English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 15 February 2018, 00:12   #1
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 2,972
AspireOS




AspireOS 2.0 Codename: Titan

Open source AmigaOS clone for i386 computers. This is a great and cheap alternative if you want a modern Amiga like system. There are lots of games and software for this OS. In this AspireOS live-cd I have only included software that are well tested and important to get stared.

Drivers are limited and it might not even boot with your hardware. For a trouble free experience I recommend ACER aspire one 110, 150 or zg5.

This OS can be used for most modern tasks. Media player, web-browser, gfx and audio software are included. Legacy Amiga software like DOpus 5.

This is a ISO file that you can burn to a CD or DVD. After that is done you have a live-CD that you can boot from any i386 hardware with optical drive.

For more info please visit www.aspireos.com

AspireOS 2.0 Codename: Titan Download
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	AspireOS.jpg
Views:	179
Size:	188.9 KB
ID:	58391  

Last edited by AMIGASYSTEM; 29 May 2018 at 10:13.
AMIGASYSTEM is offline  
AdSense AdSense  
Old 15 February 2018, 09:16   #2
saimon69
J.M.D - Bedroom Musician

 
Join Date: Apr 2014
Location: los angeles,ca
Posts: 824
Better punctualize: this is the AROS distro created by Nikosidis for netbooks - in particular ACER ones;
saimon69 is offline  
Old 15 February 2018, 11:26   #3
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 1,752
It's only for those few Acer Aspire Ones which have a CD/DVD drive. The majority of them (eg. D255, D270 and various others) don't.

Last edited by Minuous; 15 February 2018 at 16:34.
Minuous is offline  
Old 15 February 2018, 13:37   #4
Cobe
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Belgrade / Serbia
Age: 35
Posts: 566
Wouldn't be possible to use Rufus or similar to create bootable usb from iso?
And how fast/slow is Janus UAE? Does it support AGA? HDF?
Cobe is offline  
Old 15 February 2018, 14:19   #5
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 2,972
Quote:
Originally Posted by saimon69 View Post
Better punctualize: this is the AROS distro created by Nikosidis for netbooks - in particular ACER ones;
I do not agree, AspireOS has the same is identical hardware compatibility of IcarOS. I on Acer Aspire One and other PCs i have always both systems installed all AROS distros are based on AROS Nightly Build

Last edited by AMIGASYSTEM; 11 May 2018 at 01:34.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 15 February 2018, 14:29   #6
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 2,972
Quote:
Originally Posted by Cobe View Post
Wouldn't be possible to use Rufus or similar to create bootable usb from iso?
At the moment on Windows there are no applications that can write an ISO on USB, but you can do better, or install AROS on USB Device (Pendrive, SD HD external), this can be done by Virtual Machine or Real PC.

VMware Player Instal IcarOS 2.0 on Pendrive:
[ Show youtube player ]
Quote:
And how fast/slow is Janus UAE? Does it support AGA? HDF?
Something about AmiBridge (Janus)
[ Show youtube player ]
AMIGASYSTEM is offline  
Old 15 February 2018, 14:43   #7
Cobe
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Belgrade / Serbia
Age: 35
Posts: 566
Guess I won't know unless I try. And installing on USB not from is better idea for testing. I have a MSI Wind U100.. or was it some other number now I can't remember. Would this distro work on it, and support all the hardware? Or is there some other aros distro that would fully support msi wind?
Cobe is offline  
Old 15 February 2018, 15:34   #8
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 47
Posts: 1,083
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
At the moment on Windows there are no applications that can write an ISO on USB, but you can do better, or install AROS on USB Device (Pendrive, SD HD external), this can be done by Virtual Machine or Real PC.

VMware Player Instal IcarOS 2.0 on Pendrive:
[ Show youtube player ]
Something about AmiBridge (Janus)
[ Show youtube player ]
I think the question was misunderstood. Like RUFUS, I use Easy2Boot. They setup a USB thumbdrive to be able to boot from an iso. Yes, bootable ISO file on the thumb drive can be used to boot the system.

However, I agree with installing to USB if only for the fact that in my experience, a LIVE CD/DVD always seems to work better than an install in SOME (not all) instances, so booting from the ISO or physical media my not give you the same experience as a local installation. Or in this case a USB install.

