English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 12 June 2021, 15:16   #681
Viceroy
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sunderland
Posts: 800
Quote:
Originally Posted by jbenam View Post
Hi Toni, it seems Windows Defender is now flagging this beta as a trojan?

VirusTotal link here:
https://www.virustotal.com/gui/file/...390f/detection

Obviously, the exe itself is fine:
https://www.virustotal.com/gui/file/...390f/detection

Just posting this here in case it happens to someone else - it's perfectly safe
Yes I got the same ;-)
Viceroy is offline  
Old 12 June 2021, 17:52   #682
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
Every beta series has at least one false positive, sometimes more. It is "normal". I'll just ignore it.
Toni Wilen is online now  
Old 12 June 2021, 19:26   #683
jbenam
Italian Amiga Zealot

 
Join Date: Jan 2009
Location: Italy
Age: 33
Posts: 1,433
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Every beta series has at least one false positive, sometimes more. It is "normal". I'll just ignore it.
Good to know - won't report on it again.

Now I have a very real bug to report - happened back in b17 as well.

Quickstart A4000, Mediator 4000Mk2 + Voodoo 3 PCI, my A4000's CF mounted in a USB reader.

As soon as my system initialises the RTG system, I can't press "Reset" anymore otherwise WinUAE crashes.

Dump attached.
Attached Files
File Type: dmp winuae_4.9.0_bBeta 21_2021.06.12_19.25.09.dmp (159.5 KB, 32 views)
jbenam is offline  
Old 13 June 2021, 17:15   #684
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
https://download.abime.net/winuae/fi...uae_4900b22.7z

Still some custom chipset updates to do. Most likely official release will be delayed until autumn 2021.

Beta 22:

- Copper vblank start was delayed by few cycles.
- uaegfx used unsafe (assumes unrecoverable state if invalid address) address translation function without validating the address first. Invalid VRAM address would have crashes emulated Amiga.
- "Add harddrive" tried to incorrectly guess logical geometry and didn't enable full drive mode if drive didn't already have RDB. (and it become weird and useless drive)
- Picasso96 v3.0+ uaegfx screen dragging support fixed.
- Extended window border mode joystick/mouse direction/buttons indicators fixed.
- Overscan blanking filter settings added to filter profiles.
- DMA debugger now shows AGA FMODE>0 bitplane and sprite fetch read values fully (both 32-bit and 64-bit). Previously it was always truncated to 16-bit.
- Memwatch points now fully support AGA FMODE>0 bitplane and sprite fetches.
- Memwatch log only (L) flag was not cleared when memwatch point was replaced or reset.
- Bitplane graphics wrapping around is now emulated (BPLxDAT fetch done before hsync but it is long enough to be partially visible after hsync). Normally can't happen but it can happen in bitplane DMA overrun situations or if weird programmed mode. Not fully working yet.
- Hard reset tried to free hardware emulated RTG VRAM twice causing memory corruption.

More programmed mode/normal mode special case related updates, including really weird never before used modes (Thanks to Ross again ) Still work to do.

- Many programmed screen modes had corruption.
- Vertical now also supports wraparound (Horizontal added in b18), if vblank starts at line 0 or later (normal PAL/NTSC vblank start is last line), they will be correctly drawn after "real" last line. More lines are shown if VB starts later than normally.
- BPLCON3 EXTBLKEN (horizontal blanking) is now fully emulated and accurate. Note that ECS Denise works differently than AGA:
-* ECS Denise: ECSENA=1 + EXTBLKEN=0: blanking disabled, including vertical (except tiny blanking during hsync to keep display black level detection working), ECSENA=1 + EXTBLKEN=1 and ECSENA=0: hardwired blanking. No programmed blanking, itseems HBSTRT/HBSTOP registers don't exists in ECS Denise.
-* AGA: ECSENA=0 and ECSENA=1 + EXTBLKEN=0: hardwired blanking. ECSENA=1 + EXTBLKEN=1: HBSTRT/HBSTOP programmed horizontal blanking.
-* Note that display devices need blanked signals during part of hsync period (and vsync), it is used to set black levels, without blanking, image might become very dark or have strange colors, have strange brightness pulsing etc. This is not emulated.
- Increased internal max native display width by 2 lores pixels. ECS Denise/AGA can show 1 lores pixel more in right overscan compared to OCS. (Increased by 2 to keep display width even)
- Programmable vertical blanking is now handled accurately. VBSTOP = line when sprites are reset and first loads are done. VBSTOP+1 = first visible line. Sprites are also now emulated correctly even if VBSTRT is after vsync period. Display is now correctly blanked if vertical blank period is in visible part of display. First line of display is also adjusted depending on VBSTOP value when BEAMCON0 VARVBEN is enabled, even if other bits are not set.
- Advanced chipset "OCS H-Blank glitch" implemented (option already existed few betas ago). When enabled, first blanked line has background color visible in right border and last visible line has right border blanked. Not emulated by default because it looks really ugly and it is usually invisible when using real hardware due to overscan.
- Programmable horizontal (HSSTRT and HSSTOP) and vertical sync (VSSTRT and VSSTOP) emulation improved. Previously h/v-sync and h/v-blank was combined, now they are fully separate.

