English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 27 August 2004, 13:49   #1
Rotr
Member
Rotr's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Belgium
Posts: 47
Winuae extreme cpu load

The good news:

I was finally able to finish Agony after a decade on my notebook P4 2Ghz Mobility radeon WinXP pro.
However this game still goes to a CPU load of 120% sometimes. On my Desktop AMD XP2200+ Geforce4TI WinXP pro the game sometimes even goes to 220% cpu load! This is when winuae is the only application running and if I check the load when not running winuae it gives a 4% cpu load ( taskmanager). I'm pretty sure it's the config but I can't figure out just what it is. I know in some other threads it's been suggested this can be because of some spyware or something but I don't think that's the case here.
I don't know, I figure even with all whistles and bells activate my XP2200 should be able to hold it below 100% Am I missing here something?
One last strange thing is that when I run in workbench mode (A1200 Config )with my old Amiga harddisk copied to hardfiles and Picasso96 installed everything runs smooth!

Here are some parts of theA500 config I'm using which might give an indication of what's wrong.


gfx_width=800
gfx_height=600
gfx_width_windowed=800
gfx_height_windowed=600
gfx_width_fullscreen=800
gfx_height_fullscreen=600
gfx_correct_aspect=false
gfx_fullscreen_amiga=false
gfx_fullscreen_picasso=false
gfx_center_horizontal=none
gfx_center_vertical=none
gfx_colour_mode=8bit
immediate_blits=false
fast_copper=false
chipset=ecs_agnus
collision_level=playfields
sound_output=exact
sound_bits=16
sound_channels=mono
sound_max_buff=16384
sound_frequency=44100
sound_interpol=none
sound_adjust=0
sound_filter=off
sound_volume=0
nr_floppies=2
floppy_speed=100
floppy_volume=33
win32.cpu_idle=0
chipset=ecs_agnus
collision_level=playfields
fastmem_size=2
a3000mem_size=0
z3mem_size=0
bogomem_size=0
gfxcard_size=0
chipmem_size=4
cpu_speed=real
cpu_type=68000
cpu_compatible=true
cpu_cycle_exact=true
blitter_cycle_exact=true

Hope you guys can help because I hate to wait for that 12Ghz AMD128 to run my old games
Rotr is offline  
Old 27 August 2004, 20:05   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 25,039
Probably some power-saving feature is confusing WinUAE's timing. Could you attach your winuaebootlog.txt?

Using -nordtsc or -forcerdtsc command line parameter may help.
Toni Wilen is offline  
Old 28 August 2004, 01:49   #3
Belgarath
HOL Team Member

Belgarath's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Manchester
Posts: 2,499
turning off cycle exact would be a good idea as it's not needed for Agony (adf or ipf)
Belgarath is offline  
Old 28 August 2004, 02:18   #4
Shoonay
Global Caturator
Shoonay's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Porando
Posts: 6,062
Evil grin

Quote:
Originally Posted by Rotr
This is when winuae is the only application running
On Win, there is no such thing like "the one and only" application running
Shoonay is offline  
Old 28 August 2004, 04:07   #5
andreas
Zone Friend
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Age: 47
Posts: 5,857
Send a message via ICQ to andreas Send a message via AIM to andreas
Roll eyes (sarcastic)

Quote:
Originally Posted by Belgarath
turning off cycle exact would be a good idea as it's not needed for Agony (adf or ipf)
You're sure? Well, scrolling code is very complex ... I don't have the time atm to fire it up, but I bet you WILL need ce here to get 100% perfect scrolling.
andreas is offline  
Old 30 August 2004, 19:55   #6
Rotr
Member
Rotr's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Belgium
Posts: 47
Sorry for the late reply, I was in the countryside for the weekend.

@Toni:

I attached the winuaebootlog.txt as requested, hope this tells you a bit more.
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog.txt (7.0 KB, 158 views)

Last edited by Rotr; 03 September 2004 at 20:05.
Rotr is offline  
Old 03 September 2004, 20:13   #7
Rotr
Member
Rotr's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Belgium
Posts: 47
It looks like I tested with an old version of winuae, I just tested it with 0.9.91 but it had exactly the same result ( updated the winuaebootlog.txt ), I also tested the -nordtsc or -forcerdtsc command line parameters but no real difference in performance.

@Belgarath, turning cycle exact would probably make things a little better but my point is that I read some of you guys are having no problem with the emulator on a 800Mhz machine so I guess I should be able to run it with cycle exact turned on on a XP2200 machine ( I know this is not real 2,2Ghz but it should act like a P IV 2,2 right? ).
Rotr is offline  
Old 03 September 2004, 22:43   #8
Belgarath
HOL Team Member

Belgarath's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Manchester
Posts: 2,499
It all depends on the game, some games will work fine on a 800mhz whereas others won't, and it's not always the ones you think either, i've got a p4 1.3ghz and i can run banshee an aga game with no problems, whereas a simple looking game like head over heels will slow down like crazy and send the cpu usage through the roof. cycle exact can also be a real killer so really don't use it unless the game needs it and by need i mean to work, slight graphics issues are nothing if it means the game will run at fullspeed
Belgarath is offline  
Old 07 September 2004, 09:59   #9
Rotr
Member
Rotr's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Belgium
Posts: 47
Is there some kind of benchmark test available that could be used to test the chipset emulation? Would be nice to know what your system can handle and what not.
Rotr is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cannot load some dms files in WinUAE anthonyhead support.WinUAE 18 31 May 2010 05:40
Trying to load a broken DMS will stall WinUAE andreas support.WinUAE 3 12 December 2008 21:11
Final Fight won't load in WinUAE Kodoichi support.Games 1 14 July 2004 11:46
Winuae 0.8.26 Hangs when load disk image Unregistered support.WinUAE 10 04 June 2004 00:36
Latest winUAE version..what a load of !! scoobysnax114 support.WinUAE 4 28 April 2002 02:23

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08402 seconds with 16 queries