English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 23 September 2017, 14:48   #1
Al82
Registered User
Al82's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: UK
Posts: 58
WinUAE Video Output: AVI splitting

I noticed that when I record video output with WinUAE that it will suddenly split the video (e.g. Video_00.avi will suddenly split and it will start recording Video_00_1.avi).

This isn't so much a problem in itself, but occasionally there will be a very audible pop in the audio where it splits. What I haven't worked out is what causes the video to split in the first place - it's not a 4GB file limit or anything like that.

Any ideas/thoughts?
Al82 is offline  
AdSense AdSense  
Old 23 September 2017, 14:55   #2
s2325
Zone Friend

s2325's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Gargore
Age: 37
Posts: 17,733
you may have filter which stretch display and change resolution, each new resolution need new video file
s2325 is online now  
Old 23 September 2017, 15:18   #3
Al82
Registered User
Al82's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: UK
Posts: 58
Thanks for the info, but it's not a resolution change. If it was then it would happen consistently at the same point, but I can record the same footage numerous times and sometimes it will split, but other times it won't.

I've just switched on full logging, so I'll see if that gives any clue.
Al82 is offline  
Old 23 September 2017, 15:40   #4
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,565
I touched on this topic early this year
http://eab.abime.net/showthread.php?t=86111
No outcome. Pops still happen..
ransom1122 is online now  
Old 23 September 2017, 15:51   #5
Al82
Registered User
Al82's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: UK
Posts: 58
Split just occurred at random and the output from the log is thus:

AVI split at xxxxxxx bytes, xxxxxx frames
Killing worker thread
AVIOutput worker thread: out of entries!?
AVIOutput worker thread killed
AVIOutput enabled: video=1 audio=1 path="<path to video .avi">
AVIOutput worker thread started

There was a audible pop in the segment created after the split.
Al82 is offline  
Old 23 September 2017, 19:05   #6
Al82
Registered User
Al82's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: UK
Posts: 58
Potentially interesting find - I generally use Lagarith to record the videos and I've just been into the configuration and disabled the codec's multithreading option. I've recorded a 6 minute segment, which is the largest I've been able to do without it splitting - will see how it goes.

* Edit *
Split again with pop - oh well!

Last edited by Al82; 23 September 2017 at 19:18.
Al82 is offline  
Old 23 September 2017, 22:01   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,785
Another forgotten update..

Not sure if this helps but try this: http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z buffered sound was lost when splitting. Also added -max_avi_size x command line parameter to force smaller (or larger) split size, smaller can be useful when testing. (x = size in bytes).
Toni Wilen is offline  
Old 23 September 2017, 22:54   #8
Al82
Registered User
Al82's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: UK
Posts: 58
Thanks Toni - will be sure to give it a try
Al82 is offline  
Old 24 September 2017, 08:22   #9
Rotareneg
Registered User

 
Join Date: Sep 2017
Location: Kansas, USA
Posts: 14
At least when using the -max_avi_size command, it worked good. The audio and video was perfectly split, down to the individual audio samples (checked in Audacity.)
Rotareneg is offline  
Old 26 September 2017, 03:45   #10
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,565
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Another forgotten update..

Not sure if this helps but try this: http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z buffered sound was lost when splitting. Also added -max_avi_size x command line parameter to force smaller (or larger) split size, smaller can be useful when testing. (x = size in bytes).
I tried this update, while recording video with test game Wings of Death. It seems when the recorded video is played back with VirtualDub that the Sound and music is dropped to a much lower and deeper sound.. Voice speech for weapon pickups do not sound the original way it is played when playing it with winuae.

The pops are also still there intermittently..
ransom1122 is online now  
Old 26 September 2017, 14:24   #11
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,615
Wings of Death is one of the few games that use "fake 60Hz" code which allows a ~60Hz display on PAL machines without needing the ECS Agnus chip. BC Kid and Dyna Blaster are two others like that.

I don't know what the exact frame rate for Wings of Death is. Apparently BC Kid is ~57Hz. Maybe WinUAE's AVI-writing code doesn't recognise the fake-60Hz modes???
mark_k is offline  
Old 26 September 2017, 20:04   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,785
Yeah, lets try some "normal" case first (50Hz PAL) to confirm if it only happens in special cases (not 50, not 60)
Toni Wilen is offline  
Old 29 September 2017, 13:24   #13
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,565
I tried to join multiple split AVI's of playing Shadow Dancer without success...

