English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 10 May 2017, 15:45   #1
Bloodwych
Moderator

Bloodwych's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: I'm behind you!
Posts: 3,763
Installing ClassicWB UAE - slower Hard Disk Emulation

I know I'm not around on the forums much these days, but I thought I'd report this as was setting up a friends laptop with ClassicWB UAE as he wanted to play some old games with his son.

I've been experimenting with different WinUAE versions and noticed that there is a dramatic drop in speed using the hard drive folder emulation.

It became so apparent as I updated the ClassicWB UAE pack to the latest WinUAE version 3.4.0 - the install time for the pack went up by a huge amount when running the scripts that write to the Hard Drive and mounted PC directories. I decided to include 3.2.0 in the UAE pack as a compromise as the speed is still acceptable.

http://classicwb.abime.net/classicweb/uae.htm

Going back to 2.8.1 restored full emulated hard drive speed. When performing small writes (like updating all file properties to -RWED for example) this version takes a few seconds.

Then each version after this gets progressively slower, with the biggest difference being between 3.2.0 and all later versions. Goes from from seconds to minutes).

Not sure if normal HDF emulation is affected or just certain writes to mounted PC folders.
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog.txt (9.5 KB, 9 views)

Last edited by Bloodwych; 10 May 2017 at 18:25.
Bloodwych is offline  
AdSense AdSense  
Old 10 May 2017, 16:19   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,513
That log is most useless. Config and winuaelog.txt.

(But my crystal ball says you have far too large CPU idle setting. I guess this needs some tweaks to make HD accesses detect it correctly.)
Toni Wilen is offline  
Old 10 May 2017, 18:04   #3
Bloodwych
Moderator

Bloodwych's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: I'm behind you!
Posts: 3,763
Hi Toni.

Your Crystal Ball will most probably be right, I was just using the configs from the pack and they were created ages ago. CPU Idle will have been set to idle as much as possible.

I'll test again with the CPU Idle setting changed.
Attached Files
File Type: uae Run Me First then Delete.uae (18.9 KB, 12 views)
File Type: txt winuaelog.txt (15.3 KB, 13 views)
Bloodwych is offline  
Old 10 May 2017, 18:14   #4
Bloodwych
Moderator

Bloodwych's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: I'm behind you!
Posts: 3,763
Yes that fixed it - changing the CPU idle slider. Thanks Toni and your amazing Crystal Ball!
Bloodwych is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unable to install ClassicWB UAE, hangs after Storage disk StarQuake support.FS-UAE 3 11 July 2016 23:37
my prog gets slower and slower AGS Coders. System 2 19 March 2015 22:27
SCSI hard disk emulation and hardfile settings mark_k support.WinUAE 0 18 February 2013 19:11
ClassicWB on CF as Hard drive Omolungo project.ClassicWB 1 31 May 2010 10:25
Transfer UAE Hard Disk to A1200 Loogie support.WinUAE 22 27 August 2004 13:53

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.13389 seconds with 12 queries