English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 16 November 2021, 09:03   #1
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Doom wad for weaker systems?

Is there somewhere a Atari Jaguar's Doom WAD file which would work with ADoom or Doom Attack? Or any other that time console version WADs?

These doesn't seem to work

https://www.doomworld.com/forum/topi...om-conversion/

Atari Jaguar Doom is reduced palette, simplified levels and textures, so it would perform better with 68020/30 level accelerators.

Last edited by utri007; 16 November 2021 at 18:15.
utri007 is offline  
Old 16 November 2021, 16:48   #2
DisasterIncarna
Registered User

DisasterIncarna's Avatar
 
Join Date: Oct 2021
Location: England
Posts: 90
something like the NesDoom mod maybe? there are several total and partial conversions out there, many of which try to make for a more lightweight game, granted many arent "normal" doom and end up being something very different but still might be quicker to play?

Nesdoom mod
[ Show youtube player ]

Theres also stuff like HocusDoom and many more out there, just have to find a decent custom wad site and try a few out there.
DisasterIncarna is offline  
Old 16 November 2021, 17:47   #3
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by DisasterIncarna View Post
something like the NesDoom mod maybe? there are several total and partial conversions out there, many of which try to make for a more lightweight game, granted many arent "normal" doom and end up being something very different but still might be quicker to play?

Nesdoom mod
[ Show youtube player ]

Theres also stuff like HocusDoom and many more out there, just have to find a decent custom wad site and try a few out there.
Something like Atari Jaguar's version wad. SNES and Sega versions are based to it.

Last edited by utri007; 16 November 2021 at 18:15.
utri007 is offline  
Old 16 November 2021, 18:31   #4
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 5,001
Check out Dread.
Retro1234 is offline  
Old 16 November 2021, 19:25   #5
Nobby_UK
Registered User
Nobby_UK's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Liverpool
Posts: 2,000
I got it going once (WinUAE) = No Sound

Second Grab on PC via ZDoom
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	186.png
Views:	124
Size:	42.2 KB
ID:	73816   Click image for larger version

Name:	JagDoom.png
Views:	122
Size:	69.2 KB
ID:	73817  

Last edited by Nobby_UK; 16 November 2021 at 19:34.
Nobby_UK is offline  
Old 16 November 2021, 20:29   #6
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Check out Dread.
It is not a Doom.
utri007 is offline  
Old 16 November 2021, 20:30   #7
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by Nobby_UK View Post
I got it going once (WinUAE) = No Sound

Second Grab on PC via ZDoom
I couldn't get it run with ADoom. It really looks simplier.
utri007 is offline  
Old 17 November 2021, 14:50   #8
Retro1234
Boo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 5,001
There's some stupid posts on the net at the moment "Someone Managed To Get Doom To Run On An Amiga 1200"
but it doesn't say the spec or anything - probably just some stupid click bait.
Retro1234 is offline  
Old 17 November 2021, 15:48   #9
rothers
Registered User

 
Join Date: Apr 2018
Location: UK
Posts: 292
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
It is not a Doom.

I think the latest version can load doom levels to some extent. No monster support though.
rothers is offline  
Old 17 November 2021, 16:13   #10
drHirudo
Amiga user
drHirudo's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sofia / Bulgaria
Posts: 330
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
There's some stupid posts on the net at the moment "Someone Managed To Get Doom To Run On An Amiga 1200"
but it doesn't say the spec or anything - probably just some stupid click bait.
I've managed to do it last year:
[ Show youtube player ]

As well as some 24 years ago.

Of course 68060 is not the minimum requirements.

