English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 13 May 2013, 17:56   #1
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Lost in installing dice-3.16 from Aminet!

Hello to everybody here in this forum....

I am trying to install DICE on HD and I had no problem doing it with the 3 or 4 disks I found in the zone some weeks ago.
But when it comes down to install Aminet's DICE C from http://aminet.net/package/dev/c/dice-3.16
I am having some issues.
I start by saying that I am trying to install on my fresh morph os installation on my mac mini g4 where I have a dh1: and a work: device. The procedure I guess would be the same on every Amiga with 2 partition HD dh0: and Work: isn'it?
So I followed the guide readme1st of the archive and made these assignments in my user-startup:

assign DCC: work:dice
assign DLIB: DCC:dlib
assign DINCLUDE: DCC:include
path DCC:abin/ ADD
assign LIBS: DCC:libs ADD

then copied my .edrc to your my system S: drawer.

Since I own my original copy of my Developer CD V1.2 I gave these commands:

MakeDir dinclude:amiga31
MakeDir dinclude:amiga31/fd

Copy ADCD_v1.2:ndk/ndk_3.1/includes&libs/include_h/#? dinclude:amiga31/ all
Copy ADCD_v1.2:ndk/ndk_3.1/includes&libs/fd/#? dinclude:amiga31/fd/


So I boot the system again and the dme editor seems to work, the dcc command seems to work win no argument.

but if I try to compile my file hello.c that is:

#include <stdio.h>

/* program to print a message to the screen */
void main(}
{

printf ("Hello from planet C\n");

}

with the command dcc hello.c -o hello

I have this kind of error:

System:> dcc hello.c -o hello
Unable to find executable dcpp resident, via your path or in DCC:BIN!
Exit code 20

System:>

Do you have any idea of what is going on?

Thanks in advance....

Daniele/ElCharro

Last edited by W4r3DeV1L; 13 May 2013 at 18:05.
W4r3DeV1L is offline  
Old 13 May 2013, 18:23   #2
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
Try to rename dcc:abin into dcc:bin and change user-startup accordingly.

If you enter which dcpp, does it find it?

Is there a reason why you want to use this ancient compiler on MorphOS? I'd suggest VBCC instead.
thomas is offline  
Old 13 May 2013, 21:08   #3
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
Try to rename dcc:abin into dcc:bin and change user-startup accordingly.


If you enter which dcpp, does it find it?

Is there a reason why you want to use this ancient compiler on MorphOS? I'd suggest VBCC instead.

renaming dcc:abin into dcc:bin where I do have now that dcpp comand has been found while if I try to compile my hello prg I have a sequence of error like these....

DLINK: "" L:0 C:0 Error 41 Unable to find dlib:amigas.lib model <>
DLINK: "" L:0 C:0 Error 36 Undefined Symbol: _LVOAllocMem ( amiga/c )
DLINK: "" L:0 C:0 Error 36 Undefined Symbol: _LVOSetSignal ( amiga/c )

and so on

Exit code20

What do you think now Thomas?

PS: A very big thanks to you!

Last edited by W4r3DeV1L; 13 May 2013 at 21:47.
W4r3DeV1L is offline  
Old 13 May 2013, 21:44   #4
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
First go to the dice directory and rename the drawer abin to bin. Then edit user-startup and change the "path dcc:abin add" to "path dcc:bin add".
thomas is offline  
Old 13 May 2013, 21:57   #5
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
First go to the dice directory and rename the drawer abin to bin. Then edit user-startup and change the "path dcc:abin add" to "path dcc:bin add".
I get dcpp comand now working but compiling my hello prg with dcc hello.c -o hello I have a sequence of error like these....

DLINK: "" L:0 C:0 Error 41 Unable to find dlib:amigas.lib model <>
DLINK: "" L:0 C:0 Error 36 Undefined Symbol: _LVOAllocMem ( amiga/c )
DLINK: "" L:0 C:0 Error 36 Undefined Symbol: _LVOSetSignal ( amiga/c )

and so on

Exit code20

What can be modified now? ( PS:THANKS )
W4r3DeV1L is offline  
Old 14 May 2013, 07:58   #6
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
http://eab.abime.net/showpost.php?p=874957&postcount=2

The part about linker_libs. Replace 3.9 by 3.1 and 39 by 31.
To compile, either specify -3.1 in the command line or set the -3.1 option in env:dccopts.
thomas is offline  
Old 14 May 2013, 17:16   #7
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
http://eab.abime.net/showpost.php?p=874957&postcount=2

The part about linker_libs. Replace 3.9 by 3.1 and 39 by 31.
To compile, either specify -3.1 in the command line or set the -3.1 option in env:dccopts.
Many many thanks Thomas.... I'll let u know...

