English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 09 April 2004, 16:43   #1
Peanutuk
Registered User
Peanutuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: The North, UK
Age: 43
Posts: 1,079
Problem with Amiga 4 Player Joystick Adaptor on the PC

Hi

I have got hold of a new Amiga 4 Player Joystick Adaptor for my PCs parellel port, allowing me to use Amiga joysticks.

I have had lots problems with it but I am now at the stage where it is all installed correctly and WinUAE and other emulators are recognising it. However it isn't calibrated properly, characters leap around randomly and there seems to be no actual input from the joystick.

After lots of discussion [thanks blackcornflake ! ) it may be down to the fact that is tries to put the parellel port into something called SPP mode. It suggests in the FAQ that I put my port into SPP mode via the BIOS, however my BIOS only has various kinds of ECP and EPP modes, with no mention of an SPP option.

Can anyone make any suggestions as I have reached a dead-end.

thanks
Peanutuk is offline  
Old 09 April 2004, 16:47   #2
Enverex
Fantasy Man!

Enverex's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: UK
Posts: 1,352
In the BIOS you should have 4 options. SPP, EPP, ECP, ECP + EPP. If SPP is missing try jut EPP or ECP, but if neither of those work then you are screwed (untill you get a new motherboard anyway).
Enverex is offline  
Old 09 April 2004, 17:05   #3
Bloodwych
Moderator

Bloodwych's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: I'm behind you!
Posts: 3,763
I have a 4-player adapter that was used with bomberman stored away somewhere.

Never knew it could double as a joystick adapter with WinUAE. Might have to give it a go sometime.

Regarding trying to get it to work, perhaps if you're running WinXP issues might arise.
Bloodwych is offline  
Old 09 April 2004, 18:00   #4
Peanutuk
Registered User
Peanutuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: The North, UK
Age: 43
Posts: 1,079
I am running XP. There is no SPP optiona nd I have tried every other option.

Perhaps I should have specified "useful suggestions".

Peanutuk is offline  
Old 10 April 2004, 15:00   #5
Peanutuk
Registered User
Peanutuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: The North, UK
Age: 43
Posts: 1,079
Peanutuk is offline  
Old 10 April 2004, 16:30   #6
Enverex
Fantasy Man!

Enverex's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: UK
Posts: 1,352
You have no options other than a new motherboard. End of, by the look of it. Must be a crap board to not even support "Standard Printer Port" mode though.
Enverex is offline  
Old 10 April 2004, 16:50   #7
Peanutuk
Registered User
Peanutuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: The North, UK
Age: 43
Posts: 1,079
Well it cost me nothing [the laptop] so you can't moan.

However it is a little dissapointing.

Oh well...
Peanutuk is offline  
Old 01 July 2004, 18:23   #8
Talon
 
Posts: n/a
hi,
i had the same problem with my 4 player adaptor - but after i set the bios parallel port option to ECP + EPP it worked perfectly.

the only thing that doesnt work yet is the autofire function of my good old competition pro
 
Old 01 July 2004, 20:33   #9
Peanutuk
Registered User
Peanutuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: The North, UK
Age: 43
Posts: 1,079
It is in fact working now. I installed WIN XP Pro on the desktop and it works fine which is great!

I think the laptop wasn't up to it, it seems to be incompatiable with a lot of things.
Peanutuk is offline  
Old 07 July 2004, 16:19   #10
cosmiq
Junior Member
cosmiq's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Holland
Age: 40
Posts: 314
I use PPJoy and it works great. Hmm.. i remember something about XP and par.port access problems which could be solved with userport.exe.
cosmiq is offline  
Old 07 July 2004, 18:06   #11
kriz
Junior Member

kriz's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: No(R)Way
Age: 40
Posts: 3,014
Anyone knows where I can get a 4player a adapter ? (new ou used )
kriz is offline  
Old 07 July 2004, 18:22   #12
Peanutuk
Registered User
Peanutuk's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: The North, UK
Age: 43
Posts: 1,079
I ordered mine from a company in Germany a few months back. I don't have the link I'm afraid but Blackcornflake gave it to me so ask him.
Peanutuk is offline  
Old 07 July 2004, 19:07   #13
blackcornflake
Moderator
blackcornflake's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Cereal box
Posts: 767
Vesalia Computer

Though I don't know if they have any in stock or not atm.
blackcornflake is offline  
Old 07 July 2004, 22:34   #14
cosmiq
Junior Member
cosmiq's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Holland
Age: 40
Posts: 314
I've made mine myself in 2 hours...
Just a few wires to connect to eachother - Really simple actually

Here you've got the layout:
http://www.geocities.com/deonvdw/Doc...iga4Player.htm

and here's the driver if you want to connect it to your PC (main homepage):
http://www.geocities.com/deonvdw/Docs/PPJoyMain.htm
cosmiq is offline  
Old 12 August 2004, 22:17   #15
kriz
Junior Member

kriz's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: No(R)Way
Age: 40
Posts: 3,014
Thumbs up

I got it from Vesalia today!!

