English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 12 December 2010, 17:30   #1
Reptile
Registered User
Reptile's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ellesmere Port / GB
Posts: 35
2Mb Chip Or 4Mb Fast?

I am looking at 2 memory expansions for my Amiga 500 Plus, Im not which sure which direction to go.

The first is an A504 which is apparently for the A500 and 500+ which will give it 4Mb memory.

The other is an Amitek 1Mb board for the 500+, which I have heard will take her up to 2Mb Chip RAM, is this the case or will it just give it 1Mb fast RAM?

I'm leaning towards 2Mb Chip RAM, but any info is welcome

Thanks Reptile
Reptile is offline  
Old 12 December 2010, 17:51   #2
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 47
Posts: 9,768
Given the opportunity I would go for both!

The extra CHIP will allow for games that need 1MB or more CHIP and the Fast RAM will give you a 33% speed boost as well as the option to RUN WHDLoad.

so if you can get it - get both =)

all you need now is a form of Harddisk and you sir are ROCKING!


you could infact just get the 1MB extra chip as finding an A504 is going to be a monumentus task in itself - so instead I suggest ninja'ing over to AmiBay and look up tomthul's most awesome 2MB FAST and IDE adapter - a great bit of kit!

you will have a floppy boot disk that then hands over to the IDE device on the internal 33pin chain - great for Compact flash and a SFF CDROM if your hackery and imagination can take you

if you want a sneaky peeky at what it can do for your A500+

heres a [ Show youtube player ] I made at Bletchley park 25th Amiga Aniversary (setting up) =)

Last edited by Zetr0; 12 December 2010 at 18:04.
Zetr0 is offline  
Old 12 December 2010, 17:58   #3
Reptile
Registered User
Reptile's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ellesmere Port / GB
Posts: 35
But I would only be able to fit one of the expansions in the Amiga ;-)
Reptile is offline  
Old 12 December 2010, 18:05   #4
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 47
Posts: 9,768
@reptile

nope... you can have both as the A504 plugs into the CPU socket and the 1MB CHIP plugs into the trapdoor

- check out the video and you will see what I mean
Zetr0 is offline  
Old 12 December 2010, 18:24   #5
Reptile
Registered User
Reptile's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ellesmere Port / GB
Posts: 35
Argh.... I've just purchased the A504 with 4Meg :-) Fingers crossed I can get the Chip memory as well. At least I will have a minimum of 5Mb to play with ;-)

here

Last edited by Reptile; 12 December 2010 at 18:34.
Reptile is offline  
Old 12 December 2010, 20:06   #6
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 47
Posts: 9,768
at this point I should mention MKL's IDE adapter for the Amiga - thus would give you an IDE (and CF) header for your Amiga.

4MB fast with IDE and (eventually) 2MB CHIP will be quite a formidable bit of ECS Awesome =)

I cannot find a direct link to Mica's IDE dongle - but bare with me =)
Zetr0 is offline  
Old 12 December 2010, 21:12   #7
Reptile
Registered User
Reptile's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ellesmere Port / GB
Posts: 35
Thanks Zetr0, I look forward to seeing.

What Amiga system do you use?

Reptile
Reptile is offline  
Old 13 December 2010, 00:33   #8
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 47
Posts: 9,768
Quote:
Originally Posted by Reptile View Post
Thanks Zetr0, I look forward to seeing.

What Amiga system do you use?

Reptile
well sir....

I have an A500 R6a

I use this for protoyping and designing little things and fact finding about the original design. - the rev 6a is a great little board that lends itself to much hacking =D

Now the following collection has happened over the last 20 years

A500+
  • KS3.1
    2MB CHIP Upgrade
    GVP HD8+ Side Car
    • 8MB FAST
      3.7GB HDD
A600 - Custom Laptop Build
  • KS3.1
    2MB A603
    4GB HDD
    12" 800x600 LCD Pannel
    CRT/TFT Tuner - to be modified
    PicoPSU
    MP3@64 - internal clockport MP3 Player
    dvdrw optical drive
    - need to Indivision ECS
    - need 8MB A608
Commodore CDTV
  • KS3.1
    Keyboard
    Mouse
    CD Caddy
    Extern FDD
    IR Remote
    - tomthuls 2mb fast and IDE adapter
Amiga CD32 (two of these)
  • CD32 Debug Board
    SX-1 (that I am soon to trade with a good friend and great Amigan =) )
A1200 Custom Build (inside a "white" CDTV Chassis)
  • KS3.1
    Falcon 040@25 (soon to be 40Mhz)
    128MB Fast RAM
    8GB Microdrive or 80GB 2.5" SCSI (pending)
    SFF DVDRW optical drive
    Internal (modified PCMCIA) Network Card
    -need to get Fast ATA Mk3 or the SCSI working on the card
    -need to get USB
    -need to get Delphina Flipper
A1200 Custom Desktop
  • KS3.1
    Apollo 1260@80 64MB RAM
    ZIV Zorro Busboard
    ZIV PCI Board
    ZIV Fast ATA
    Vodoo5500 PCI
    Sound Blaster PCI
    10/100 Network Card
    TV In Card
    (theres a whole bunch of custom stuff I have designed to go in this)
A2000 - Hybrid Project -
  • KS3.1
    GVP Combi 040@33
    2MB CHIP / 16MB Fast
    3.7GB HDD
    Picasso II
    SBC- Kontron 1GHz P3 SBC 512MB RAM
    • 64MB S3 GFX
      2x ATA66 IDE
      Sound Blaster Pro
      10/100 LAN/Ser/Par
      Custom Scan doubler/flicker fixer
      Custom Keyboard / mouse / Video Switcher
A2000 (basic Rev 6)
  • 1MB CHIP
    KS2.05
A4000
  • KS3.1
    CSMk2 - 060@50 + 128MB
    16MB FAST RAM / 2MB CHIP,
    18.1SCSI DISK / DVD Optical Drive
    CV64 3D Mk2
    MultiFace3
    - will get DENEB *soon* USB/Network and Sound


