English Amiga Board

English Amiga Board (http://eab.abime.net/index.php)
-   support.OtherUAE (http://eab.abime.net/forumdisplay.php?f=54)
-   -   QEmu: Emulation MorphOS (http://eab.abime.net/showthread.php?t=106392)

AMIGASYSTEM 26 March 2021 17:52

QEmu: Emulation MorphOS
 
Taking info from THIS Blog, i was able to successfully emulate MorphOS :)

It seems that Audio is not supported, does anyone have any info if it is possible to enable it?

Valken 27 March 2021 13:08

Amazing work! Hopefully we can see a ready made HDF or a ready to install HDF one day!

LanceT 27 March 2021 16:59

1 Attachment(s)
I haven't looked that much into MOS, when I add "-device usb-audio" then the qemu option shows up in the audio settings.
What qemu-system-ppc version are you using?
I may try other settings later on.

AMIGASYSTEM 27 March 2021 21:50

I'm using the latest version available, qemu-w32-setup-20210203

I have added "-device usb-audio", the device is present in AHI but of course it can not work

if I use the parameter "-soundhw sb16" and Qemu crashes (I have a Creative SB Audigy sound card) all

Hedeon 28 March 2021 10:29

What is the speed comparable to?

AMIGASYSTEM 28 March 2021 11:15

With my DualCore it's usable, I guess with an i7 it should be much better !

A bit 'uncomfortable QEmu that does not allow you to save a configuration or have a sizable window as WinUAE !

malko 28 March 2021 11:23

Aren't WinUAE (& FS-UAE) plugin Q-Emu aware ?
(think I read something about it some time ago...)

jPV 29 March 2021 09:13

Quote:

Originally Posted by Hedeon (Post 1473624)
What is the speed comparable to?

It's been said to be very slow compared to real machines, especially on the graphics side.

3D acceleration also isn't supported under emulation, and that slows down even the desktop, which is using 3D hardware for the layers.library rendering. In the previous screenshots you can see that it has fallen back to the traditional slower 2D rendering, because windows aren't showing alpha transparent shadows under them. You also lose some alpha channel graphics/effects in some other programs.

AMIGASYSTEM 30 March 2021 08:46

They say that with version 6 of QEmu the emulation will improve, I have tested MOS with a Dual-Core and it is usable, but I believe that with a modern PC the speed could improve considerably.

Yes there are some graphical imperfections, if you try to change several times the Skin of the windows the Workbench shows graphical artifacts.

AMIGASYSTEM 06 April 2021 08:21

1 Attachment(s)
Amcuni test su MOS per avviare Applicazioni MUI, Hollywood OS3.9.

Methanoid 06 April 2021 12:15

Gigi Burdo published a video about 18m ago doing this for MOS and AOS. Since you are both using QEMU-PPC I suspect similar process.

I've been messing with QEMU on PC for x86 emu and AFAIK you can "emulate" cards like SB16 and AC97 codecs so you probably need a native host with Pulse audio driver enabled and then use a -sb16 switch in the command and you find your MOS sound passed back through the host audio.

Hope that makes some sense.. anyway, would love to see a guide posted also so we can duplicate as well :)

Methanoid 06 April 2021 12:17

Quote:

Originally Posted by AMIGASYSTEM (Post 1473566)
if I use the parameter "-soundhw sb16" and Qemu crashes (I have a Creative SB Audigy sound card) all


Doh, missed that.. but your Audigy should NOT be passed to the emulated machine and should have Pulse audio drivers for Linux host enabled

AMIGASYSTEM 06 April 2021 16:21

I don't use Linux but Windows, finds here a guide:

https://amigafun.wordpress.com/2020/...4-and-qemu-5-2

White 06 April 2021 18:35

Crazy test with qemu via VMWare morphos and amigaos4.1 (sam460ex) via linux
with 4.1 the audio works
with morphos nothing
i bypassed the sound to make it work with qemu through VMWare and it works for 4.1

the sound doesn't work with morphos?
thanks

we hope there will be further updates

here the crazy video :-)
https://www.youtube.com/watch?v=x1AYjBnx9dg

AMIGASYSTEM 14 April 2021 12:59

1 Attachment(s)
Imported HardFile OS3 and AROS sun MOS for data sharing

I'm not a developer, but today thanks to the Script language "SciTE-Lite Version 3.5.4" I was able to create a GUI to run all the .bat files for MOS and OS4.1 emulation with Qemu.

Imported HardFile OS3 and AROS sun MOS for data sharing

I'm not a developer, but today thanks to the Script language "SciTE-Lite Version 3.5.4" I was able to create a GUI to run all the .bat files for MOS and OS4.1 emulation with Qemu.

White 20 April 2021 21:19

the problem with sam460ex has been solved just leave the network by default and everything works

White 28 April 2021 10:51

I did a more complete morphos test with WayFarer on real machine and not a VM
at the moment the videos on youtube unfortunately are not seen are loaded but then it seems that they do not start.
I also froze the sensor process
The resolution used was 1920x1080 and a G4 cpu
I also added the chrysalis pack and the used version of wayfarer is 1.14
this step has also been made
Make sure you install cgxvideo.library to MOSSYS: Libs (NOT Libs :!)
To be a start it doesn't work badly
We hope for further developments

the version used of qemu is 6.0-R5

here the video:
https://www.youtube.com/watch?v=iTEZaN2z_zA

tolkien 28 April 2021 13:27

Try spoofing wayfarer as ipad or similar. I have no problems with youtube in my g5.

White 28 April 2021 14:14

@tolkien
Thank you for your suggestion,
i had already tried but it doesn't seem to work
I also set the other items for video playback should be right.
what string are you using for ipad? (user-agent)
thank you .

White 30 April 2021 22:55

wayfarer still can't play videos on youtube ver. (1.15)
mplayer doesn't seem to work

currently ffplay works perfectly and is very smooth.
here ffplay with movie in .mp4 :

https://www.youtube.com/watch?v=dfSITRBEFOs


All times are GMT +2. The time now is 06:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.

Page generated in 0.05118 seconds with 11 queries