English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 22 February 2017, 04:04   #1
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Joining two avis recorded with winuae creates sound glitch

Hi Toni

When recording multiple avis with winuae by using savestates for example;

During record. Click stop record
Create new savestate
Create new avi
Start recording.
Continue playing.

Whilst having multiple avis I am finding that when I join/append avis with virtualdub the end result creates sound pops or sound glitches between each avi.

It doesnt happen on every game but generally games with music playing it occurs. Games without music doesnt create the issue I am having.

The codec used with winuae is tssc.

I hope I make sense to you?

Techically when using savestates and multiple avis It should resume from last frame of 1st avi to 1st frame of 2nd avi without any sound pop/glitch issues. I am thinking this sound problem comes from the last frame of gameplay before you load last savestate hence causing a pop sound glitch?

Is this problem fixable somehow?

Last edited by ransom1122; 22 February 2017 at 06:58.
ransom1122 is offline  
AdSense AdSense  
Old 22 February 2017, 11:27   #2
-Acid-
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: South Shields
Posts: 424
Just let the recording overrun a little or start recording early then crop it back to where you want it to start or end and it should remove and problems in the audio dept.
-Acid- is offline  
Old 22 February 2017, 11:59   #3
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Not sure what you mean. Do you mean cropping with virtualdub? Also explain overrunning avi?

Away from this manual fix can winuae fix this issue. Smooth transition between two avis?
ransom1122 is offline  
Old 23 February 2017, 00:37   #4
cyberhead97
Registered User

 
Join Date: Feb 2016
Location: Denmark
Posts: 56
I have had similar issue with just a single avi, where sound was not in sync with video using winuae build in avi capturing.

My solution was to use Windows 10's built in video recording triggered with Win+G or Win+Alt+R. It will say that its game recording, but it worked quite well and gave a synced avi.
cyberhead97 is offline  
Old 23 February 2017, 00:54   #5
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Quote:
Originally Posted by cyberhead97 View Post
I have had similar issue with just a single avi, where sound was not in sync with video using winuae build in avi capturing.

My solution was to use Windows 10's built in video recording triggered with Win+G or Win+Alt+R. It will say that its game recording, but it worked quite well and gave a synced avi.
Ive never has sound sync issues with the tssc codec that comes with the free trial version of camtasia.
ransom1122 is offline  
Old 23 February 2017, 13:12   #6
-Acid-
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: South Shields
Posts: 424
Quote:
Originally Posted by ransom1122 View Post
Not sure what you mean. Do you mean cropping with virtualdub? Also explain overrunning avi?

Away from this manual fix can winuae fix this issue. Smooth transition between two avis?
Yes in virtualdub you can select the start and end point of each clip that way you can chop off the bits that have the audio pops. If you record the avi longer than needed you can then cut some of it off the end where the audio pops are, you then just need to sync it with the next clip so it's a seamless transition to the next clip.

I've never actually used Winaue to capture avi's (i use a hardware capture card) the above is just a general virtualdub tip.
-Acid- is offline  
Old 23 February 2017, 13:22   #7
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Still a very tedious method when you have a few avis to join. Then you have to rewatch the whole length of your video to hear if pops occurred between each avo join. Then cut here cut there....

Why can't winuae do it on its own?
ransom1122 is offline  
Old 23 February 2017, 14:15   #8
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
Anything video recording related: minimum possible priority. Sorry.

Anyway, why would it need to do that? It is not video editor.

(btw, use of external recording always includes audio latency)

EDIT: Knowing if the glitch is at the end of previous video or beginning of the next video would help.
Toni Wilen is offline  
Old 24 February 2017, 02:11   #9
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Anything video recording related: minimum possible priority. Sorry.

Anyway, why would it need to do that? It is not video editor.

(btw, use of external recording always includes audio latency)

EDIT: Knowing if the glitch is at the end of previous video or beginning of the next video would help.
It's not super urgent, but hopefully one day you can have a look at it. The recording is done with winuae's built in record method.

If you try and record a game with music, you will see that stopping the avi, and creating another avi and resume recording will 99% time create pop noises when joining the avis with VirtualDub.

I dont think it has anything to do with VirtualDub. I think it has something to do with, for example if your playing and you die and you want to start from a previous savestate when you press F12, I think it remembers the last noise ingame. So I press F12, load savestate, record and continue. The pop is from in game just before you press F12.

As I said games without music creates no pops.

Just putting it out there, in case others are dealing with same issues or there is an easy fix somehow?
ransom1122 is offline  
Old 24 February 2017, 08:49   #10
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
It is possible something remains buffered, I'll check... Sound and video are separate paths.
Toni Wilen is offline  
Old 24 February 2017, 11:47   #11
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
It is possible something remains buffered, I'll check... Sound and video are separate paths.
Even if this fix is last on your agenda that would be awesome.

Take your time it is not urgent.
ransom1122 is offline  
Old 03 March 2017, 19:51   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
Does it also happen if only audio is recorded?
Toni Wilen is offline  
Old 03 March 2017, 22:21   #13
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Does it also happen if only audio is recorded?
No I don't think so. Unless you magically press F12 When a sound effect is active but it is very hard to so.
ransom1122 is offline  
Old 04 March 2017, 17:43   #14
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
Does saving statefile have anything to do with the problem or does it also happen if you only stop and then re-start recording? (Must remove all unneeded variables first)
Toni Wilen is offline  
Old 05 March 2017, 00:47   #15
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 2,473
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Does saving statefile have anything to do with the problem or does it also happen if you only stop and then re-start recording? (Must remove all unneeded variables first)
Im 99.9% sure I cannot replicate the problem when savetates are not used.

Game tested with loading savestates, and joining multiple avis was Shadow Warriors (with ingame music as default setting) = pops and cracks between each avi join.

Same game with stop and start new avi (without using savestates) = no pops & cracks

Last edited by ransom1122; 05 March 2017 at 00:59.
ransom1122 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Youtube mangles recorded uploads from WinUAE - best way? Photon support.WinUAE 5 28 December 2015 20:48
Joining the show Hodor Member Introductions 10 22 August 2014 14:07
Joining the fray knight76 Member Introductions 5 17 October 2012 04:30
Since joining EAB..... Djay Amiga scene 19 12 May 2011 15:41
first posting, later joining?? mai project.EAB 10 12 December 2008 19:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.18274 seconds with 11 queries