FastATA.driver QUIET

Last edited by utri007; 21 July 2021 at 13:10.
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 13:39   #6
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
I aslo made two minits video to demonstrate problem.

[ Show youtube player ]
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 14:28   #7
Lisko
Registered User

 
Join Date: Mar 2021
Location: Avellino, Italy
Posts: 91
If you disable fastata driver does mumove4k works? If yes could be the driver messing with some chipram space needed by mumove4k. What I can't understand it's why the same configuration works on mechanical hard drive and not on CF, maybe something related with your actual CF2IDE adapter I don't know...
Lisko is offline  
Old 21 July 2021, 14:30   #8
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 1,224
Does it work if you delay upfront MuMove4K with WAIT, such that the reset comes later? Maybe the reset is triggered right while the ATA is initializing itself.
Thomas Richter is offline  
Old 21 July 2021, 14:37   #9
Lisko
Registered User

 
Join Date: Mar 2021
Location: Avellino, Italy
Posts: 91
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
Does it work if you delay upfront MuMove4K with WAIT, such that the reset comes later? Maybe the reset is triggered right while the ATA is initializing itself.
He tried loading the driver after mumove4k and mufastzero and got the same results
Lisko is offline  
Old 21 July 2021, 14:57   #10
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Quote:
Originally Posted by Lisko View Post
If you disable fastata driver does mumove4k works? If yes could be the driver messing with some chipram space needed by mumove4k. What I can't understand it's why the same configuration works on mechanical hard drive and not on CF, maybe something related with your actual CF2IDE adapter I don't know...
FastATA driver has no any effect to result. Using or not using it at all, has no matter for the result. If mumove4kb is enabled result is same, no matter what are before or latter it.

Note this used to work with real hard drive, problem is SD and CF hard drive replacements.
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 15:16   #11
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,877
Did you had FastATA.driver running while set up your HD/SD? Did you run FastATAPrefs and clicked on the Save button? The Readme says that all this is needed.

If you still have problems you should comment all third party stuff (Mu stuff for example) in your S-S. I.e. get a clean system running.

I'm not sure but I guess the Zorro version of the FastATA doesn't need a reset itself like the non Zorro versions may need. If so your clean system should run without any second reset.
daxb is offline  
Old 21 July 2021, 19:15   #12
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Quote:
Originally Posted by daxb View Post
Did you had FastATA.driver running while set up your HD/SD? Did you run FastATAPrefs and clicked on the Save button? The Readme says that all this is needed.
Quick start quide doesn't mention that FastATA should be running when setupping system. Originally I just plugged old hard drive to FastATA ZIV and it just workded. Driver, FastATA prefs + save is needed to get speed over 1,5mb/s.

Quote:
If you still have problems you should comment all third party stuff (Mu stuff for example) in your S-S. I.e. get a clean system running.

I'm not sure but I guess the Zorro version of the FastATA doesn't need a reset itself like the non Zorro versions may need. If so your clean system should run without any second reset.
Well I don't have problems, if MuMove4k and muFastZero are not running. FastATA ZIV doesn't reset system on boot.
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 19:16   #13
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
Does it work if you delay upfront MuMove4K with WAIT, such that the reset comes later? Maybe the reset is triggered right while the ATA is initializing itself.
FastATA ZIV it doesn't reset system on boot. It doesn't matter if FastATA driver is runnign or not, or does it run before or after MuMove4k. It works perfectly fine without a FastATA driver, just speed is degraded to 1,5mb/s, but boot still stops to MuMove4k, until A + A + CTRL is pressed.

PS. FastATA ZIV manual is same than FastATA 4000 manual.

Last edited by utri007; 21 July 2021 at 19:24.
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 19:56   #14
Lisko
Registered User

 
Join Date: Mar 2021
Location: Avellino, Italy
Posts: 91
Which OS version? I would try a fresh system with only mmulibs and fastata driver installed. Just to be sure that it could work.
Lisko is offline  
Old 21 July 2021, 21:36   #15
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Quote:
Originally Posted by Lisko View Post
Which OS version? I would try a fresh system with only mmulibs and fastata driver installed. Just to be sure that it could work.
OS version is 3.9

Originally I had a OS3.9 with ks3.9, now I'm running OS3.9 with ks3.1.4.

