English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 30 May 2017, 00:05   #1
michaljarz
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: Katowice/Poland
Posts: 44
Octamed SoundStudio slowdown since 3.4.0

Hi!
(sorry for my English)

I noticed that starting with version 3.4.0b1 (until the last beta), winuae slowed down when I played the modules in OctamedSoundStudio. I do not know if I will explain well (especially since I can not speak English very well and help me google-translate).

I am using Octamed SoundStudio 1.03c. When I load the module (protracker or even midi) during playback, scrolling notes like jumping during the display (it's not smooth). I have tried different combinations of settings: JIT ON/OFF, RTG/PAL, Direct3D/DirectDraw ... it is always the same. I just noticed that if in Octamed I turn on mixing in the channels (Settings => Miscellanous => Use mixing) then it is OK. In 4Ch mode it slows down. It slows down even more when I move the mouse while playing music.

In version 3.3.0 everything is OK.

I do not know if I explained it well, so I include the video (I know it may not be viewed) and the logs from both versions.

3.3.0 OK: [ Show youtube player ]
3.5.0b10 SLOW: [ Show youtube player ]

I'm using WinXP/32bit.
Attached Files
File Type: zip logs_3.3.0_ok.zip (8.9 KB, 7 views)
File Type: zip logs_3.5.0b10_slow.zip (9.1 KB, 7 views)
File Type: uae config.uae (11.8 KB, 9 views)
michaljarz is offline  
AdSense AdSense  
Old 30 May 2017, 11:20   #2
Tomislav
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 74
Maybe to move "CPU Idle" to left. From 3.4 it's more aggressive.

Last edited by Tomislav; 31 May 2017 at 12:27.
Tomislav is offline  
Old 30 May 2017, 15:12   #3
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,543
Yeah, try without CPU Idle first. It probably is too aggressive in some situations..
Toni Wilen is offline  
Old 30 May 2017, 20:31   #4
michaljarz
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: Katowice/Poland
Posts: 44
Yes. When I set the CPU Idle to the left most (or 1 or 2) then the speed is OK.
When I set to position 3 or higher (starting from the left), I can see a slowdown.

Thanks !
michaljarz is offline  
Old 03 June 2017, 10:17   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,543
Do you mean only display updates slows down (and it starts flickering a bit too) but sound keeps playing correctly without glitches?
Toni Wilen is offline  
Old 04 June 2017, 12:42   #6
michaljarz
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: Katowice/Poland
Posts: 44
Yes, when CPU idle is moved to right, then only updates slows down. Sound playing correctly. I noticed something else (problem with changing sound settings) but I described it in beta thread.
michaljarz is offline  
Old 04 June 2017, 13:20   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,543
Ok, I think it is working correctly.

Octamed GUI updates are very low priority and probably also check if there is actually any CPU time remaining and if there isn't (in "idle" mode), updates are slowed down. And because updates are slowed down, there is not enough CPU usage to get UAE out of "idle" mode unless idle setting is very small.
Toni Wilen is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Octamed Soundstudio on Amiga 600 carloratm support.Apps 11 24 November 2016 08:49
ACA500 slowdown DonutKing support.Hardware 0 15 April 2014 13:50
Configuring a Prelude 1200 to work with Octamed Soundstudio musojon74 support.Hardware 41 06 January 2012 18:40
slowdown in 1.4 series (and more) DanielCordell9 support.WinUAE 7 01 September 2007 14:00
Slowdown BippyM support.WinUAE 3 07 January 2004 17:52

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.17586 seconds with 12 queries