English Amiga Board

English Amiga Board (http://eab.abime.net/index.php)
-   support.WinUAE (http://eab.abime.net/forumdisplay.php?f=5)
-   -   WinUAE 4.9.0 beta series (Was 4.5.0) (http://eab.abime.net/showthread.php?t=104099)

Toni Wilen 01 November 2020 21:08

https://download.abime.net/winuae/fi...nuae_4500b8.7z
https://download.abime.net/winuae/fi...ae64_4500b8.7z

Beta 8:

- Remaining JIT shift instruction bugs fixed. (I really didn't want to but I had to learn a bit more how JIT internally works..). My tester now passes all normal tests.
- Some hardware emulated boards bypassed byte/word swapping if accessed by PPC CPU.

DamienD 01 November 2020 22:07

Great, I'm hoping this might fix Heretic & Hexen, and is stable like on v4.4.0 :p

Edit: sadly not, tested 10 times and 10 crashes... 7 of those where when loading below, 3 times I got into the game but crashed after 3 seconds:

https://i.imgur.com/i3Z2jZi.png

Viceroy 01 November 2020 23:06

You are a busy man Toni, many thanks ;-)

hexaae 02 November 2020 12:11

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438434)
https://download.abime.net/winuae/fi...nuae_4500b8.7z
https://download.abime.net/winuae/fi...ae64_4500b8.7z

Beta 8:

- Remaining JIT shift instruction bugs fixed. (I really didn't want to but I had to learn a bit more how JIT internally works..). My tester now passes all normal tests.
- Some hardware emulated boards bypassed byte/word swapping if accessed by PPC CPU.

Still problems with some WB programs because of new JIT, like THE http://m68k.aminet.net/package/util/wb/THE (for OS3.9).
UI is broken (can't click) and shows strange horizontal lines...
https://i.ibb.co/M1YLzf1/Win-UAE-Scr...1-09-48-40.png

Toni Wilen 02 November 2020 16:11

Quote:

Originally Posted by hexaae (Post 1438508)
Still problems with some WB programs because of new JIT, like THE http://m68k.aminet.net/package/util/wb/THE (for OS3.9).
UI is broken (can't click) and shows strange horizontal lines...
https://i.ibb.co/M1YLzf1/Win-UAE-Scr...1-09-48-40.png

Same if:

- JIT indirect?
- JIT FPU off?

These probably depends on other library versions etc so I am almost sure I can't duplicate it..

AMIGASYSTEM 04 November 2020 10:46

Quote:

Originally Posted by hexaae (Post 1438508)
Still problems with some WB programs because of new JIT, like THE http://m68k.aminet.net/package/util/wb/THE (for OS3.9).

From your screenshot I can't see the anomalies, to me everything seems to work fine THE, however there are two more recent versions of THE, THE2 and THE3


http://aminet.net/package/util/wb/THE2
http://aminet.net/package/util/wb/THE3

hexaae 04 November 2020 15:13

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438563)
Same if:

- JIT indirect?
- JIT FPU off?

These probably depends on other library versions etc so I am almost sure I can't duplicate it..

Tested 32bit and 64bit versions... Only 64bit b8 build is affected!

Quote:

Originally Posted by AMIGASYSTEM (Post 1438891)
however there are two more recent versions of THE, THE2 and THE3

Correct.

Toni Wilen 04 November 2020 15:41

Quote:

Originally Posted by hexaae (Post 1438925)
Tested 32bit and 64bit versions... Only 64bit b8 build is affected!

"Still problems with some WB programs because of new JIT"? So did it happen also with previous betas or not? (or "not enough information"!)

ziosante 04 November 2020 15:54

Fusion mac emulator crash when JIT enabled
 
1 Attachment(s)
Hi,
what I'm posting may be off topic here but with the intent to help in some way to make WinUAE even better I'm here to report that emulator FUSION 3.1 crash on launch when JIT is enabled. If JIT is disabled it works.
Tried WinUAE 4.4.0 and WinUAE 4.5.0.
If it can be of any help I'm available to post info and configurations.

Thanks.

hexaae 04 November 2020 16:33

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438930)
"Still problems with some WB programs because of new JIT"? So did it happen also with previous betas or not? (or "not enough information"!)