Hooked up with a Honey-Bee CD32 pad.... It works great !! But sadly only with one button, is there any way to use more than one ? Any setup or something...

It costed only 5,64Euros (and 4 was in shipping hehe)

hehehe...Get if you dont have it yet

Last edited by kriz; 12 August 2004 at 22:27.
kriz is offline  
Old 10 July 2005, 15:51   #16
deload
 
Posts: n/a
Amiga 4 Player Adapter

Hi @all,
A few days ago I got my amiga 4 player adapter and I cannot get it to work under win xp. The driver I use is PPJoy. After having installed it I tried to configure an old JoyBoard but the driver didn´t even recognise the digital signals. After fiddling around a little bit I had it recognize the axes at least. But the Button still didn´t work.
Now I am at a stage where I can fully use the joystick in that neat game controller application (winxp -> control panel -> gamecontroller).
Both axes and the button seem to work but only in the gamecontroller config app. When I try to use that joystick with WinUAE or CCs64 I miss my button. Under CCs64 the buttons was recognized once, but that was without making any configuration changes. X- and y-axis still work great but how do you play Galaga without a fire button?
I´ve got two of these Joyboards and they work perfectly with both my Amiga and C64.
One hint: There´s an LED on my Joyboard that is lit when you press fire. This one works both on amiga and C64 but not when I connect the joystick to my pc.
Could the problem be that the voltage on the PC´s LPT-Port is too low? Maybe there´s a specific threshold that has to be passed for a clear 1 / 0 signal.
Is there anyone with the same problem?
Can anyone help me?
 
Old 11 July 2005, 08:57   #17
manicx
Junior Member
manicx's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Athens, Greece
Posts: 988
Do you have this problem with BOTH 4-player adaptor inputs (ie with both sockets)?
manicx is offline  
Old 11 July 2005, 12:19   #18
deload
 
Posts: n/a
Amiga 4 player problem

Yes, indeed. The port doesn´t matter.
The really weird thing is that winxp drivers and configuration program acknowledge a button press (a crosshair in a box for the movement of the joystick and a red lamp for every button that is lit when you hit the button, remember?). It´s the same with both joysticks on either port of the 4 player adapter.
Personally I would say that a clear "button is pressed"-signal from direct input is enough to make a joystick button work with any directx based application. But my system does not share that opinion
As I said in my previous post that button worked once for about 10 seconds with CCs64 and then bailed out.
Then I don´t understand why PPJoy didn´t detect any axis movement in the first time and then suddenly came up with: "Hey, you moved the stick, man! But I don´t like your button" without me changing the settings. Then PPjoy detected the button, again without me having changed anything. And that´s where I am. PPJoy and win xp game controller app detect the button, all the other applications don´t. That seems like a "software loose contact" to me Any idea?
 
Old 12 July 2005, 04:01   #19
Adeptus
epun umop ap!sdn
Adeptus's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Adelaide, South Australia
Posts: 285
Yep, definitely a loose contact in your software. Take that program apart & check all the soldering.
Adeptus is offline  
Old 12 July 2005, 09:24   #20
manicx
Junior Member
manicx's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Athens, Greece
Posts: 988
Quote:
Originally Posted by deload
Yes, indeed. The port doesn´t matter.
The really weird thing is that winxp drivers and configuration program acknowledge a button press (a crosshair in a box for the movement of the joystick and a red lamp for every button that is lit when you hit the button, remember?). It´s the same with both joysticks on either port of the 4 player adapter.
Personally I would say that a clear "button is pressed"-signal from direct input is enough to make a joystick button work with any directx based application. But my system does not share that opinion
As I said in my previous post that button worked once for about 10 seconds with CCs64 and then bailed out.
Then I don´t understand why PPJoy didn´t detect any axis movement in the first time and then suddenly came up with: "Hey, you moved the stick, man! But I don´t like your button" without me changing the settings. Then PPjoy detected the button, again without me having changed anything. And that´s where I am. PPJoy and win xp game controller app detect the button, all the other applications don´t. That seems like a "software loose contact" to me Any idea?
Which applications other than winUAE and CCS64 did you use? Try STeem. STeem is the perfect example on how to set up a joystick config in an emulator.
manicx is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dynablaster five player joystick adaptor lauri_t support.Hardware 20 02 May 2019 02:48
Using a parallel 4 player adaptor in winUAE Nikolaj_sofus support.Hardware 8 27 November 2010 04:00
Great Joystick to USB Adaptor! EreWeGo MarketPlace 0 11 May 2010 23:31
Amiga joystick to usb adaptor? Kitty Retrogaming General Discussion 17 06 February 2010 21:03
Is there any USB-AMIGA joystick adaptor? frikilokooo support.Hardware 12 16 April 2009 00:25

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11204 seconds with 13 queries