Part of below was already known previously but this time all chipset versions have been tested one by one and fully emulated now:

A1000/OCS Denise/ECS Denise last line differences:
- When A1000 Denise gets VB strobe, vertical blanking starts next line.
- When OCS Denise gets VB strobe, vertical blanking starts after 2 lines.
- When ECS Denise/AGA gets VB strobe, vertical blanking starts next line.

A1000 Agnus sends first VB strobe when current line is first line, line zero. (Which as a side-effect causes delayed vblank interrupt, interrupt is generated when line 1 starts) Other Agnus versions sends first VB strobe when current line is last line.

Bitplane DMA vertical DIW is forced closed when VB starts and sprite DMA is inhibited during all VB lines. Unless ECS/AGA and BEAMCON0 HARDDIS=1 or VARBEAMEN=1 or VARVBEN=1. (Note: DDFSTRT/STOP limits are not same, BEAMCON0 HARDDIS=1 or VARBEAMEN=1 or SHRES=1 or UHRES=1)

A1000: first blanked line is line 1. Line 0 is last visible line at the bottom of screen.
OCS Denise: first blanked line is line 1. Line 0 is last visible line at the bottom of screen. (This was not previously emulated, some programs might suddenly have different colored last line)
ECS Denise/AGA: first blanked line is line 0. Last line (312/313/262/263) is last visible line at the bottom of screen.
(Back in the CRT days last line was almost always invisible)

Normally only COLOR0 changes are visible during last line. All chipset versions have same first visible line. OCS Denise outputs 1 more visible line than ECS Denise/AGA in default PAL/NTSC modes.

Vertical blanking in this context means RGB output DAC (after Denise/Lisa) is in blanked mode. Vertical sync usually is different than vertical blanking in programmed modes.
Toni Wilen is online now  
Old 13 June 2021, 18:13   #685
ross
Defendit numerus

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 51
Posts: 3,371
If anyone thinks that what Toni is saying is difficult or 'weird', they have no idea how big the mess actually is
Getting the hands on the programmed modes was like opening Pandora's box.

Thanks Toni!
ross is offline  
Old 13 June 2021, 18:45   #686
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 279
Zomo-Sp(i)d

some scenes are corrupted.

Since b22.

Ok in real hardware. Quickstart A1200.

Note : and thank you for all your efforts.

Last edited by Zarnal; 24 July 2021 at 13:15.
Zarnal is offline  
Old 13 June 2021, 19:13   #687
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 279
Some utilities like Tiny Launcher or Amiga Boot Selector now only have a black screen.
Zarnal is offline  
Old 13 June 2021, 19:36   #688
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
Some utilities like Tiny Launcher or Amiga Boot Selector now only have a black screen.
This is not very useful information.

Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
Zomo-Sp(i)d

some scenes are corrupted.

Since b22.

Ok in real hardware. Quickstart A1200.

Note : and thank you for all your efforts.
This should only affect 68020 cycle-exact modes. winuae.7z updated and beta will be updated in next few days.
Toni Wilen is online now  
Old 13 June 2021, 20:02   #689
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 279
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
This is not very useful information.

Here is an hdf.



Type " tiny " for Tiny launcher or "abs" for Amiga Boot Selector. A1200 quickstart.


With the b22, there is a black screen, nothing is displayed but the program is executed.



Note: Tiny Launcher (pic 1), AmigaBootSelector (pic 2) when working normally.

Last edited by Zarnal; 24 July 2021 at 13:15.
Zarnal is offline  
Old 13 June 2021, 22:59   #690
dazzleman
Registered User

 
Join Date: Aug 2008
Location: UK
Posts: 23
Hi Toni


I've noticed my screen shifted to the right and at the wrong size with the latest beta.


b21 is how it used to look. b22 is now. Attached my config also.


I run WinUAE in windowed mode and playing 'ATrain' I can change the height of the WinUAE window (using mouse) and sometimes the amiga screen will resize to fit it properly (like b21), other times it won't.


When trying 'Colonization' the amiga screen was always wider and deeper than the application window and no resizing it would get it to fit.


When WinUAE boots, all the startup screens are also offset, however once at my desktop, which uses UAE Zorro III, that resizes to the application window perfectly.