ADoom runs even on 68020 Amiga with some fast RAM, but it is slow.
drHirudo is offline  
Old 17 November 2021, 19:26   #11
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by drHirudo View Post

ADoom runs even on 68020 Amiga with some fast RAM, but it is slow.
I know, I have two 68060 Amigas. In this thread I was hoping to get info how to get Atari Jaguar's or SNES' WAD work with 68020 and ADoom
utri007 is offline  
Old 19 November 2021, 18:15   #12
Nobby_UK
Registered User
Nobby_UK's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Liverpool
Posts: 2,000
stack 40000
Adoom -iwad Doom.wad -file Jaguar.wad
(Run via an IconX script)

ADoom = mouse control was lost, AmiDoom = no sound, DoomAttack = ok

But as they are PWADs I don't see them lightening the load
Or was that the original question ?
How to make a Pwad an Iwad ?
Nobby_UK is offline  
Old 19 November 2021, 20:15   #13
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by Nobby_UK View Post
But as they are PWADs I don't see them lightening the load
Or was that the original question ?
How to make a Pwad an Iwad ?
Thanks! Original question was; Some nineties consoles has a lightened version of Doom because lack of CPU power of those systems. Atari Jaguar's version was first and SNES version on made from it.

If these WADs would be supported by ADoom or DoomAttack, maybe they were more playable with weaker systems like 68030 CPUs.
utri007 is offline  
Old 19 November 2021, 20:55   #14
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 2,072
We could do with the guy who’s doing the FastDoom release on PC to work his magic on ADoom or DoomAttack

https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=24&t=74886

It is significantly faster than standard Doom
trixster is offline  
Old 19 November 2021, 22:11   #15
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by trixster View Post
We could do with the guy who’s doing the FastDoom release on PC to work his magic on ADoom or DoomAttack

https://www.vogons.org/viewtopic.php?f=24&t=74886

It is significantly faster than standard Doom
That is reduced engine, not a simplified wad.
utri007 is offline  
Old 20 November 2021, 00:13   #16
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 2,072
if it increases the fps, then same result, no?

Even without using potato mode or removing floor/ceiling textures etc, the base engine is 20-25% faster than standard doom. When your're talking 10-12fps then a 20-25% increase in base speed makes a big difference before you start removing stuff.
trixster is offline  
Old 23 November 2021, 14:28   #17
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by trixster View Post
if it increases the fps, then same result, no?

Even without using potato mode or removing floor/ceiling textures etc, the base engine is 20-25% faster than standard doom. When your're talking 10-12fps then a 20-25% increase in base speed makes a big difference before you start removing stuff.
This would require some one to port this to Amiga. That could be pointless if it is hevily optimized for x86 CPU's.

Havin simplified WAD could just work and not a require machine specifig code.
utri007 is offline  
Old 23 November 2021, 15:21   #18
rothers
Registered User

 
Join Date: Apr 2018
Location: UK
Posts: 292
Try turning off the floor textures for a pretty decent speed up.
rothers is offline  
Old 24 November 2021, 01:28   #19
redblade
Zone Friend

redblade's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Middle Earth
Age: 37
Posts: 1,863
Quote:
Originally Posted by rothers View Post
Try turning off the floor textures for a pretty decent speed up.
Seems to be what the SNES version and it also ran in a 216x176 resolution with (32pixels being the status bar at the bottom) out of the SNES resolution of 256x224.

I'm glad he used an Amiga as the Development machine and all the tools were written in 68k Assembler, ARexx and AmigaDOS scripting language
redblade is offline  
Old 25 November 2021, 15:14   #20
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 1,382
Quote:
Originally Posted by rothers View Post
Try turning off the floor textures for a pretty decent speed up.
How I do that?
utri007 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Amiga game? (Doom SIGIL wad by John Romero) slaapliedje support.Games 15 15 June 2019 11:54
To those recapping retro systems or having recapped systems wiser3 Amiga scene 17 04 November 2018 20:09
Alien Breed 3D 1 and 2 WAD files. XDelusion support.Games 4 04 June 2012 19:09
Possible to port Alien Breed 3D maps to Doom? (I know AB3D has features Doom can't) dex Coders. General 2 21 January 2012 23:06
Got an unwanted Amiga PPC Card? Sell it! For a wad of dosh! Mikey_C Amiga scene 6 24 October 2007 17:40

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.16623 seconds with 14 queries