English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 29 August 2020, 16:42   #221
mcbpete
Zone Friend
mcbpete's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: London, England
Age: 39
Posts: 207
Send a message via MSN to mcbpete Send a message via Yahoo to mcbpete
Apologies for the rather newbie-ey question - Been using WinUAE for a couple of decades but only now have decided to move all my games to a whdload style solution.

Almost all the game packs I've seen are archived .lha's which I've been able to uncompress fine using the windows app PowerArchiver and then pointing the folder that I've extracted them to in TinyLauncher (i've been using solarmon's build - https://github.com/solarmon/WHDLoad-Game-Launcher ). However I'm wondering if I'm creating an unnecessary headache for myself - Is there any way of getting TinyLauncher to scan and unpack the lha files 'on the fly' (i.e. can I keep them as lha's and have TinyLauncher temporarily unpack them)

Partially I want to do this to save hard disk space (and the time to extract them all !) ... but also and more importantly some files and directories seem to be non-Windows compatible (for example I've seen files named 'con', directories with a '.' at the end - all of which the NTFS file system hates).

So is it possible to run the games directly using the compressed lha or do they all need to be manually extracted before use?
mcbpete is offline  
Old 29 August 2020, 17:02   #222
DamienD
Banned
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 20,378
Quote:
Originally Posted by mcbpete View Post
Almost all the game packs I've seen are archived .lha's which I've been able to uncompress fine using the windows app PowerArchiver

<snip>

... but also and more importantly some files and directories seem to be non-Windows compatible (for example I've seen files named 'con', directories with a '.' at the end - all of which the NTFS file system hates).
This is why you should never unpack Amiga .LHA / .LZX files using Windows tools. You will also loose file "protection bits".

Always unpack on a real Amiga or inside of emulation.
DamienD is offline  
Old 29 August 2020, 19:39   #223
mcbpete
Zone Friend
mcbpete's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: London, England
Age: 39
Posts: 207
Send a message via MSN to mcbpete Send a message via Yahoo to mcbpete
I thought that was the case, got up to 'H' in my unpacking so luckily not ruined the entire the collection.....

So I shall definitely keep them as .lha on my PC (and restore 'A-G' ). The question I guess now is, how to I get TinyLauncher to 'see' them? Do I have to unpack each and every one in Workbench first, or has some lovely person made a script where you can just select the lha you want to play and it does the unpacking automagically ?

Last edited by mcbpete; 29 August 2020 at 19:45.
mcbpete is offline  
Old 29 August 2020, 19:51   #224
manossg
Registered User

 
Join Date: Nov 2019
Location: Greece
Posts: 756
Quote:
Originally Posted by mcbpete View Post
The question I guess now is, how to I get TinyLauncher to 'see' them? Do I have to unpack each and every one in Workbench first, or has some lovely person made a script where you can just select the lha you want to play and it does the unpacking automagically ?

You should have everything already unpacked. You then organize your games within a folder and tell TinyLauncher to search within this folder (I have a WHDLOAD folder within which I have a separate subfolder for each letter). Then you press F1 and TinyLauncher sees all the games.
manossg is online now  
Old 29 August 2020, 20:06   #225
DamienD
Banned
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 20,378
Quote:
Originally Posted by mcbpete View Post
Do I have to unpack each and every one in Workbench first, or has some lovely person made a script where you can just select the lha you want to play and it does the unpacking automagically ?
Ok, you can extract all .LHA archives via WinUAE using DirOpus.
  • Have all your slave installs from Retroplay in one directory e.g. C:\WHDLoad.
  • Start WinUAE, load your configuration and select "CD & Hard drives".
  • Click "Add Directory or Archive...", click "Select Directory" then navigate to your slave installs directory. This gets mounted as DH1.
  • Start emulation and run DirOpus.
  • On the left side, select your hard drive, create / go into the directory where you want everything extracted to.
  • On the right side, select DH1: and then click "All".
  • Now click "Arc Ext".


DamienD is offline  
Old 29 August 2020, 20:16   #226
mcbpete
Zone Friend
mcbpete's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: London, England
Age: 39
Posts: 207
Send a message via MSN to mcbpete Send a message via Yahoo to mcbpete
Superstar , thanks man It was indeed Retroplay's WHDLoad collection that I have
mcbpete is offline  
Old 29 August 2020, 20:25   #227
DamienD
Banned
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 20,378
No problem mcbpete

Thank God for WinUAE; you can do many things that would be very hard on real hardware, or not even possible.
DamienD is offline  
Old 31 August 2020, 04:51   #228
Storm
SYS64738

Storm's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Australia
Age: 47
Posts: 82
Lol, I do all that sort of grunt work on my A4000, including downloading the WHDLoad files thanks to Retroplay's FTP section on EAB. I use iGame on my faster machines, and Tiny Launcher and X-Bench on the slower ones.
Storm is offline  
Old 31 August 2020, 11:24   #229
mcbpete
Zone Friend
mcbpete's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: London, England
Age: 39
Posts: 207
Send a message via MSN to mcbpete Send a message via Yahoo to mcbpete
Is it best/required to create an empty hdf to decrunch the .lhas into? Presumably if I write to the PC file structure directly it's going to cause the same issues (i.e. writing invalid FAT/NTFS file names and directories)

Presumably I can't have an hdf greater than 4gb or Workbench won't be able to see it?

(and ahem I'm being real lazy.... Has any lovely person on here done all this hard work already and I can just grab a wonderfully large .hdf(s) from somewhere ? If not I can whack on some tunes and go through the extraction duties one rainy afternoon! )

Last edited by mcbpete; 31 August 2020 at 11:40.
mcbpete is offline  
Old 28 March 2021, 05:56   #230
jmprice_314159
Registered User
 
Join Date: Jul 2019
Location: Castro Valley
Posts: 9
Hello, I'm using TinyLauncher and enabled tooltypes. However, when running a game, WHDLoad doesn't show all the options in the splashscreen. For example, r-type has 2 available cheats, and both are shown when launching the game outside of TinyLaucher by double clicking the game icon. When launching r-type in TinyLauncher, only the first cheat is shown in the WHDLoad splashscreen. Any idea why?
jmprice_314159 is offline  
Old 06 June 2021, 10:34   #231
512k
Registered User

 
Join Date: Dec 2017
Location: Creatures Land
Posts: 176
Quote:
Originally Posted by emuola View Post
Wow, didn't know this. Thanks for the tip So, I just repeat there what's already in the SS of my ClassicWB regarding ENV:?

This is what I found in my SS related to ENV:

Code:
IF EXISTS C:HDEnv
  	C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards
  	Assign >NIL: ENV: SYS:ENV
  	C:HDEnv
ELSE
  	C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
  	C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ
  	Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
EndIF
So do i just add this to one of the whdload config files and were golden? came across the issue with screenmode a few days ago
512k is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tinylauncher 3 Tooltype Support? rsn8887 Amiga scene 8 05 January 2017 00:58
Tinylauncher use multiple directories rsn8887 Amiga scene 1 27 December 2016 00:10
TinyLauncher I/O ERROR [HELP] Immortal support.Apps 8 04 October 2014 14:18
Tinylauncher first in Startup with 4gig+HD Ebster support.Apps 0 29 September 2014 17:42
TinyLauncher Poll gibs Amiga scene 5 27 August 2012 02:09

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11405 seconds with 16 queries