English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 22 December 2016, 10:35   #1
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
Alien Breed & Alien Breed '92: SE - delay when picking up items / opening doors

I'm sure I asked this a while ago, as in a couple of years (probably 6 years who knows)

When you collect anything with WinUAE there is always a delay, in a space where there are a lot of items to pick up the last one could remain on the screen for a few seconds.

I don't remember this happening on a real Amiga though (although the last time I played it on a real amiga was probably 20 years ago.

Is there a settings I can enable to fix this Toni?

Of late I've recreated all my configs, using the most compatible settings from quick start as a base and just adding more memory.

I have of course tested with using the default 1 mb quick start config also. As far as I am aware there isn't a version of WinUAE that this hasn't happened with.

It's not a host issue as WinUAE barely uses 40% even with my filter setup 5xxbr applied 3 or 4 times whatever the limit is.

Last edited by Ian; 22 December 2016 at 10:52.
Ian is offline  
AdSense AdSense  
Old 22 December 2016, 15:01   #2
BippyM
Global Moderator

BippyM's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Nottingham, UK
Age: 42
Posts: 8,538
I'm sure I remember this happening on real hardware.. Although like you it's been about 17 years since I played on real hardware..
BippyM is offline  
Old 22 December 2016, 15:07   #3
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 40
Posts: 8,984
Quote:
Originally Posted by bippym View Post
I'm sure I remember this happening on real hardware.. Although like you it's been about 17 years since I played on real hardware..
Yeah me too... but it was sooooo long ago I thought best not to comment...

...but now that you have also
DamienD is online now  
Old 22 December 2016, 15:12   #4
BippyM
Global Moderator

BippyM's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Nottingham, UK
Age: 42
Posts: 8,538
Just watched a video on a real CD32. Seems Ian may be right here
BippyM is offline  
Old 22 December 2016, 15:33   #5
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
Maybe you are correct. Probably confused it with Alien Breed Tower Assault on CD32.

Didn't play the original much back then. Seems a bit odd they didn't fix that though.

What video have you watched BippyM. Everyone I've just watched looks the same, TA on CD32 is fine in WinUAE anyway if you've watched one of those videos

Last edited by Ian; 22 December 2016 at 15:40.
Ian is offline  
Old 22 December 2016, 15:38   #6
s2325
Zone Friend

s2325's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Gargore
Age: 37
Posts: 17,544
Isn't it supposed to be slower to see what you found? Items are not very big.
s2325 is online now  
Old 22 December 2016, 15:43   #7
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
There's slower, and there's you opening and going through a door 3 seconds before the game shows the door actually open. (I cannot image them thinking this was a good idea to leave)

Guess someone still with a A500 set up will have to do us a solid and check this out.
Ian is offline  
Old 22 December 2016, 19:01   #8
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 40
Posts: 8,984
Hey Ian,

To be clear here, we are talking about the original "Alien Breed" hey?

Just fired it up via WinUAE v3.4.0 and played most of the 1st level. Didn't notice any lag when picking up items / opening doors etc...

...mind you, I think said this happens when loads of items are around; not sure what numbers you are talking?

Anyway; my configuration file is basically a Quickstart "A500 - 1.3 ROM, ECS Agnus, 512 KB Chip RAM + 512 KB Slow RAM (with Cycle Exact)".
DamienD is online now  
Old 22 December 2016, 19:09   #9
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
I was trying alien breed SE specifically. I will test the normal version in a mo.

But it usually happens if you open one of the storage areas where there are two doors, with lots of items behind and another couple of doors. If these exist in normal AB.

If you go to the bottom left of the first level, there are a few collectables bunched together, if you run over them all the last ones stay on the screen for a second or more.

Last edited by Ian; 22 December 2016 at 19:15.
Ian is offline  
Old 22 December 2016, 19:33   #10
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 40
Posts: 8,984
Ok, just tested "Alien Breed '92 - Special Edition". Using the same config as my post above.

Yup, definitely a slight lag when picking up items... and as you say, when there's 4 - 5 items on screen and you collect them all quickly; you experience a 2 - 3 second delay before they disappear.

BTW; I changed your thread title so it's more descriptive
DamienD is online now  
Old 22 December 2016, 20:17   #11
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
It does it in both version though so it's not that accurate

As in the previous post, in vanilla AB, got to the bottom most left portion of the first level, there are enough collectables to grab quickly causing a delay.
Ian is offline  
Old 22 December 2016, 20:19   #12
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 40
Posts: 8,984
Quote:
Originally Posted by Ian View Post
It does it in both version though so it's not that accurate
Ok, I didn't notice in "Alien Breed"...

Thread name changed accordingly
DamienD is online now  
Old 22 December 2016, 21:15   #13
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,285
I might be wrong about this, but from what I remember on playing it on real hardware, it did the same. You run through items and it they slowly disappear from screen. I don't remember any slowdowns with doors.

Are you using trained version or ipf?
Anubis is offline  
Old 22 December 2016, 21:34   #14
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
Already mostly replied but emulation rarely can cause only some parts of game logic to run more slowly than others.
Toni Wilen is online now  
Old 22 December 2016, 22:18   #15
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
Quote:
Originally Posted by Anubis View Post
I might be wrong about this, but from what I remember on playing it on real hardware, it did the same. You run through items and it they slowly disappear from screen. I don't remember any slowdowns with doors.

Are you using trained version or ipf?
IPF, anyway, it's confirmed by the man himself, it's a game problem.

Here's a little crappy quality output I just made of the area in AB

[ Show youtube player ]
Ian is offline  
Old 23 December 2016, 14:39   #16
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,285
That was intentional, as it works the same way in enhanced version on PS3:

[ Show youtube player ]

BTW, love this game on PS3. They should release this version on Steam...

Last edited by Anubis; 23 December 2016 at 19:34.
Anubis is offline  
Old 23 December 2016, 15:50   #17
Ian
HIGH FIVE!!

Ian's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Derby
Age: 39
Posts: 1,886
well, not quite the sames as they pick up instantly no matter how many are picked up.

But yeah, there should be a PC version.
Ian is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alien Breed SE (AMIGA) vs Alien Breed (PC) haynor666 Retrogaming General Discussion 0 24 June 2016 14:47
Alien Breed merge with Alien Breed intro haynor666 project.WHDLoad 0 04 June 2016 22:35
Problem with Alien Breed SE: key delay hutton80 support.Games 0 10 November 2010 19:49
Working WinUAE config for Alien Breed and Alien Breed II takeobass support.WinUAE 2 22 July 2008 14:48
Alien Breed - Alien Breed SE? Daz support.Games 8 20 August 2002 19:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 20:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.21716 seconds with 11 queries