English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 11 June 2019, 09:14   #1
thyslo
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Location: Germany
Posts: 106
VSync stuttering without vsync being enabled

Since about one year I have a WinUAE configuration that works fine on my Win10.

I don't remember changing anything substantially except temporarily playing around between 68030/68040 CPUs or adding a XBox game controller.

But some days ago I noticed some audio stuttering in the music of the game UFO. It is jittering and sounds as if it is played half speed.

I looked into speed issues and found that in fullscreen mode SysInfo reported only about half the speed as in windowed mode (PAL).

In WinUAE I have no vsync enabled but I have set the fullscreen setting to 720 x 576 and instead "Default refresh rate" I selected "50Hz PAL".

I did this because my display (Dell U2715H) allows to display 720 x 576 in 50Hz and I wanted PAL games to run smooth.

When I select "Default refresh rate" instead of "50Hz PAL" SysInfo shows the full speed in fullscreen mode and the speed issue is gone.

It seems that the 50Hz setting is introducing some vsync which causes the speed issue. Or did I misconfigure something?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Stuttering-Settings.png
Views:	105
Size:	41.1 KB
ID:	63443  
Attached Files
File Type: uae Amiga OS3.1.4 on A4000 68040.uae (26.3 KB, 64 views)

Last edited by thyslo; 11 June 2019 at 11:20.
thyslo is offline  
Old 11 June 2019, 14:47   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 46
Posts: 24,736
Try double buffering. It is possible triple forces vsync depending on GPU settings. Forced vsync is not (and can't be) compatible with winuae.
Toni Wilen is offline  
Old 11 June 2019, 19:17   #3
thyslo
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Location: Germany
Posts: 106
Thanks a lot, switching to "Double buffering" solved it
thyslo is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound glitches in non-vsync modes with desktop composition enabled mark_k support.WinUAE 10 13 January 2013 22:21
Vsync = Lag vrm support.WinUAE 23 17 May 2010 01:27
Vsync Bug? ancalimon support.WinUAE 15 27 November 2009 10:41
Distorted sound with Vsync enabled... PowerPie5000 support.WinUAE 37 11 November 2009 21:50
Vsync trouble VermillioN support.WinUAE 9 14 February 2003 06:07

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07880 seconds with 14 queries