English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 01 December 2018, 22:02   #1
ross
Sum, ergo Cogito

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 48
Posts: 1,668
BoneCruncher: a resurrection tale

Hi folk, a 'new' old game ported to new life:



All begin in this thread http://eab.abime.net/showthread.php?t=50538
Bonecruncher is not really famous but can be very challenging and has his fans

An original is unavailable and it could no longer be foundable.
The existing versions are bad/malfunctioning/incomplete.

So I collected the various parts available and I completely rebuilt the game.
Logically now is working on all Amigas and contain a decent trainer mode.
Technicality of what I've done is on mentioned thread (I've rewritten a ton of code )



At intro picture use:
- joy button for a normal start;
- left mouse button for trainer;
- right mouse button toggle pal/ntsc.

If trainer option is selected, the followings are active:
- in password requester (F1), you can select start level number;
- Bono infinite lives;
- Bono's friend infinite lives;
- F9 skip level.

Normal keys during game:
- F3 restart game
- F5 kill Bono
- F7 pause



Works from KS1.2 512KB and up, download from the Zone! and Enjoy!
Thanks to Retroplay for the betatest and to phx for a PhxAsm collateral effect
And thanks to all supporters, friends, geezer and old farts from this fabolous board
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	bc1.jpg
Views:	370
Size:	100.1 KB
ID:	61028   Click image for larger version

Name:	bc2.jpg
Views:	48
Size:	45.8 KB
ID:	61029   Click image for larger version

Name:	bc3.jpg
Views:	341
Size:	75.2 KB
ID:	61030   Click image for larger version

Name:	bc4.jpg
Views:	51
Size:	46.3 KB
ID:	61031   Click image for larger version

Name:	bc5.jpg
Views:	343
Size:	48.7 KB
ID:	61032  

ross is offline  
Old 01 December 2018, 22:18   #2
Galahad/FLT
Going nowhere

Galahad/FLT's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: United Kingdom
Age: 45
Posts: 7,166
......







Nothing else to say
Galahad/FLT is offline  
Old 01 December 2018, 22:30   #3
Asman
68k

Asman's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Somewhere
Posts: 672
Yeaaaaah
Thanks a lot.
Asman is offline  
Old 02 December 2018, 01:31   #4
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 42
Posts: 13,893
Nice one as always my friend

...now, when are you going to fix "Shadow Warriors"? Pretty please; with sugar on top
DamienD is offline  
Old 02 December 2018, 10:04   #5
ross
Sum, ergo Cogito

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 48
Posts: 1,668
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
...now, when are you going to fix "Shadow Warriors"?
mmh, "Shadow Warriors"? I do not remember .. what is this game?

Well, seriously, this deserve a precise response.
The real challenge in this game was the dynamic loader that is a nightmare to transpose to ADF.
Many failed in the past (see all versions existing) or simply reverted to an MFM format.
Practically the game is no more fluid but 'stutter' sometime (I do not go into too much detail, but it is due to the fact that the tracks are not divided into sectors in the original, loading format is streamed and packed, and there is no chip memory left).
There is also a bad interaction between IRQs and video refresh, so sometime music handler can fail and 'desync'.

When with some acrobatics I solved the problem(s), I relaxed and I thought about building a cracktro/intro around it, even using graphics taken from the arcade
(I also had in mind how to do it and the effects to use).
The rest is history: I did other things, I forgot, I postponed, I forgot, I completed something else, I forgot ...
And write a cracktro is time consuming...which unfortunately, for the many commitments, I do not have (I'd still like to be sixteen ).

I should go and get the situation back, hoping to remember something
I only know that I had created a hybrid test environment, which used WHDLoad as a basis for system management and then load the various data from floppies
(yes, I know, it seems a contradiction, WHDLoad should do the exact opposite, but everything worked just fine).

