English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 12 October 2019, 01:20   #1
Torti-the-Smurf
Registered User

Torti-the-Smurf's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Location: Earth
Posts: 205
A-500 only works with Systemfriendly Software

Hello there ; get this .

I got myself a nice A-500 Rev8a.1 (512kb) , with a Protein Card from Botfixer.



The Seller told me the thing would work. (of course he would)
and would you know... it dosent. . Well, it does work with "systemfriendly stuff".


Workbench, even systemfriendly/multitasking friendly games like Fate of Atlantis.


Everything that "bangs the hardware" like loading Demos, Whdload, Trackloader Floppydisks, basicly everything that turns the system OS off will end in a black Screen and a Freeze on the Amiga500


Never seen anything like this .... What is going on here ?


any ideas guys, would be so sweet to know


Thank you

Last edited by Torti-the-Smurf; 12 October 2019 at 02:10.
Torti-the-Smurf is offline  
Old 12 October 2019, 16:48   #2
Torti-the-Smurf
Registered User

Torti-the-Smurf's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Location: Earth
Posts: 205
I found the Solution. There was a Jumper on the "Protein Card from Botfixer" that ran a 68010 at 14 Mhz.

When i removed that jumper and go down to 7Mhz everything works just fine.
Thats good enough and with the help of PFS3_AIO (Filesystem) and the Icon.Library from PerterK the 3.1 OS is pretty nice overall.

Thanks guys
Torti-the-Smurf is offline  
Old 13 October 2019, 14:18   #3
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 831
That's weird. Most non-systemfriendly stuff should still run okay on a 14Mhz 68010, or run but break in weird ways. Only the oldest stuff would just flat-out crash.
AmigaHope is offline  
Old 14 October 2019, 09:45   #4
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 5,199
My guess is that the 14MHz mode is messing with the E-clock. That's produced by the CPU and is used for peripheral timing for the CIAs etc. I believe some copy protection schemes and track loaders do tricks that depend on this clock being the original speed, which causes them to fail when it's not correct.
Daedalus is offline  
Old 14 October 2019, 14:09   #5
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,208
Quote:
Originally Posted by Torti-the-Smurf View Post
Hello there ; get this .

I got myself a nice A-500 Rev8a.1 (512kb) , with a Protein Card from Botfixer.



The Seller told me the thing would work. (of course he would)
and would you know... it dosent. . Well, it does work with "systemfriendly stuff".


Workbench, even systemfriendly/multitasking friendly games like Fate of Atlantis.


Everything that "bangs the hardware" like loading Demos, Whdload, Trackloader Floppydisks, basicly everything that turns the system OS off will end in a black Screen and a Freeze on the Amiga500


Never seen anything like this .... What is going on here ?


any ideas guys, would be so sweet to know


Thank you
It has a hard drive, you should use whdload for games and let it fix compatibility problems.
utri007 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Friend 500 light caps lock always on but keyboard works fine Franchute13 support.Hardware 0 05 November 2018 14:19
Amiga 500 keeps rebooting, then works fine amigaosx support.Hardware 3 05 August 2015 17:56
Need Sampler Software for 500 Weemus support.Apps 3 30 June 2014 14:10
Amiga 1000 Software on 500 Weemus Amiga scene 11 09 May 2012 04:48

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08039 seconds with 15 queries