Last edited by Sinphaltimus; 15 February 2018 at 15:34. Reason: Fixed some typos
Sinphaltimus is offline  
Old 15 February 2018, 16:19   #9
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 2,972
Quote:
Originally Posted by Sinphaltimus View Post
I think the question was misunderstood. Like RUFUS, I use Easy2Boot..
No Sinphaltim, I understood correctly, it is google translator who does not understand

Some time ago i discussed with the author of RUFUS (as a boy he had used the Amiga 500) to integrate the Distro AROS in his application, but as soon as he saw the Amiga Structure he was impressed and told me he did not know where to start.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 15 February 2018, 16:22   #10
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 47
Posts: 1,083
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
No Sinphaltim, I understood correctly, it is google translator who does not understand

Some time ago i discussed with the author of RUFUS (as a boy he had used the Amiga 500) to integrate the Distro AROS in his application, but as soon as he saw the Amiga Structure he was impressed and told me he did not know where to start.

HAHA! Ah OK.
Sinphaltimus is offline  
Old 16 February 2018, 01:08   #11
indigolemon
Bit Copying Bard

indigolemon's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Location: Kelty, Fife, Scotland
Age: 35
Posts: 394
This could be worth a punt to get the ISO onto USB? https://etcher.io
indigolemon is offline  
Old 16 February 2018, 09:47   #12
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 2,972
Quote:
Originally Posted by indigolemon View Post
This could be worth a punt to get the ISO onto USB? https://etcher.io
No it does not work, as mentioned there are no PC software that can do this with AROS, some time ago i had discussed HERE and HERE on aros-exec.org
AMIGASYSTEM is offline  
Old 18 February 2018, 22:50   #13
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 2,972
I did a little video on the test

[ Show youtube player ]
AMIGASYSTEM is offline  
Old 19 February 2018, 11:35   #14
SteveSi
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: UK
Posts: 2
You can convert the ISO and add it to E2B to boot from USB
http://rmprepusb.blogspot.com/2018/0...an-to-e2b.html
SteveSi is offline  
Old 19 February 2018, 22:32   #15
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 47
Posts: 1,083
Quote:
Originally Posted by SteveSi View Post
You can convert the ISO and add it to E2B to boot from USB
http://rmprepusb.blogspot.com/2018/0...an-to-e2b.html
I followed every step of that without success. AROS Broadway black screen appears stating it's waiting for bootable media.

- I forgot to mention I tried it on an MSI netbook.

Last edited by Sinphaltimus; 19 February 2018 at 23:40. Reason: I forgot to mention I tried it on an MSI netbook.
Sinphaltimus is offline  
Old 19 February 2018, 23:35   #16
SteveSi
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: UK
Posts: 2
It worked for me on an Asus eePC 904 with USB 2 ports, but did not work on an IdeaPad 300 (USB 2 or USB 3).
P.S. I made another .imgPTN using the blog instructions (700MB) and it did not seem to boot (waiting for boot media).
Since I used 800MB for the first image, I tried again with 800MB and this time it boots OK.
So it seems there needs to be plenty of free space in the partition.
Try again using 800MB for the size.

Last edited by SteveSi; 20 February 2018 at 00:13.
SteveSi is offline  
Old 19 February 2018, 23:39   #17
Sinphaltimus
Registered User

Sinphaltimus's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Cresco, PA, USA
Age: 47
Posts: 1,083
Quote:
Originally Posted by SteveSi View Post
It worked for me on an Asus eePC 904 with USB 2 ports, but did not work on an IdeaPad 300 (USB 2 or USB 3).

Ooops - edited my comment - I forgot to mention I tried it on an MSI netbook.
Sinphaltimus is offline  
Old 11 March 2018, 23:48   #18
Frog
Junior Member

Frog's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: France
Posts: 1,269
thank you for the test, it sound interesting
Frog is offline  
Old 12 March 2018, 17:39   #19
Cobe
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Belgrade / Serbia
Age: 35
Posts: 566
Thanks Steve! I followed the instructions(800mb) and booted to AspireOS on MSI Wind.
Click image for larger version

Name:	IMG_20180312_171939.jpg
Views:	42
Size:	32.7 KB
ID:	57252

Played Hermes, nice one, sound works, gfx apparently.

Now I'll have to figure out networking. Would I stand a chance against wi-fi or should I stick the cable better?

OWB doesn't start. When I click on it nothing happens.
Cobe is offline  
Old 12 March 2018, 17:47   #20
LuMan
Amigan - an loving it!!
LuMan's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Nottingham, UK
Age: 49
Posts: 537
I ran this some time ago on my Acer AspireONE. I think it's still on there, so I'll upgrade to this later version.

It does give a great, Amigalike environment to work in. Time to dig out the AspireONE again

BTW - I've got the 110 model, without optical drive. Previously I installed with USB stick. It wasn't particularly straightforward, but it installed OK and works fine. I'll see how I get on with this new version.
LuMan is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11472 seconds with 12 queries