Originally I also had two hard drives, OS3.9 and OS3.1 with quite plain version of it. Problem was same with all possible scenarios.

But, this problem is before any OS components are loaded, it is with FFS and SFS, it with OS3.1 and OS3.9, KS3.9 and KS3.1.4.

BUT not if hard drive is real, mechanical.
utri007 is offline  
Old 21 July 2021, 23:55   #16
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Clean install of OS3.1.4 and problem is same. This time no FastATA driver or prefs or any othter programs installed at all.

C:MuMove4k
C:SetPatch QUIET
C:MuFastZero ON FASTEXEC
C:MuFastRom ON Protect >NIL:
C:CPU CHECKINSTALL

With this I get to KS3.1.4 screen "Please insert disk", soft reboot A + A + CTRL and it boots to OS. After FAstATA driver instal, I can get to FastATA prefs, before it display KS screem.

Disabling MuMove4k and MuFastZero it boots normally.

And again, current install on "real hard drive" works as should.

Last edited by utri007; 22 July 2021 at 00:05.
utri007 is offline  
Old 22 July 2021, 01:03   #17
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Short demonstration video of problem. Now FastATA programs installed. Problem is same are they installed or not.

[ Show youtube player ]

Cold boot - > ks screen
Soft reset - > OS
Cold boot - > Left mouse button and to FastATA prefs time 1:50
utri007 is offline  
Old 22 July 2021, 08:49   #18
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 1,224
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
FastATA ZIV it doesn't reset system on boot. It doesn't matter if FastATA driver is runnign or not, or does it run before or after MuMove4k. It works perfectly fine without a FastATA driver, just speed is degraded to 1,5mb/s, but boot still stops to MuMove4k, until A + A + CTRL is pressed.

PS. FastATA ZIV manual is same than FastATA 4000 manual.

Very concrete advice: Put a



WAIT 5


upfront MuMove4K and report back. MuMove4K doesn't do anything fancy to reset the machine, it just runs into a ColdReboot(). It may happen that the driver/the drive is still busy initializing itself, thus the wait may help. If that does not help, well, then the driver has an "issue" by not resetting itself properly on a software-initiated reboot. There is then nothing I can do.
Thomas Richter is offline  
Old 22 July 2021, 12:36   #19
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,877
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
Quick start quide doesn't mention that FastATA should be running when setupping system.
In the FastATA software package is a Readme file I would recommend to read carefully.

FastATA.driver reads the config file that is saved by FastATAPrefs. So, if you change your configuration without saving it the old configuration is read/in use. FastATA.driver needs to be running because it builds the scsi.device that it using. If not running the default scsi.device or whatever device is used. It is not a good idea to setup drives with for example HDToolbox using different scsi.devices.
daxb is offline  
Old 22 July 2021, 14:17   #20
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,257
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
Very concrete advice: Put a



WAIT 5


upfront MuMove4K and report back. MuMove4K doesn't do anything fancy to reset the machine, it just runs into a ColdReboot(). It may happen that the driver/the drive is still busy initializing itself, thus the wait may help. If that does not help, well, then the driver has an "issue" by not resetting itself properly on a software-initiated reboot. There is then nothing I can do.
It doesn't help, but I if accelerator is removed, it boots past MuMove4k.

How ever this seems to be a weird problem with Blizzard 1260 and SD/CF hard drives.

Last edited by utri007; 22 July 2021 at 14:28.
utri007 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird problem tesla support.Other 2 28 March 2013 01:57
Very weird problem alkis21 project.WHDLoad 13 28 September 2010 20:49
Weird CF problem (maybe...) squidbass support.Other 10 01 March 2009 14:45
Weird problem BippyM Coders. General 12 03 August 2008 14:21
Weird AIAB problem mousenator New to Emulation or Amiga scene 0 12 May 2008 23:48

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 04:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10006 seconds with 15 queries