English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 01 September 2021, 20:53   #241
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,275
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
I am also testing OCS at the moment.
I am testing only demos from 1990 till beginning of 1991 and only with ECS setting on the emu.
On that way I could see if something is not working OK if ECS is selected.
Also with that time period I have had most success in finding problems so far.
amilo3438 is offline  
Old 02 September 2021, 20:20   #242
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Toni, this is a question. I noticed something with a couple of demos. The example is OZF-Rendervous. Is this a problem or is it just off-screen? With WinUae, the letters go into the black zone while on hard and LCD they don't.

Pic 1 : WinUae.

Pic 2 : Real hardware ( A1200 stock ) + LCD screen.

Pic 3 : Real hardware ( A1200 stock ) + CRT screen for reference.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image3.jpg
Views:	90
Size:	58.8 KB
ID:	73085   Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	94
Size:	102.1 KB
ID:	73086   Click image for larger version

Name:	Image1.jpg
Views:	89
Size:	54.0 KB
ID:	73087  
Zarnal is offline  
Old 13 September 2021, 19:11   #243
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
S(pi)d (64k Intro) by Zomo ---> http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=15770

I'm posting this demo only because we had the same kind of concern on an OCS ( Phenomena-Dots A1000) demo and it doesn't seem to be CPU related. At the start of the demo, there are several returns to the cli. The demo starts (1), there is a quick return to the cli (pic 2) and the demo continues (3). This happens at least three times. This does not happen on real hardware ( tested ).

Quickstart A1200.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image1.jpg
Views:	36
Size:	15.2 KB
ID:	73179   Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	37
Size:	34.1 KB
ID:	73180   Click image for larger version

Name:	Image3.jpg
Views:	37
Size:	19.6 KB
ID:	73181  
Zarnal is offline  
Old 13 September 2021, 22:24   #244
Foebane
Banned
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Age: 49
Posts: 2,871
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
S(pi)d (64k Intro) by Zomo ---> http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=15770

I'm posting this demo only because we had the same kind of concern on an OCS ( Phenomena-Dots A1000) demo and it doesn't seem to be CPU related. At the start of the demo, there are several returns to the cli. The demo starts (1), there is a quick return to the cli (pic 2) and the demo continues (3). This happens at least three times. This does not happen on real hardware ( tested ).

Quickstart A1200.
It doesn't happen on my 4.2.0 WinUAE with similar config, neither.
Foebane is offline  
Old 14 September 2021, 13:24   #245
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Quote:
Originally Posted by Foebane View Post
It doesn't happen on my 4.2.0 WinUAE with similar config, neither.



@Foebane

Maybe you have filters / scaling enabled which hide the problem (because it also appears in version 4.2.0, 4.3.0 and 4.4.0). For my tests, all the superfluous options is turned off. The return to the cli is very very fast


This demo is now Ok with latest winuae.7z/Quickstart A1200.

Last edited by Zarnal; 14 September 2021 at 13:39.
Zarnal is offline  
Old 14 September 2021, 14:24   #246
Foebane
Banned
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Age: 49
Posts: 2,871
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
@Foebane

Maybe you have filters / scaling enabled which hide the problem (because it also appears in version 4.2.0, 4.3.0 and 4.4.0). For my tests, all the superfluous options is turned off. The return to the cli is very very fast


This demo is now Ok with latest winuae.7z/Quickstart A1200.
Check for yourself with the attachment I have provided. It ran fine, but the demo was so small I wonder why it's of significance in the first place.
Attached Files
File Type: uae Charlie.uae (12.2 KB, 13 views)
Foebane is offline  
Old 14 September 2021, 15:14   #247
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Quote:
Originally Posted by Foebane View Post
Check for yourself with the attachment I have provided. It ran fine, but the demo was so small I wonder why it's of significance in the first place.

Not possible because your config is not a simple " Quickstart A1200 2MB " ( you have 8Mb Fast+HD+Kickstart 3.1 ).



In this kind of config with Fast Ram, this demo has usual CPU glitch issue before the credits part ( pic 1 ). And cli issue is always present with your config ( 4.2.0, 4.4.0 and latest b33 but is now ok with latest winuae.7z ).


To answer your question, I don't think it's the length of the demo that matters. A lot of the long AGA demos we tested in AF forum are 3D and particularly boring.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	36
Size:	124.0 KB
ID:	73186  

Last edited by Zarnal; 14 September 2021 at 16:02.
Zarnal is offline  
Old 14 September 2021, 20:55   #248
Foebane
Banned
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Age: 49
Posts: 2,871
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
Not possible because your config is not a simple " Quickstart A1200 2MB " ( you have 8Mb Fast+HD+Kickstart 3.1 ).

