English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 13 February 2021, 13:24   #1
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Floppy disk AGA Games that 'sort of' work on ECS/OCS

I was looking at another thread where some games that are AGA actually are just 2MB Chip and work on ECS like Jungle Strike and thought that was interesting.

As I own a CDTV with 2MB Chip/8MB Fast/Kick 3.1/Super Denise/68010 I thought I would try a few AGA games (I have a 1200 too)

My results from just a couple were interesting:

Zool AGA - Gets to the loading screen (Prepare Yourself)
Trolls AGA - loads into game and is playable (Albeit a garish looking pallet)
Nigel Mansell - Gets to loading screen

It would be useful to see if anyone else has tried doing this and what kinds results have been achieved (Also if anyone has say similar spec to me but maybe an A3000 with graphics card)

Remember to include your OCS/ECS machine specs and processor
ScottC2010 is online now  
Old 13 February 2021, 14:55   #2
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 49
Posts: 5,309
Master Axe needs 2mb chip and a 68020 because of odd word reads. but it can be patched for 68000 (whdload slave does that). and maybe 1mb chip....

apart from that most AGA games have a ecs version, better play the ecs version
jotd is offline  
Old 14 February 2021, 14:52   #3
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
Master Axe needs 2mb chip and a 68020 because of odd word reads. but it can be patched for 68000 (whdload slave does that). and maybe 1mb chip....

apart from that most AGA games have a ecs version, better play the ecs version
I wonder if any more games can be patched in this way (Obviously most use 256 colour mode and other things though that OCS/ECS will never be able to do)
ScottC2010 is online now  
Old 14 February 2021, 16:18   #4
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 105
Dungeon Master II and Code Name Hell Squad both needs 2MB chip but not AGA.
Aardvark is offline  
Old 14 February 2021, 16:24   #5
d4rk3lf
Registered User

d4rk3lf's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Novi Sad, Serbia
Posts: 1,147
Nemac IV and Gloom, but I think they still require 020 minimum, but doesn't require Aga Chipset.
d4rk3lf is offline  
Old 14 February 2021, 16:34   #6
dlfrsilver
CaptainM68K-SPS France
dlfrsilver's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melun nearby Paris/France
Age: 43
Posts: 8,761
Send a message via MSN to dlfrsilver
Primal Rage 2mb of chip, but 020 is not required.
dlfrsilver is offline  
Old 14 February 2021, 16:46   #7
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,841
Quote:
Originally Posted by ScottC2010 View Post
Trolls AGA - loads into game and is playable (Albeit a garish looking pallet)
never heard of this can you post a pic
Retro1234 is offline  
Old 14 February 2021, 16:53   #8
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 49
Posts: 5,309
Quote:
I wonder if any more games can be patched in this way (Obviously most use 256 colour mode and other things though that OCS/ECS will never be able to do)
2MB+ECS+need 68020 probably can be patched for 68000. But the speed can be an issue then.
jotd is offline  
Old 14 February 2021, 17:05   #9
d4rk3lf
Registered User

d4rk3lf's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Novi Sad, Serbia
Posts: 1,147
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
2MB+ECS+need 68020 probably can be patched for 68000. But the speed can be an issue then.
What if I overclock my 68000 to 42Mhz, with Aca500+?
I didn't had idea it was possible to patch.

Well... if you have nothing of more importance to do, I'd like to try Nemac IV or Gloom, on my A500, somewhere in the future.
d4rk3lf is offline  
Old 15 February 2021, 04:54   #10
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
never heard of this can you post a pic
Hi,
I will run one out for you in tomorrow
ScottC2010 is online now  
Old 15 February 2021, 09:22   #11
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 49
Posts: 5,309
raise mantis tickets if a whdload game almost works on 68000!
jotd is offline  
Old 15 February 2021, 13:37   #12
Solo Kazuki
Registered User
Solo Kazuki's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Poland
Posts: 1,021
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
raise mantis tickets if a whdload game almost works on 68000!

I think OP means rather "almost works on OCS/ECS"...
Solo Kazuki is offline  
Old 15 February 2021, 16:20   #13
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Floppy disk

My Video (3 Parts) - This is my first ever video up to the internet!

[ Show youtube player ]

[ Show youtube player ]

[ Show youtube player ]

Last edited by ScottC2010; 15 February 2021 at 17:48. Reason: Finally Add Part 3 of Video
ScottC2010 is online now  
Old 15 February 2021, 17:09   #14
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Quote:
Originally Posted by d4rk3lf View Post
What if I overclock my 68000 to 42Mhz, with Aca500+?
I didn't had idea it was possible to patch.

Well... if you have nothing of more importance to do, I'd like to try Nemac IV or Gloom, on my A500, somewhere in the future.
The folling package may be of help:

http://aminet.net/package/util/misc/Run68017
ScottC2010 is online now  
Old 15 February 2021, 18:25   #15
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 49
Posts: 5,309
run68017 isn't magical. For instance it's very hard to emulate odd long/word address read.
jotd is offline  
Old 15 February 2021, 18:30   #16
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
run68017 isn't magical. For instance it's very hard to emulate odd long/word address read.
I guess the best thing might be disassembling with something like ADis?
ScottC2010 is online now  
Old 15 February 2021, 19:06   #17
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,196
i tried the same configuration via WinUAE of ScottC2010 but with 68000 cpu, 2 MB chip, 8 MB Fast Zorro2 and OCS chipset and kick 3.1)
this is result:





of course normally an AGA games don't run because search AGA chipset. Trolls is not 100% AGA maybe.

Last edited by Seiya; 15 February 2021 at 19:23.
Seiya is offline  
Old 15 February 2021, 19:45   #18
dodke
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: London / UK
Posts: 106
Trolls seems to basically have just an extra 16 colour background playfield on AGA. Obviously that doesn't work on OCS but why not simply play the OCS version?
dodke is offline  
Old 15 February 2021, 21:04   #19
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 49
Posts: 5,309
even disassembling isn't going to help when reading longwords on odd addresses. Only running the game on a 68000 can find such errors.
jotd is offline  
Old 16 February 2021, 00:19   #20
ScottC2010
Registered User

 
Join Date: Apr 2017
Location: Leamington Spa / Warwickshire
Posts: 212
Quote:
Originally Posted by dodke View Post
Trolls seems to basically have just an extra 16 colour background playfield on AGA. Obviously that doesn't work on OCS but why not simply play the OCS version?
Purely out of curiosity - that's all, though like desert strike there may be some more aga games that will work on an expanded machine which is always nice for extra sound effects and maybe extra background graphics, but mainly just for fun!
ScottC2010 is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
To AGA or to OCS/ECS... bitter Coders. Asm / Hardware 6 02 December 2018 07:06
New amiga games... A500 OCS/ECS or A1200 AGA ? DanScott Retrogaming General Discussion 107 19 June 2016 06:23
AGA Games on ECS/OCS Computers fondpondforever Retrogaming General Discussion 16 30 July 2015 06:23
AGA Upgrade for ECS/OCS Games? slowtide project.Amiga Game Factory 3 03 December 2013 20:11
ecs ocs games on aga memothejanitor support.Apps 4 16 June 2007 04:30

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 01:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11723 seconds with 14 queries