Daniele
W4r3DeV1L is offline  
Old 21 May 2013, 23:39   #8
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Hello Thomas!

I have finally tried to make a new installation of DICE precisely as you explained here: http://eab.abime.net/showpost.php?p=874957&postcount=2

I start by saying that I have made this in WinUAE with and .hdf of two partition:
the 1st one is called dh0: and the second one work:
and I have to say that everything seems to work perfectly. And the user start up, in the way you edited on your post works like a charm!

;BEGIN Dice C
assign DCC: Work:dice-rel-3.16
assign DLIB: DCC:dlib
assign DINCLUDE: DCC:include
path DCC:abin add
set DCCOPTS -// -proto -3.9 -D__USE_SYSBASE ;
END Dice C
 

I am successfull compiling an example of text of c programming opening a window! Great!


I am wondering why I cannot have the same result when I try to install DICE on MorphOS installed on my mac mini G4.

On this system I have exactly the default HD configuration that is DH0 ( that is called boot ), DH1: where I have the OS and DH2: or Work: on witch I decompress the drawers of the DICE and the NDK.
After doing all the installations according your guide I am annoyed having this error when I try to compile the source code.

Unable to find executable dcpp resident, via your path or in DCC:BIN!
Exit code 20
So I had followed your last hint and I went to the Dice directory to rename the drawer abin to bin. Then edited the user-startup and change the "path dcc:abin add" to "path dcc:bin add".

All what happens when I try to compile is that a coniderable list of errors appears on my screen:
I do have now that dcpp comand has been found while if I try to compile my hello prg I have a sequence of error like these....

DCPP: "window.c" L:2 C:0 Error: 47 Can't open file proto/intuition.h
DCPP: "window.c" L:3 C:0 Error: 47 Can't open file proto/dos.h
DCPP: "window.c" L:4 C:0 Error: 47 Can't open file intuition/intuition.h

Exit code20
 
So what I am wondering now is: why everything works fine on my UAE setup without make any change in the userstartup and
why don't on my MorphOS? What thing need to be fixed then to make the compiler work fine?


Thanks a lot for your help Thomas!

Daniele/ElCharro

Last edited by W4r3DeV1L; 21 May 2013 at 23:53.
W4r3DeV1L is offline  
Old 22 May 2013, 14:46   #9
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
What happens if you enter

list dinclude:amiga39/proto/intuition.h

in a shell window?

You say that you get a big list of errors. The three you quoted, are these the first three or the last three errors? If the last, what are the first error messages?
thomas is offline  
Old 22 May 2013, 17:58   #10
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
What happens if you enter

list dinclude:amiga39/proto/intuition.h

in a shell window?

You say that you get a big list of errors. The three you quoted, are these the first three or the last three errors? Iin dif the last, what are the first error messages?
if I give the command dinclude:amiga39/proto/intuition.h in the shell I have...

Directory "dinclude: amiga39/proto" on Mercoledi 22-Mag-13
intuition.h 534 -----rw-d 28-Dic-01 01:10:53:54


I had the first piece of errors before renaming abin to bin

DLINK: "" L:0 C:0 Error 41 Unable to find dlib:amigas.lib model <>
DLINK: "" L:0 C:0 Error 36 Undefined Symbol: _LVOAllocMem ( amiga/c )
DLINK: "" L:0 C:0 Error 36 Undefined Symbol: _LVOSetSignal ( amiga/c )

Once the rename is done both in the user-startup and in the name of the drawer I have the following 3 lines of errors when I try to compile my openwindow source text...