In this kind of config with Fast Ram, this demo has usual CPU glitch issue before the credits part ( pic 1 ). And cli issue is always present with your config ( 4.2.0, 4.4.0 and latest b33 but is now ok with latest winuae.7z ).

To answer your question, I don't think it's the length of the demo that matters. A lot of the long AGA demos we tested in AF forum are 3D and particularly boring.
Oh, sorry, I forgot I added Fast and all of that stuff.

AGA demos are awesome, as is the low-end A500 stuff that tries innovative things. I think I'm particularly fond of the audio, even if the visuals can be dull.
Foebane is offline  
Old 16 September 2021, 13:51   #249
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
@Amilo3438

For your list in first page ( all demos were rechecked on real A1200 2MB and 2MB+4MB ), WinUae 4.9 b33 Quickstart A1200 :


Union-Zoombi bonus version ---->http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=92414

glitches between cube rotation and logo scene, on clown rotozoom part ( during and after scene), sphere part ( during and after scene ).

Notes :


Real A1200 2MB or 2MB+4MB : no glitche

Real A1200+ACA 68030 40Mhz : The majority ( but not all, one of two " big " picture corruption of one rotozoom scene is not present ) of the problems observed with WinUae are identical with this hardware configuration.


Gods Future -----> http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=10930

The demo hangs (but the music continues). Real A1200 2MB is 100% Ok

Note : this demo runs fine only with real A1200 2MB.

@Foebane


Last edited by Zarnal; 16 September 2021 at 14:07.
Zarnal is offline  
Old 16 September 2021, 15:05   #250
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,275
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
Gods Future -----> http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=10930

The demo hangs (but the music continues). Real A1200 2MB is 100% Ok

Note : this demo runs fine only with real A1200 2MB.
Quickstart A1200 2MB + Custom CPU Freq. = 10.640685
With above config. it goes much further but anyway crashes somewhere after!
As usually its the CPU timing problem I guess.

EDIT: Custom CPU Freq. = 10.000000 and the demo works till the end! (maybe would be good to find the last higher freq. where it still works till the end)
EDIT2: If Custom CPU Freq. = 10.010000 it still works and if CPU Freq. = 10.020000 it crashes before the end! (no need to explore for other decimals, its good enough)
Ps. tested with WinUAE 4900 b33 latest winuae.7z (15.9.2021)

Last edited by amilo3438; 16 September 2021 at 17:31.
amilo3438 is offline  
Old 16 September 2021, 18:07   #251
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
Quickstart A1200 2MB + Custom CPU Freq. = 10.640685
With above config. it goes much further but anyway crashes somewhere after!
As usually its the CPU timing problem I guess.

EDIT: Custom CPU Freq. = 10.000000 and the demo works till the end! (maybe would be good to find the last higher freq. where it still works till the end)
EDIT2: If Custom CPU Freq. = 10.010000 it still works and if CPU Freq. = 10.020000 it crashes before the end! (no need to explore for other decimals, its good enough)
Ps. tested with WinUAE 4900 b33 latest winuae.7z (15.9.2021)

Yes, most of the time this is EC020 CPU troubles ( few exceptions ).


If I have any doubts, I will clarify it. And thanks for détails.
Zarnal is offline  
Old 17 September 2021, 15:20   #252
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Short by Floppy ---> https://www.pouet.net/prod.php?which=12179

I don't know if it's a CPU problem (and it's last problematic AGA demo of all my tests at this day ). By design, there is huge screen corruption after the torus scene. The results are quite different between real A1200 (pic 1 and 2) and WinUae (pic 3 and 4).
I noticed at the end of this voluntary corruption the "famous" checkerboard encountered in "Subspace-Ubergirl" (feature not emulated). But for first part of corruption ( pic 1 ) ? Same thing ?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	29
Size:	21.4 KB
ID:	73212   Click image for larger version

Name:	Image4.jpg
Views:	29
Size:	22.7 KB
ID:	73213   Click image for larger version

Name:	Image8.jpg
Views:	27
Size:	26.9 KB
ID:	73214   Click image for larger version

Name:	Image6.jpg
Views:	25
Size:	187.7 KB
ID:	73215  
Zarnal is offline  
Old 17 September 2021, 21:44   #253
Lisko
Registered User

 
Join Date: Mar 2021
Location: Avellino, Italy
Posts: 122
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
Short by Floppy ---> https://www.pouet.net/prod.php?which=12179

