English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.AmigaOS

 
 
Thread Tools
Old 05 January 2022, 23:58   #1
reflex
Registered User

 
Join Date: Jun 2018
Location: Napoli
Posts: 26
AmigaOS 3.2 SmartFileSystem partitions and mounter

Hello,

I have an Amiga 1200 with original 3.2 rom and blizzard 1230, i sucessfully installed AmigaOS 3.2 in the interna drive that is fully PFS formatted, i have another Amiga witt 3.1 roms that has a SFS formatted hard drive, i wanted to copy some files (tosec and archives, a lot of gigabytes) so I plugged it on the secondary channel of the IDE splitter but when I try to mount is using the mounter tool i only get the message "object is not of required type".
Is there any way to mount those drives to copy the files?
reflex is offline  
Old 06 January 2022, 00:13   #2
coldacid
WinUAE 4000/40, V4SA
coldacid's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Candinavia
Posts: 474
Do you have SFS installed on your system with OS 3.2? I don't believe that SFS is available out of box with 3.2.
coldacid is offline  
Old 06 January 2022, 01:03   #3
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Age: 68
Posts: 7,373
Quote:
Originally Posted by coldacid View Post
Do you have SFS installed on your system with OS 3.2? I don't believe that SFS is available out of box with 3.2.
It is not necessary to install SFS, the SFS installation only serves HDtoolBox to initialize an HD into SFS, then the SFS file can also be uninstalled from the HD.

Probably the reflex user will have problems with the hardware connection, but he could use WinUAE to transfer the data.

Last edited by AMIGASYSTEM; 14 January 2022 at 18:38.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 06 January 2022, 01:31   #4
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 4,094
The drive should be auto-mounted, not requiring any Ā»MounterĀ« tool. How exactly is it connected?

You could also try running GiggleDisk to see if it recognises any partitions.
idrougge is offline  
Old 06 January 2022, 11:57   #5
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 5,596
I'm also curious about the IDE splitter - some of these need funky drivers to work properly. What drives do you have? Can you connect them both on the same cable as master and slave instead?

As was said, SFS doesn't need to be included with the OS for the drive to be mountable - it just needs to be installed in the drive's RDB, and that should be the case (but can be checked with HDToolbox).
Daedalus is offline  
Old 06 January 2022, 16:38   #6
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,525
Quote:
Originally Posted by Daedalus View Post
it just needs to be installed in the drive's RDB
Well, it needs to be installed in any drive's RDB, not necessarily in its own. If the transfer drive is a second drive in its original machine and the first drive there has SFS in its RDB, the transfer drive would mount, too. But if you now move that drive to another machine which does not have SFS on its first drive, then the partitons won't mount. It's always a good idea to install file systems on all drives which use them, even if it does not seem to be necessary.
thomas is offline  
Old 22 January 2022, 20:32   #7
Michael
A1260T/PPC/BV/SCSI/NET

Michael's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Moscow / Russia
Posts: 782
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
Well, it needs to be installed in any drive's RDB, not necessarily in its own. If the transfer drive is a second drive in its original machine and the first drive there has SFS in its RDB, the transfer drive would mount, too. But if you now move that drive to another machine which does not have SFS on its first drive, then the partitons won't mount. It's always a good idea to install file systems on all drives which use them, even if it does not seem to be necessary.

This is probably the case here, it is also possible that the FS is installed but with a wrong ID and that can cause confusions too.
Michael is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mounting AmigaOS 3.1 FFS partitions on Linux Polom support.Other 10 23 September 2021 06:32
Disk Mimic, an ADF mounter for WB1.3, has been released Radertified News 0 29 June 2021 20:22
smartfilesystem stuntpup support.Apps 3 06 June 2021 10:15
Windows VHD mounter mritter0 support.WinUAE 20 15 May 2015 02:51
some questions about iso mounter turrican3 support.WinUAE 1 16 February 2010 21:37

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07083 seconds with 13 queries