English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Nostalgia & memories

 
 
Thread Tools
Old 24 June 2022, 00:58   #1
Weasel Fierce
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: Wyoming
Posts: 119
A500 Plus in A500 case?

A story that comes up now and again is that some 500 Plus motherboards were sold in A500 cases (leading to confusion no doubt).

Has anyone here actually seen such a beast in person?
Weasel Fierce is offline  
Old 24 June 2022, 05:02   #2
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 738
My understanding is that it’s not so much a 500+ in a 500 case as a rev 8 motherboard. Commodore shipped most rev 8s as the 500+, but also shipped some as a plain 500 (half the RAM populated, no clock/battery installed). The hardware databases have pictures of such a board.

Someone can correct me if I’m wrong, but bottom line, there are no secret 500+ machines out there. But there are secret rev 8 machines that could be upgraded to be a full 500+.
Matt_H is offline  
Old 24 June 2022, 06:13   #3
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 13,186
What he said. They were A500+ motherboards without the plus bit populated
alexh is offline  
Old 24 June 2022, 07:33   #4
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 738
Those secret rev 8s are probably all in a newer case with an A-500 badge rather than the plain Commodore badge most 500s have, but the A-500 badge isn’t a guarantee. My own 500 - and the one linked here - have the A-500 badge but they are rev 6A.
Matt_H is offline  
Old 28 June 2022, 17:38   #5
Weasel Fierce
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: Wyoming
Posts: 119
I see, thanks gang. Makes total sense from that how the story might have gotten started.
Weasel Fierce is offline  
Old 28 June 2022, 17:52   #6
Lord Aga
MI clan prevails

Lord Aga's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Belgrade, Serbia
Posts: 1,371
What happens when you add a trapdoor expansion to those boards?
Do they get CHIP RAM or (slow) FAST RAM?
Lord Aga is offline  
Old 28 June 2022, 18:53   #7
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"

 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 1,349
Quote:
Originally Posted by Lord Aga View Post
What happens when you add a trapdoor expansion to those boards?
Do they get CHIP RAM or (slow) FAST RAM?
Slow.
hooverphonique is offline  
Old 28 June 2022, 20:20   #8
Dale423
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: Bentonville, AR USA
Posts: 44
I have one of these motherboards. it was an 8A.1, 1 mb chip no clock circuit ever installed. This board was super easy to convert to a 2mb chip ram board BTW. No megachip needed, just the right 8375 agnus and some jumpers.
Dale423 is offline  
Old 29 June 2022, 08:58   #9
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 41
Posts: 9,194
The ones I've seen already came with the correct Agnus and super Denise, even though they were in the 512k mobo / 512k trapdoor configuration.

There are threads about how to make a full a500+ out of them on this board, a few jumper settings, a few missing 74 series logic chips and 512k of RAM is all you need. You can also populate the clock if you wish.
Jope is offline  
Old 29 June 2022, 18:45   #10
Weasel Fierce
Registered User

 
Join Date: Nov 2020
Location: Wyoming
Posts: 119
So you can in fact turn it into a stealth 500+ on your own.
Weasel Fierce is offline  
Old 01 July 2022, 02:33   #11
pandy71
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: PL
Posts: 1,981
Quote:
Originally Posted by Lord Aga View Post
What happens when you add a trapdoor expansion to those boards?
Do they get CHIP RAM or (slow) FAST RAM?
Depends on jumper pad settings - it can be CHIP (so you may have 1.5MiB of CHIP) or SLOW.
pandy71 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking for A500 desktop case TomXP411 Hardware mods 3 24 June 2020 00:23
Removing A500+ case badge Pollock support.Hardware 4 06 September 2018 15:05
Wanted: A500 case boatofcar Amiga scene 0 04 September 2016 16:06
Trade my A500+ case for your A500 case quantum112 Swapshop 0 09 August 2009 17:21
What is this metal A500+ case? Smiley support.Hardware 3 04 July 2005 03:02

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09809 seconds with 15 queries