DCPP: "window.c" L:2 C:0 Error: 47 Can't open file proto/intuition.h
DCPP: "window.c" L:3 C:0 Error: 47 Can't open file proto/dos.h
DCPP: "window.c" L:4 C:0 Error: 47 Can't open file intuition/intuition.h

Exit code20

Solve this mistery please!

thanks!

Last edited by W4r3DeV1L; 22 May 2013 at 18:03.
W4r3DeV1L is offline  
Old 22 May 2013, 18:02   #11
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
What about the error messages? Are they all the same (Can't open file ...) or are there other messages, too? What are the first messages?
thomas is offline  
Old 22 May 2013, 20:26   #12
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
What about the error messages? Are they all the same (Can't open file ...) or are there other messages, too? What are the first messages?
When I compile my window.c example I have these messages now:

DCPP: "window.c" L:2 C:0 Error: 47 Can't open file proto/intuition.h
DCPP: "window.c" L:3 C:0 Error: 47 Can't open file proto/dos.h
DCPP: "window.c" L:4 C:0 Error: 47 Can't open file intuition/intuition.h

Exit code20

They all seem to be can't open file messages...
W4r3DeV1L is offline  
Old 22 May 2013, 21:05   #13
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
Please run SnoopDOS while you compile the program and attach the report here.
thomas is offline  
Old 22 May 2013, 22:44   #14
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
Please run SnoopDOS while you compile the program and attach the report here.
Ok! Installed Snoopdos for Morph os and this is the log

Count Process Name Action Target Name Options Res.
----- ------------ ------ ----------- ------- ----
11 hid.class Control Open env:mui/HIDCTRL.2.prefs Read OK
12 [2] dcc Open * Read OK
13 [2] dcc Open DCCOPTS Read Fail
14 [2] dcc Delete window Fail
15 [2] dcpp ChangeDir System:MorphOS/C
16 [2] dcpp ChangeDir System:
17 [2] dcpp ChangeDir System:C
18 [2] dcpp ChangeDir System:
19 [2] dcpp ChangeDir System:Utilities
20 [2] dcpp ChangeDir System:
21 [2] dcpp ChangeDir System:S
22 [2] dcpp ChangeDir System:
23 [2] dcpp ChangeDir System:MorphOS/S
24 [2] dcpp ChangeDir System:
25 [2] dcpp ChangeDir Work:dice-rel-3.16/bin
26 [2] dcpp ChangeDir System:
27 [2] dcpp ChangeDir Work:dice-rel-3.16/bin/dcpp
28 [2] dcpp Load Fail
29 [2] dcpp ChangeDir System:
30 [2] dcpp ChangeDir Work:dice-rel-3.16/bin
31 [2] dcpp Load dcpp OK
32 [2] dcpp ChangeDir System:
33 [2] dcpp Open * Read OK
34 [2] dcpp Open window.c Read OK
35 [2] dcpp Open T:2285d2.i Write OK
36 [2] dcpp Open proto/intuition.h Read Fail
37 [2] dcpp Open proto/intuition.h Read Fail
38 [2] dcpp Open dinclude:proto/intuition.h Read Fail
39 [2] dcpp Open dinclude:pd/proto/intuition Read Fail
40 [2] dcpp Open dinclude:amiga/proto/intuit Read Fail
41 [2] dcpp Open dcc_config:dice.errors Read Fail
42 [2] dcpp Open dcc:config/dice.errors Read OK
43 [2] dcpp Open proto/dos.h Read Fail
44 [2] dcpp Open proto/dos.h Read Fail
45 [2] dcpp Open dinclude:proto/dos.h Read Fail
46 [2] dcpp Open dinclude:pd/proto/dos.h Read Fail
47 [2] dcpp Open dinclude:amiga/proto/dos.h Read Fail
48 [2] dcpp Open intuition/intuition.h Read Fail
49 [2] dcpp Open intuition/intuition.h Read Fail
50 [2] dcpp Open dinclude:intuition/intuitio Read Fail
51 [2] dcpp Open dinclude:pd/intuition/intui Read Fail
52 [2] dcpp Open dinclude:amiga/intuition/in Read Fail
53 [2] dcpp Delete T:2285d2.i OK
54 [2] dcc Delete T:2285d2.i Fail
55 [2] dcc Delete T:window.a Fail
56 « Skin Manager » Open 22/MenuTitlebar Read OK
W4r3DeV1L is offline  
Old 22 May 2013, 23:13   #15
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
Seems like it didn't find the DCCOPTS variable.

