English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 15 December 2014, 17:35   #1
Mousey
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Hampshire
Posts: 18
Emulation very slow in 2.5.21/22dev

Sorry to have to create another thread, following the one about the Launcher taking a lot longer to load, but a far more serious problem has come to my attention when trying to actually play some games!

Without changing any configuration files or settings whatsoever, my games run about 4 times slower in 2.51.21/22dev. At first I thought it was something I had accidentally changed, so spent a good while going over settings.

Finally, out of desperation I reinstalled 2.5.20dev over the top and boom - everything ran fast and smooth as before. Just to triple check, I reinstalled 2.5.21 and 2.5.22, and sure enough - very slow again. Reinstalled 2.5.20dev, all lovely. This is under Windows 7 64 bit.

Sorry to post these kinds of threads, as I really appreciate all the hard work that goes into FS-UAE. The slow launching I could put up with, but all my games are literally unplayable in 21/22dev, so I'll have to go back to 20dev for now.
Mousey is offline  
Old 15 December 2014, 22:09   #2
FrodeSolheim
FS-UAE Developer
FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 40
Posts: 3,991
I haven't done any investigation into this "issue" (I call it "issue" because it isn't yet known if it is a bug, or just general higher host requirements due to increased accuracy).

I haven't made any changes between .20dev and .21dev which should explain any significant slowdowns. But, I have between those two versions updated the emulation core from WinUAE 2900b19 to 2900b25.

So my guess is that a change in one of the WinUAE betas (possibly an accuracy improvement) has effectively raised the minimum requirements...

I guess some kind of benchmarking would be useful to see if the change is dramatic (I don't really "notice" anything myself on my relatively powerful PC). One way you or anyone else can help to track down the change is to try the WinUAE betas, if possible, between 2900b19 and 2900b25 (inclusive) to see if any of the beta version suddenly runs slower.

(EDIT: or SnakeCoils can try compiling different git commits between FS-UAE 2.5.20dev and 2.5.21dev to see what WinUAE merge commit, if any, introduces the change).
FrodeSolheim is offline  
Old 15 December 2014, 22:35   #3
SnakeCoils
Registered User

 
Join Date: Mar 2014
Location: Italy
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
SnakeCoils can try compiling different git commits between FS-UAE 2.5.20dev and 2.5.21dev to see what WinUAE merge commit, if any, introduces the change).
I'm going to do it, I will follow the WinUAE core changes but I suspect the issue comes out with adoption of core from WinUAEb25... I will check if there are some performance issues between b24 and b25.
SnakeCoils is offline  
Old 15 December 2014, 22:37   #4
FrodeSolheim
FS-UAE Developer
FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 40
Posts: 3,991
Quote:
Originally Posted by SnakeCoils View Post
I'm going to do it, I will follow the WinUAE core changes but I suspect the issue comes out with adoption of core from WinUAEb25... I will check if there are some performance issues between b24 and b25.
I agree that the following item from the b25 changelog sounds like something which could affect performance:
Code:
More accurate 68000 prefetch mode instruction cycle usage, added non-static cycle counting (mul, div etc..)
b22 also has a change which sounds relevant:
Code:
68000 CE mode IPL line sampling timing update. Do it during any memory access, not just prefetches
FrodeSolheim is offline  
Old 15 December 2014, 22:46   #5
tlosm
Registered User

 
Join Date: Sep 2014
Location: italy
Posts: 189
Frode in my machine everything run good like usual.
i had been tested the Startruck demo and run perfect in full multitasking during gitting and browsing here

ah ... is better use fs uae with Amiga 4000 with ppc because Amiga1200 with blizzardppc is slow because look like lack of some dma on WinUae Too

Last edited by tlosm; 15 December 2014 at 22:52.
tlosm is offline  
Old 15 December 2014, 23:32   #6
SnakeCoils
Registered User

 
Join Date: Mar 2014
Location: Italy
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
b22 also has a change which sounds relevant:
Code:
68000 CE mode IPL line sampling timing update. Do it during any memory access, not just prefetches
Just finished the build of commit 6127288 (2900b22), it works at full speed

Edit: commit 720edf8 (2900b24) also runs at full speed

Edit2: commit 324d659 (2900b25) is to blame, the slowdown start here...

Last edited by SnakeCoils; 16 December 2014 at 00:48.
SnakeCoils is offline  
Old 16 December 2014, 00:10   #7
Mousey
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Hampshire
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
So my guess is that a change in one of the WinUAE betas (possibly an accuracy improvement) has effectively raised the minimum requirements...
Thanks for the reply.

I could understand that if I was running on a low-spec machine, but I am running on a very high end machine, capable of playing the latest games (e.g. Alien Isolation) at the very highest settings without any slowdown, so I can't see it being my machine.

Also, in version 2.51.20dev, I can emulate a 4000 running at a blistering speed, but yet in version 2.51.21dev I can't even emulate a 500 at more than 25% speed! The base requirements (for WinUAE) couldn't have jumped so extremely between versions!

I've read some of the other replies here, and any help is much appreciated, but I will try the various versions of WinUAE tomorrow to see if I can pinpoint which version the slowdown begins.
Mousey is offline  
Old 16 December 2014, 00:15   #8
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 49
Posts: 12,254
Quote:
Also, in version 2.51.20dev, I can emulate a 4000 running at a blistering speed, but yet in version 2.51.21dev I can't even emulate a 500 at more than 25% speed!
That's strange. For me it was the other way around. I had speed problems with higher machines up to 2.51.20dev, and with 21dev its runs again at full speed with A3000, 4000 etc.
Retro-Nerd is offline  
Old 16 December 2014, 00:37   #9
Mousey
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Hampshire
Posts: 18
The other problem I was having (slow launch) has been fixed in version 2.51.22dev2, which has also resulted in the emulation slowdown being fixed too! See:

http://eab.abime.net/showthread.php?p=992016

I will leave it to those more knowledgeable to postulate why, but I am delighted - thank you so much for your fast work FrodeSolheim!
Mousey is offline  
Old 17 December 2014, 21:04   #10
kkgarbod
The Human/Gray Hybrid

kkgarbod's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Elizabeth Arkham Asylum for the Criminally Insane
Posts: 370
hmm seems 22dev2 (fs-uae-suite_2.5.22dev2+portable_windows.zip) one is horribly slow here

not sure why. Did a clean install and still no go

Attached logs (I'm still stuck on XP)

Last edited by kkgarbod; 12 January 2020 at 10:09.
kkgarbod is offline  
Old 30 December 2014, 21:29   #11
FrodeSolheim
FS-UAE Developer
FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 40
Posts: 3,991
Quote:
Originally Posted by kkgarbod View Post
hmm seems 22dev2 (fs-uae-suite_2.5.22dev2+portable_windows.zip) one is horribly slow here
One important question: is .21dev also slow? Can you also provide screenshots with the Ctrl+F10 performance graphs displayed?

Ideally, one screenshot with the last "fast version" and one with the first "slow version" (with the same game/screen).
FrodeSolheim is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very slow launch for FS-UAE Launcher on 2.5.21/22dev (Windows 7) Mousey support.FS-UAE 5 16 December 2014 10:09
2.4.1 slow / emulation lock-up? zardoz support.WinUAE 4 17 October 2012 23:54
WUAE 1.6.1 slow sound emulation from WB only hexaae support.WinUAE 16 19 July 2009 12:33
Wing Commander as CD32 Emulation - Sound breaks up - game gets slow magnusmagnorum support.WinUAE 12 20 February 2008 09:43
Slow emulation Ryan_clemens support.WinUAE 14 29 May 2002 03:40

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08345 seconds with 15 queries