Yes, it happened also with previous betas 64bit only. Let me test if it started with b1...

EDIT:
Confirmed, since b1 64bit only affected for case: THE

Toni Wilen 04 November 2020 16:36

Quote:

Originally Posted by ziosante (Post 1438934)
Hi,
what I'm posting may be off topic here but with the intent to help in some way to make WinUAE even better I'm here to report that emulator FUSION 3.1 crash on launch when JIT is enabled. If JIT is disabled it works.
Tried WinUAE 4.4.0 and WinUAE 4.5.0.
If it can be of any help I'm available to post info and configurations.

Yes, it is offtopic. See first post. (And I won't touch that program and don't ask. Sorry. Probably tries to time something and JIT is too fast -> division by zero)

Toni Wilen 04 November 2020 16:41

Quote:

Originally Posted by hexaae (Post 1438938)
Yes, it happened also with previous betas 64bit only. Let me test if it started with b1...

EDIT:
Confirmed, since b1 64bit only affected for case: THE

Ok.. But you still haven't tested:
- JIT FPU off but JIT on.
- 64 vs 80 bit FPU mode.

hexaae 04 November 2020 16:42

Quote:

Originally Posted by ziosante (Post 1438934)
Hi,
what I'm posting may be off topic here but with the intent to help in some way to make WinUAE even better I'm here to report that emulator FUSION 3.1 crash on launch when JIT is enabled. If JIT is disabled it works.
Tried WinUAE 4.4.0 and WinUAE 4.5.0.
If it can be of any help I'm available to post info and configurations.

Thanks.

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438941)
Yes, it is offtopic. See first post. (And I won't touch that program and don't ask. Sorry. Probably tries to time something and JIT is too fast -> division by zero)

If it's a too fast -> division by zero case, there's a patch on Aminet to solve these kind of errors: http://m68k.aminet.net/search?query=div0
For me it solved random crashes of Scout monitor and finally made my emulated WB system rock solid.

hexaae 04 November 2020 16:46

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438942)
Ok.. But you still haven't tested:
- JIT FPU off but JIT on.
- 64 vs 80 bit FPU mode.

Ok...
WinUAE 450b8 64bit:
- JIT FPU off but JIT on = reproducible
- 64 vs 80 bit FPU mode = reproducible
- JIT FPU off + FPU whole emu off = reproducible

Rotareneg 04 November 2020 17:41

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438208)
- JIT FPU 80-bit host mode should work again (b1)

Confirmed working now in the test cases that were previously failing.

AMIGASYSTEM 04 November 2020 20:12

Quote:

Originally Posted by ziosante (Post 1438934)
Hi,
what I'm posting may be off topic here but with the intent to help in some way to make WinUAE even better I'm here to report that emulator FUSION 3.1 crash on launch when JIT is enabled. If JIT is disabled it works.
Tried WinUAE 4.4.0 and WinUAE 4.5.0.
If it can be of any help I'm available to post info and configurations.

Thanks.


JIT with Fusion never worked for me tested with all versions from WinUAE 3.x and up.

Zarnal 04 November 2020 20:48

WinUae Beta thread. :)

Fusion works with JIT for me. Too many variables. Please open a new thread for d├ętails and maybe i could help you later.

hexaae 04 November 2020 21:47

Try this http://eab.abime.net/showpost.php?p=...&postcount=253 with Fusion and other programs with random crashes Divide by Zero.

Toni Wilen 04 November 2020 21:56

Quote:

Originally Posted by hexaae (Post 1438938)
Confirmed, since b1 64bit only affected for case: THE

This is not specific to some JITted instruction but something more weird because if I disable some JIT instruction, it starts working and disabling some others will break it even more "Error 41 in line 8: Invalid expression"

Most likely arexx does something really really weird that triggers some quite hidden bug..

EDIT: found something, there is 64-bit specific optimization related to flags. THE works if it is disabled. More debugging to do..

hexaae 04 November 2020 22:23

Quote:

Originally Posted by Toni Wilen (Post 1438992)
EDIT: found something, there is 64-bit specific optimization related to flags. THE works if it is disabled. More debugging to do..

:great


All times are GMT +2. The time now is 05:38.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.

Page generated in 0.13308 seconds with 11 queries