I think I made a mistake when quoting my user-startup. Please change Set into SetEnv and reboot.

Before you compile enter

echo $DCCOPTS

into the shell window. If the variable does not contain -3.9, then it will not work.
thomas is offline  
Old 22 May 2013, 23:53   #16
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
Seems like it didn't find the DCCOPTS variable.

I think I made a mistake when quoting my user-startup. Please change Set into SetEnv and reboot.

Before you compile enter

echo $DCCOPTS

into the shell window. If the variable does not contain -3.9, then it will not work.
Thomas I made the change from Set into SetEnv in my user-startup then rebooted but it happens exactly the same... same errors
W4r3DeV1L is offline  
Old 23 May 2013, 08:06   #17
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
echo $DCCOPTS please.
And a new SnoopDos report, too.

Edit: before your start the compile go to Functions in SnoopDOS and set AmigaDOS and System both to ALL.

Last edited by thomas; 23 May 2013 at 10:52.
thomas is offline  
Old 23 May 2013, 19:13   #18
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
echo $DCCOPTS please.
And a new SnoopDos report, too.

Edit: before your start the compile go to Functions in SnoopDOS and set AmigaDOS and System both to ALL.
here is the log attached!
Attached Files
File Type: rar SnoopDos.rar (996 Bytes, 83 views)
W4r3DeV1L is offline  
Old 23 May 2013, 21:04   #19
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 6,359
Come on, if you only supply half the information I ask for, we'll need twice the time as necessary.

Code:
21    [2] dcc            GetVar     DCCOPTS                     Any     Fail
Please tell me

1. what does echo $DCCOPTS print
2. what does type env:dccopts print

Please open s:user-startup in a text editor, copy the line with setenv dccopts into the clipboard and paste it into a shell window. Then try to compile again in that shell window. If it still fails, please enter the two commands above again and tell me the result.

Please also paste the line here for me to see it.
thomas is offline  
Old 23 May 2013, 22:27   #20
W4r3DeV1L
Registered User

W4r3DeV1L's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: somewhere
Age: 49
Posts: 325
Send a message via MSN to W4r3DeV1L
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
Come on, if you only supply half the information I ask for, we'll need twice the time as necessary.

Code:
21    [2] dcc            GetVar     DCCOPTS                     Any     Fail
Please tell me

1. what does echo $DCCOPTS print
2. what does type env:dccopts print

Please open s:user-startup in a text editor, copy the line with setenv dccopts into the clipboard and paste it into a shell window. Then try to compile again in that shell window. If it still fails, please enter the two commands above again and tell me the result.

Please also paste the line here for me to see it.
Sorry... I didn't mean to hassle but I am doing something that is completely new for me.



I have typed in the shell echo $DCCOPTS it simply write on the next line the text $DCCOPTS an then the shell prompt again.

I have typed the command type env:dccopts it says TYPE: can't open env:dccopts. object not found.

But once edited my s:user-startup and changed set DCCOPTS -// -proto -3.9 -D__USE_SYSBASE into
setenv DCCOPTS -// -proto -3.9 -D__USE_SYSBASE

everything seems to work now!!!!
It seems I can compile the open window c text example.

If I type in the shell echo $DCCOPTS I have - -proto -3.9 -D__USE_SYSBASE and
if I type env:dccopts I have the same.

Have we sorted all it out?

Last edited by W4r3DeV1L; 23 May 2013 at 22:58.
W4r3DeV1L is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Software not on Aminet & in danger of becoming lost James Amiga scene 15 10 October 2017 16:46
Help me find announcement regarding DICE Pinball games MickJT support.Games 0 19 September 2010 17:35
Brain Killer Aminet links changed (and a question about Aminet links) Korodny HOL data problems 0 26 November 2009 21:21
Lost Snowmen, excellent Lost Vikings clone s2325 Retrogaming General Discussion 3 11 November 2008 11:24
Dizzy Dice - published by Rainbow Arts in Germany?! andreas HOL data problems 2 17 November 2004 05:40

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.23458 seconds with 16 queries