English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 19 October 2021, 06:17   #1
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
Question Fast ATA4000-MKVII card not seen on any zorro port?

Tried all the slots and no go...sometimes I can boot system but my A4000 (if I remove my X-Surf100) but system still doesn't see card...usually system just doesn't want to boot at all with card installed. Don't see any jumpers all on card ?
klx300r is offline  
Old 20 October 2021, 03:49   #2
Jpor
Banned

 
Join Date: Feb 2019
Location: United Kingdom
Posts: 385
Quote:
Originally Posted by klx300r View Post
Tried all the slots and no go...sometimes I can boot system but my A4000 (if I remove my X-Surf100) but system still doesn't see card...usually system just doesn't want to boot at all with card installed. Don't see any jumpers all on card ?
Which Buster Chip version are you using on the A4K mainboard?
If it’s not a SuperBuster 11 then this maybe the cause.
Jpor is offline  
Old 20 October 2021, 15:14   #3
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
@ JPor

Have SuperBuster 11 already since my X-Surf100 wasn’t playing nice with my A4K

Elbox support told me to clean the gold connectors but already did that more than once. Gonna try connecting it to my CRT and only having the FastATA4000 on the zorro slot…if early setup doesn’t pick it up that way then this brand new card was defective from the factory.
klx300r is offline  
Old 23 October 2021, 13:08   #4
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 878
Buster revision shouldn't matter much since it's not a DMA card. Your card may be faulty.

Is it a matter of drives not showing up, or does the card not show up at all in the AutoConfig list? (can view in early startup, or with checkconfig, sysinfo, etc.)
AmigaHope is offline  
Old 23 October 2021, 16:16   #5
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
@ AmigaHope

card…sent Elbox hi res pics the other day…they said they check each card with every PIO setting before it gets shipped out and it came well packaged …I did notice the card was really tight to get into the Zorro slots so maybe it could be a connection issue? might try sanding down the edges but let’s see what Elbox says before I start physically messing with the card as it’s brand new and under warranty.
klx300r is offline  
Old 23 October 2021, 19:45   #6
stevelord
Registered User

stevelord's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 393
In the configurations that it does do... something have you tried putting your hand above the tops of the chips to see if they're getting warm? Mine run moderately toasty.
stevelord is offline  
Old 24 October 2021, 05:55   #7
grelbfarlk
Registered User

 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 2,340
What I remember about my FastATA in an A4000:
I had to be careful what scsi.device patches were in the system. Otherwise I had to use a kickflash to restore a more compatible scsi.device.
The FastATA was picky about cables too.
grelbfarlk is offline  
Old 30 October 2021, 04:31   #8
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 878
Quote:
Originally Posted by grelbfarlk View Post
What I remember about my FastATA in an A4000:
I had to be careful what scsi.device patches were in the system. Otherwise I had to use a kickflash to restore a more compatible scsi.device.
The FastATA was picky about cables too.
On my (much earlier revision) FastATA 4000 it would usurp scsi.device and the internal IDE connector became 2nd.scsi.device -- I was always annoyed by this and that they didn't have a separate fastata4000scsi.device or something that loaded with autoconfig.
AmigaHope is offline  
Old 30 October 2021, 13:49   #9
stevelord
Registered User

stevelord's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 393
On mine the fastata is 2nd.scsi.device.
stevelord is offline  
Old 31 October 2021, 23:55   #10
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
looks mine might just be DOA? Elbox told me remove all other cards on Zorro port and try the FastATA4000 and still nothing...then they asked me to send them hi-res pics of front and back a week ago and haven't heard back as of yet..just sent them a follow up email
klx300r is offline  
Old 17 November 2021, 01:29   #11
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
can someone please confirm that they have a FastaATA4000 MKVII card working in their A4000 with OS3.2 roms installed.
klx300r is offline  
Old 17 November 2021, 11:05   #12
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 1,088
@ klx300r