Edit: I did try your "unnofficial beta" the other week and that exhibited the same problems. I didn't report it at the time as I'm not always sure if I should be using that. I did notice that it was dated 1st June so assume this problem happened between then and b21.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	b21.jpg
Views:	158
Size:	473.5 KB
ID:	72284   Click image for larger version

Name:	b22.jpg
Views:	140
Size:	446.6 KB
ID:	72285  
Attached Files
File Type: uae A4000-Workbench39-NEW.uae (26.1 KB, 34 views)

Last edited by dazzleman; 13 June 2021 at 23:37. Reason: Added more info
dazzleman is offline  
Old 14 June 2021, 02:14   #691
rutra80
Registered User

 
Join Date: Jul 2019
Location: Poland
Posts: 136
b22: A1200 config, KS 3.1, load original WB 3.1 adf. Move, resize or open windows or menu = intermittent 2 colour shifts/corruptions.
rutra80 is offline  
Old 14 June 2021, 17:37   #692
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
https://download.abime.net/winuae/files/b/winuae.7z should fix all above reported problems. Please confirm. (beta will be updated if fixed)
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2021, 18:20   #693
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 279
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
https://download.abime.net/winuae/files/b/winuae.7z should fix all above reported problems. Please confirm. (beta will be updated if fixed)

I confirm for Tiny Launcher, Amiga Boot Selector, Zomo Sp(i)d and workbench 3.1 issues. All is ok now.

Edit : i can't test for Dazzleman issue.

Last edited by Zarnal; 14 June 2021 at 18:27.
Zarnal is offline  
Old 14 June 2021, 18:23   #694
dazzleman
Registered User

 
Join Date: Aug 2008
Location: UK
Posts: 23
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
https://download.abime.net/winuae/files/b/winuae.7z should fix all above reported problems. Please confirm. (beta will be updated if fixed)
No, not working for me. I can play around with Aspect Ratio Correction to get the Amiga screen to be drawn correctly in its window, but when I resize the WinUAE windows with the mouse it returns to the small offset to the right and being too deep, as my previous example pics.
dazzleman is offline  
Old 14 June 2021, 18:49   #695
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
Quote:
Originally Posted by dazzleman View Post
No, not working for me. I can play around with Aspect Ratio Correction to get the Amiga screen to be drawn correctly in its window, but when I resize the WinUAE windows with the mouse it returns to the small offset to the right and being too deep, as my previous example pics.
Can you duplicate without using some specific game? Like Early boot menu or booting without startup-sequence?

EDIT: I managed to duplicate it with WB 1.3 CLI screen, no need for more information anymore.

Last edited by Toni Wilen; 14 June 2021 at 19:01.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2021, 20:52   #696
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
Quote:
Originally Posted by dazzleman View Post
No, not working for me. I can play around with Aspect Ratio Correction to get the Amiga screen to be drawn correctly in its window, but when I resize the WinUAE windows with the mouse it returns to the small offset to the right and being too deep, as my previous example pics.
Autoscale should be fixed now. (also note that you probably need to add something like ?bleh=123 at the end of winuae.7z url or you most likely get previous version)
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2021, 22:34   #697
dazzleman
Registered User

 
Join Date: Aug 2008
Location: UK
Posts: 23
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Autoscale should be fixed now. (also note that you probably need to add something like ?bleh=123 at the end of winuae.7z url or you most likely get previous version)

Yes, that seems to have fixed it.
dazzleman is offline  
Old 15 June 2021, 20:39   #698
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,862
https://download.abime.net/winuae/fi...uae_4900b23.7z

Beta 23:

- Display positioned was shifted in some programs. (b22)
- Fixed horizontal jitter in some AGA programs. (b22)
- Black screen in some programs. (b22)
- Automatic scaling fixed. (b22)
- Switching from programmed horizontal blanking back to hardwired h-blanking didn't work.
- Added Overscan option to Display panel. Overscan selection is default from previous versions. This probably will replace will TV filter options in the future. Overscan+ and Extreme are even more larger modes, only useful if programmed blanking is enabled, more details later. TV options probably need some calibration.
Toni Wilen is online now  
Old 15 June 2021, 22:08   #699
Viceroy
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sunderland
Posts: 800
:-)
Viceroy is offline  
Old 16 June 2021, 01:40   #700
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 6,724
Toni with Beta 22/23 with AROS 68k the arrow of the mouse is not more visible, to make visible the arrow of the mouse I must use the option "Install virtual mouse driver".

Sometimes the mouse arrow is invisible even if I use the virtual mouse driver, moreover with the virtual mouse driver I cannot move the windows on the Workbench, the latter problem also happened with previous versions of WinUAE.

Last edited by AMIGASYSTEM; 16 June 2021 at 02:12.
AMIGASYSTEM is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 6 (0 members and 6 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 4.0.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 64 15 July 2018 12:03
WinUAE 3.6.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 166 07 March 2018 22:48
WinUAE 3.2.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 385 08 November 2015 23:06
WinUAE 2.5.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 69 22 December 2012 10:22
WinUAE 2.2.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 119 28 June 2010 02:35

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.23803 seconds with 16 queries