At the moment I am working on my A2000 build and A500+ I am hoping to get a VXL 030@30mhz to work with my A500+, this would make a fantastic ECS machine =D

I hope to be getting an A3000 UX soon, *fingers crossed* and my Amiga Collection is then complete!

I am not really into the CMB Towers - I thnk that for the most part that they are pretty damn ugly.

I do have a couple of spare boards and sundry of course - mainly for spares - repair and a few working units that were gifts so I cannot let go of 'em lol.

this last Friday the guys and I have a curry night round my house - we normally find some retrolicious mischief to getup.... this Friday it was CD32 love =)

Last edited by Zetr0; 13 December 2010 at 05:19.
Zetr0 is offline  
Old 13 December 2010, 05:56   #9
rkauer
I hate potatos and shirts
rkauer's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sao Leopoldo / Brazil
Age: 55
Posts: 3,482
Send a message via MSN to rkauer Send a message via Yahoo to rkauer
Where can you find an A608?
rkauer is offline  
Old 13 December 2010, 12:44   #10
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 47
Posts: 9,768
Lol!
Zetr0 is offline  
Old 14 December 2010, 19:44   #11
Reptile
Registered User
Reptile's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ellesmere Port / GB
Posts: 35
Nice collection there zetr0 :-)

I have managed to get hold of both, meaning I will soon have 6Mb, I will be a very happy Amigan this Christmas :-)
Reptile is offline  
Old 15 December 2010, 11:21   #12
mombasajoe
Registered User

mombasajoe's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: D
Age: 46
Posts: 523
1 mb chip RAM simply is a must have for an A500+
mombasajoe is offline  
Old 15 December 2010, 13:24   #13
Arnie
R.I.P Smudge 18-08-16

Arnie's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Leicester/UK
Age: 63
Posts: 3,968
Quote:
Originally Posted by mombasajoe View Post
1 mb chip RAM simply is a must have for an A500+
1mb Chip is the minimum for any Amiga. If you want to use WHDload then 2mb is better.
Arnie is offline  
Old 15 December 2010, 15:25   #14
AndyLandy
Registered User
AndyLandy's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southampton / UK
Posts: 91
Quote:
Originally Posted by Arnie View Post
1mb Chip is the minimum for any Amiga. If you want to use WHDload then 2mb is better.
Not strictly true. A500s come with 512K chip and A1000s were often only 256K.

Still, more ChipRAM is always good. If you've got a full-ECS Amiga, it seems a shame to not max it out to 2MB.
AndyLandy is offline  
Old 15 December 2010, 21:45   #15
mombasajoe
Registered User

mombasajoe's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: D
Age: 46
Posts: 523
Quote:
Originally Posted by Arnie View Post
1mb Chip is the minimum for any Amiga. If you want to use WHDload then 2mb is better.
The question above was about a decision between 2 different memory expansions. What my post is related to is the 1mb trapdoor-exp for the 500+ (which results in 1mb + 1mb = 2mb chip mem)
mombasajoe is offline  
Old 16 December 2010, 04:02   #16
Zetr0
Ya' like it Retr0?
Zetr0's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: United Kingdom
Age: 47
Posts: 9,768
@reptile

I found some links for you.

I would like to introduce Mika's most awesome IDE68k Project

Now the adapter would plug into the 4MB Ram card you bought - the CPU would plug into the top of that, and the whole Assembly would plug into the A500 CPU socket - yeah its a bit of a cludge - but thats part of the fun

now, to use Mika's IDE68k - you will need to solder two wires to some very easy area's - very simple stuff =)


he has a For Sale thread on AmiBay

theres some discussion on here about it too =)

with the combined 4MB fast, 2MB chip and Mika's IDE adapter - this will be an awesome WHDLoad machine!
Zetr0 is offline  
Old 22 December 2010, 23:31   #17
Reptile
Registered User
Reptile's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ellesmere Port / GB
Posts: 35
The 4Mb card arrived today, hurrah!
Reptile is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How 2MB chip ram with the Mini Megi Chip? Antti support.Hardware 6 04 June 2014 21:54
A600 w/ 1MB Chip + 4MB Fast Ram = WHDLoad success rate? Kenan support.Hardware 7 08 May 2013 19:14
WANTED: 2mb or 4mb SRAM card Smiley MarketPlace 6 14 January 2012 13:19
Use of 4MB PCMCIA Fast Flash Memory as Fast RAM in A1200 nkarytia support.Hardware 10 16 September 2011 14:37
Gauging interest: Amiga 600HD, Apollo 620, 2MB Chip, 8MB Fast chiark MarketPlace 9 25 November 2009 21:18

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08850 seconds with 13 queries