Have you installed the software? - FastATA.driver has to be running before you can get into HDToolbox.
Kin Hell is offline  
Old 17 November 2021, 13:27   #13
stevelord
Registered User

stevelord's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 393
Quote:
Originally Posted by klx300r View Post
can someone please confirm that they have a FastaATA4000 MKVII card working in their A4000 with OS3.2 roms installed.
Yes. I have a FastATA 4000 MK-VII Black Edition ordered from Amigastore.eu in 2019, with OS3.2 roms and OS3.2 running perfectly fine.
stevelord is offline  
Old 17 November 2021, 15:34   #14
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
@ stevelord

great! Can you please let me know what revision your MB is and what other cards you’ve got on your Zorro bus. Also what CPU/ accelerator card?

@ Kin Hell

software and drivers installed.
klx300r is offline  
Old 17 November 2021, 18:23   #15
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 1,088
Quote:
Originally Posted by klx300r View Post
@ stevelord
<snip>

@ Kin Hell

software and drivers installed.
Was guessing already, jus checking....

Back to Elbox I guess.
Kin Hell is offline  
Old 17 November 2021, 19:24   #16
stevelord
Registered User

stevelord's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 393
Quote:
Originally Posted by klx300r View Post
@ stevelord
great! Can you please let me know what revision your MB is and what other cards you’ve got on your Zorro bus. Also what CPU/ accelerator card?
It's a Rev B A4000D. On the Zorro bus are a Deneb USB controller, FastATA and ZZ9000. I've had various configurations with the FastATA on 3.2 including Thylacine, BigRamPlus and Repulse sound card.

I currently have a Cyberstorm MkII clocked at 55Mhz. Prior to that I had a tbtorro-built A3660 running at 50Mhz. The Fast-ATA was detected by either card using OS 3.2 and 3.9 Roms. HTH.
stevelord is offline  
Old 17 November 2021, 23:42   #17
klx300r
Registered User
klx300r's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Toronto, Canada
Age: 51
Posts: 1,119
@ stevelord


Your system is pretty close to mine Mine is also RevB MB with CS-MKIII and MNT VA2000/CX RTG & X-SURF100. Never had an issue with my old Buddha Flash IDE but with brand spanking new Fast ATA4000-MKVII I've had no luck so far
klx300r is offline  
Old 18 November 2021, 12:39   #18
stevelord
Registered User

stevelord's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 393
The reason I said to check chip die temperatures is that cold chips are a sign of not getting power. It's possible you have a duff slot or power rail on a slot, but then other cards wouldn't work in that slot.
If your other cards are all working solo in each slots (esp the buddha) and the only one that doesn't autoconfig is the Fastata then it's pretty clear the problem lies with the Fastata.

I'd RMA it. If they can fix it it's probably worth it. If not, then you should get a refund.
stevelord is offline  
Old 18 November 2021, 12:50   #19
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 1,088
@ klx300r & stevelord

As a matter of interest, what version of 060 Libs are you guys using? - Same one or different ones?

Iirc, wasn't there an issue with some ZORRO cards & CSMKII's & III's?
Kin Hell is offline  
Old 18 November 2021, 21:53   #20
stevelord
Registered User

stevelord's Avatar
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 393
I've used various 060 libs without issue with both Cyberstorm (MMULibs, Cyberstorm MKII libs) and A3660 (MMULibs and some random A3660-specific lib floppy image I found). 060 Libs don't affect cold-boot autoconfig.
stevelord is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fast ATA 4000 MKVII & X-Surf 100 Issues dmacon support.Hardware 1 25 March 2021 04:58
FAST ATA4000 MK5 Driver shutter support.Hardware 8 03 January 2012 12:42
WANTED: Zorro Network card and/or cheap 060 card Madrid MarketPlace 0 10 March 2011 23:52
Fast Z2 mode on Elbox Zorro IV Busboard gdhgdh support.Hardware 2 12 March 2008 22:38
Zorro II Card - Zorro III Slot ? THX1138 support.Hardware 4 03 May 2003 12:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10711 seconds with 13 queries