I don't know if it's a CPU problem (and it's last problematic AGA demo of all my tests at this day ). By design, there is huge screen corruption after the torus scene. The results are quite different between real A1200 (pic 1 and 2) and WinUae (pic 3 and 4).
I noticed at the end of this voluntary corruption the "famous" checkerboard encountered in "Subspace-Ubergirl" (feature not emulated). But for first part of corruption ( pic 1 ) ? Same thing ?
I tried this on my 1200 with blizzard 1230 IV and after loading 1st_short_floppy.exe it stucks in a loop without even opening a screen. I tested also on stock and got the same result. What's wrong?
Lisko is offline  
Old 17 September 2021, 22:28   #254
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Quote:
Originally Posted by Lisko View Post
I tried this on my 1200 with blizzard 1230 IV and after loading 1st_short_floppy.exe it stucks in a loop without even opening a screen. I tested also on stock and got the same result. What's wrong?

This demo must be started from Hard Drive.
Zarnal is offline  
Old 17 September 2021, 23:08   #255
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,275
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
This demo must be started from Hard Drive.
Here is the demopack with the SHORT / Floppy demo! (the 2nd one)

http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=26378

Not sure what is the problem here CPU or Gfx !?
amilo3438 is offline  
Old 18 September 2021, 10:19   #256
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
Here is the demopack with the SHORT / Floppy demo! (the 2nd one)

http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=26378

Not sure what is the problem here CPU or Gfx !?

Yes, the version this packdisk boots normally from a floppy disk. The other version only starts from a hard disk or a CF (WinUae and real A1200).
I sincerely believe that this case is not directly CPU related.

And the graphics issues are the same in both versions in WinUae.
Zarnal is offline  
Old 18 September 2021, 11:56   #257
Lisko
Registered User

 
Join Date: Mar 2021
Location: Avellino, Italy
Posts: 122
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
This demo must be started from Hard Drive. <img src="images/smilies/smile.gif" border="0" alt="" title="Smile" smilieid="1" class="inlineimg" />
<br />
<br />
I'm starting it from hard drive, tried also booting with no s-s and kickstart 3.1/3.2 and the blizzard enabled/disabled. Maybe doesn't like pfs3 partitions? I'll try today with the packdisk.

EDIT: I tried the demo from the packdisk and it works both from floppy and hd. Maybe it's the one from the lha that has problems.

Last edited by Lisko; 18 September 2021 at 14:24.
Lisko is offline  
Old 18 September 2021, 16:06   #258
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 348
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
S(pi)d (64k Intro) by Zomo ---> http://janeway.exotica.org.uk/release.php?id=15770

I'm posting this demo only because we had the same kind of concern on an OCS ( Phenomena-Dots A1000) demo and it doesn't seem to be CPU related. At the start of the demo, there are several returns to the cli. The demo starts (1), there is a quick return to the cli (pic 2) and the demo continues (3). This happens at least three times. This does not happen on real hardware ( tested ).

Quickstart A1200.

Most of the cli returns is gone with latest non beta versions but there is one left just before the EB logo ( just before white flash, pics 1,2,3 ) that I hadn't noticed before retesting.

Edit 22/09 : same with b34.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	21
Size:	26.6 KB
ID:	73227   Click image for larger version

Name:	Image4.jpg
Views:	23
Size:	33.3 KB
ID:	73229   Click image for larger version

Name:	Image6.jpg
Views:	24
Size:	74.9 KB
ID:	73230  

Last edited by Zarnal; 22 September 2021 at 18:26. Reason: test update.
Zarnal is offline  
Old 24 September 2021, 13:01   #259
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 653
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
Most of the cli returns is gone with latest non beta versions but there is one left just before the EB logo ( just before white flash, pics 1,2,3 ) that I hadn't noticed before retesting.
Out of curiosity, I retested and you’re right, there is a very brief return to the remaining cli just before the white flash. With b34 version.

Last edited by Aladin; 24 September 2021 at 15:00.
Aladin is offline  
Old 24 September 2021, 14:37   #260
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,275
@Zarnal

S(pi)d (64k Intro) by Zomo - tested in WinUAE 4.9.0 b34

QS A1200 basic non-expanded configuration = don't see any problem with this demo!

Ps.
Do you have in Quickstart option compatibility slider moved on "Best compatibility"?
Do you use quickstart A1200 basic non-expanded configuration?
amilo3438 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problematic Demos. amilo3438 support.WinUAE 876 04 October 2021 18:51
The Best AGA Demos Djay request.Demos 18 17 June 2018 15:15
slowdown since 2700b8 (from Problematic Demos) amilo3438 support.WinUAE 28 21 November 2013 23:50
Best AGA Demos Spritex1 request.Demos 11 11 April 2013 04:12
Kefrens AGA demos? Akira request.Demos 9 16 July 2002 18:43

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.15972 seconds with 16 queries