Practically what was left to do was bring the 'system handler' on floppy.
Also the trainer, for what I remember, it seemed to me almost complete. I'm sure because I've tested and played the game through the end
ross is offline  
Old 02 December 2018, 10:34   #6
Nova
Registered User

Nova's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Peristaltic City
Posts: 233
thanks a lot @ross, brings back childhood memories
Nova is offline  
Old 02 December 2018, 14:32   #7
Crown
Demoscener
Crown's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: FR
Age: 49
Posts: 434
HI Ross,

Thanks for all you do for the Amiga community.

I am sure that Yragael (Denis) would be more than happy to help you with the cracktro. He's a master at it.

Take care
Crown is offline  
Old 02 December 2018, 15:21   #8
Superman
Registered User

Superman's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Wakefield
Age: 43
Posts: 713
Brings back memories of my BBC Micro.
Superman is offline  
Old 02 December 2018, 17:44   #9
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 1,498

and respect
malko is offline  
Old 04 December 2018, 14:45   #10
Retroplay
Lemon Curry ?

Retroplay's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denmark
Age: 44
Posts: 3,300
Stellar work.
Retroplay is offline  
Old 04 December 2018, 16:18   #11
Aladin
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: France
Posts: 276
Thanks, good job

Test whdl:
ftp://ftp:any@grandis.nu/~Uploads/Al...ncher-WHDL.lha
Aladin is offline  
Old 04 December 2018, 21:28   #12
4pLaY
www.resistance.no

4pLaY's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sandnes/Norway
Age: 38
Posts: 116
Congrats and thanks for taking the time .
4pLaY is offline  
Old 05 December 2018, 21:41   #13
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 47
Posts: 1,445
Your game seems to hit the hardware hard! When I try it on a PAL A1200 and try to force the screen to NTSC, it refuses and boots to PAL. Works fine on native NTSC hardware though, so thanks for that!
TjLaZer is offline  
Old 05 December 2018, 22:03   #14
ross
Sum, ergo Cogito

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 48
Posts: 1,668
Quote:
Originally Posted by TjLaZer View Post
Your game seems to hit the hardware hard! When I try it on a PAL A1200 and try to force the screen to NTSC, it refuses and boots to PAL. Works fine on native NTSC hardware though, so thanks for that!
Yes, I chose to be decision-making


I take this opportunity to thank everyone for the support and appreciation!
ross is offline  
Old 06 December 2018, 09:20   #15
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 47
Posts: 1,445
Is there a reason your game forces the machine into PAL? Can the game just boot to it's native mode that way if we want it to be NTSC or PAL just boot into the mode? If machine has ECS+ it always boots into PAL, even on NTSC machines. On my OCS 1000, it does boot into NTSC (cuz it can't do PAL)
TjLaZer is offline  
Old 06 December 2018, 09:52   #16
ross
Sum, ergo Cogito

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 48
Posts: 1,668
Quote:
Originally Posted by TjLaZer View Post
Is there a reason your game forces the machine into PAL? Can the game just boot to it's native mode that way if we want it to be NTSC or PAL just boot into the mode? If machine has ECS+ it always boots into PAL, even on NTSC machines. On my OCS 1000, it does boot into NTSC (cuz it can't do PAL)
You will have noticed that the loader recognizes perfectly if it is in a PAL or NTSC machine (my stamp is aligned on right low corner in every case).
But the game was programmed for PAL territories and the speed of game and music with this 'tempo' in mind.
So I added the option to switch to NTSC but only by a deliberated choice, by right mouse button in intro (all the 'tempo' in game are changed and it's not as it was meant).
Yes, this require an ECS AMIGA, but anyway you can play on OCS NTSC (by the only HW available option, the same forced choice as OCS PAL).

Ok ok, I was a bit despotic
ross is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rev3 resurrection? Help requested! chiark support.Hardware 4 03 December 2015 13:52
Bonecruncher & ECO Carlos Ace request.Old Rare Games 13 28 July 2012 20:33
Amiga 2000 Resurrection Craig Hardware mods 2 20 April 2012 11:14
Amiga 500 resurrection help ffunk support.Hardware 16 10 December 2010 13:42
Amiga 3000 Resurrection r.cade support.Hardware 11 24 June 2009 16:20

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09406 seconds with 13 queries