1st try... AVI was stopped midgame.. Changed savestate... And changed to AVI002.AVI file and continued recording. (then join avis with VirtualDub 1.9.8 (build 32706/release) by Avery Lee)

2nd try... AVI recording I purposely die in the game.. re loaded the last savestate / Deleted the last AVI and re recorded the avi.. (Then join all avis with VirtualDub 1.9.8 (build 32706/release) by Avery Lee)

It seems that pop sounds still happen with this other version of winuae you asked us to try.

The video link below shows at 28 seconds & 51 seconds you can here the pops

Here is my small avi file with the pop sounds to hear for yourself..

http://uptobox.com/mjrw1x5zd9pe
ransom1122 is online now  
Old 29 September 2017, 13:31   #14
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 9,544
...but hold on; in this thread you mentioned that if you don't use save states then all is ok: Joining two avis recorded with winuae creates sound glitch


Quote:
Originally Posted by ransom1122 View Post
Im 99.9% sure I cannot replicate the problem when savetates are not used.

Game tested with loading savestates, and joining multiple avis was Shadow Warriors (with ingame music as default setting) = pops and cracks between each avi join.

Same game with stop and start new avi (without using savestates) = no pops & cracks
So the moral of the story, don't use save states when recording
DamienD is offline  
Old 29 September 2017, 13:43   #15
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,565
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
...but hold on; in this thread you mentioned that if you don't use save states then all is ok: Joining two avis recorded with winuae creates sound glitch



So the moral of the story, don't use save states when recording
I believe Toni is trying to resolve this ongoing POP issue with AVI joining... This POP noise whilst using savestates and resuming recording seems to not be working without pop noises..

Toni had the "forgotten update" he wanted us to try in case it fixed the POP noise.. I just tried on another game beside the obscure Wings of Death game and it seems to still happen.

I am not sure wether this can be fixed at all because when you load a savestate It seems to remember the last sound from the previous gameplay. So when you record again that POP noise from the previos gameplay is heard in the new AVI recording..

I am hoping someone else can try it as well..
ransom1122 is online now  
Old 29 September 2017, 14:03   #16
hipoonios
Amiga Hardcore Gamer

hipoonios's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Sweden
Age: 39
Posts: 1,087
This problem has been since WinUAE 2.4 but have never bothered to report it. WinUAE does not record the first frame when load a savestate. The sound glitch has been there for a long time but at least WinUAE recorded the video frame in earlier versions (2.3.x). So now it is much worse.

I downloaded your video and noticed there is a missing frame between 1444-1445. You will see it better if you record a game that have 50 fps scrolling.

Now I'm trying to use savestates when there is no sound or movement for my videos. But that is not always possible so hope Toni can fix this
hipoonios is offline  
Old 29 September 2017, 14:40   #17
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,565
Everything hipoonios says.. Agreed

Seems joining avis not only pops but also drops a frame? I did not know that..
ransom1122 is online now  
Old 29 September 2017, 18:37   #18
hipoonios
Amiga Hardcore Gamer

hipoonios's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Sweden
Age: 39
Posts: 1,087
Yes, first frame is not recorded. Not sure if fixing that will fix the audio pitch issue completely. Think also the second frame has pitched audio.

Related: Record without having "capture before filtering" ticked will make the first frame black (if using savestates). Can someone confirm?

Last edited by hipoonios; 29 September 2017 at 18:51.
hipoonios is offline  
Old 29 September 2017, 19:28   #19
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,785
So is the automatic splitting still creating pops or not? (no savestates or anything else used. Different problems!)
Toni Wilen is offline  
Old 29 September 2017, 20:51   #20
hipoonios
Amiga Hardcore Gamer

hipoonios's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Sweden
Age: 39
Posts: 1,087
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Different problems!)
Yeah, this thread is about two different things now.

1. AVI's can split sometimes. But this happens rarely (at least for me)

2. First frame in AVI recording is not captured from WinUAE 2.4.x. This causes a "jump" in the video when you join two AVI parts. It's hard to see because it is just one frame. But you hear it clearly. That's why we call it "sound glitch".

The second one has nothing to do with the first one.
hipoonios is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio/Video output capture in WinUAE 3.4.0 TroyWilkins support.WinUAE 6 15 June 2017 15:30
Recording video - occasional "doubled" like frames in avi output Photon support.WinUAE 12 17 March 2008 00:06
How to create video output with WinUAE? glwxxx support.WinUAE 18 05 May 2006 17:08
08.27 AVI Output problem BippyM support.WinUAE 2 15 June 2004 20:46
Winuae with avi output turk182 support.WinUAE 16 28 November 2001 13:15

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.26041 seconds with 12 queries