English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 17 December 2016, 00:34   #1
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 442
Annoying flickering during graphic or palette changes

On some demos I run, I'm experiencing these flickering patterns on the screen whenever there's changes in a colour palette or even animation. I've been told that JIT is most likely causing it, but I'm experiencing it even when I turn off JIT.

This demo in particular (http://www.pouet.net/prod.php?which=3448) has a particularly horrible case of this glitch in the opening title and animation intro, and I cannot figure out how to make it go away.

Here is my current configuration: https://drive.google.com/open?id=0B5...UltYWlWOFc5YUE

In fact, a lot of other demos are flickering like this as well, mainly ones I haven't seen before, and I'm not sure why - the only thing I can think of is that the DirectX runtimes have recently been installed for a Steam game install, and maybe there's a conflict with WinUAE?
Foebane is offline  
AdSense AdSense  
Old 17 December 2016, 01:48   #2
ED-209
Registered User

ED-209's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: OCP
Age: 37
Posts: 960
I've been meaning ask about this for a long while to.. if it is same "palette flickering" problem you mention, then it happens very often during AGA fades if CPU too fast.
Enabling cycle exact usually fixes it.. but I was also going to be cheeky and ask toni if it's possible to add some sort of 'hack' that stops it happening in fastest possible & JIT modes
ED-209 is online now  
Old 17 December 2016, 07:20   #3
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 442
That's exactly the problem, ED-209: if I select "Approx A500/A1200 or cycle exact" then the flickering goes away, but then this particular demo has a lot of routines that look best on a fast CPU, and they slow down horribly, to practically a slideshow.
Foebane is offline  
Old 17 December 2016, 21:26   #4
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
The answer to this and similar speed related problems is here -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=...&postcount=457 !
amilo3438 is offline  
Old 18 December 2016, 01:41   #5
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 442
Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
The answer to this and similar speed related problems is here -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=...&postcount=457 !
That post is useless to me since I don't refer to 040 clock speeds whatsoever!

EDIT: I do apologise for this, didn't mean to be so rude.

Last edited by Foebane; 18 December 2016 at 10:52.
Foebane is offline  
Old 18 December 2016, 02:18   #6
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
You can't expect that the demo will run fine on other configuration than similar to a real one.

Here is an example of a real speed configuration and also a link to demo running on a real machine for comparison - [ Show youtube player ]

It runs exactly the same in configuration I mentioned in the link on post #4.


Btw. I haven't noticed the "palette flickering problem" running the demos on my PC at all.
Maybe it's something else causing it and not the WinUAE !?

Last edited by amilo3438; 18 December 2016 at 02:39.
amilo3438 is offline  
Old 18 December 2016, 09:19   #7
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 442
The palette flickering is a recent issue, I'd never noticed it before a couple of weeks ago. It could've been because I recently installed an old game on Steam and it installed the DirectX Runtime Libraries, and it may be incompatible?

I already tried the CPU Slider myself in the A500/A1200 cycle exact mode: for the above demo at +0%, it's too slow, but it improves as I increase it, but then at a certain point the problem appears again. It's basically finding the right balance.
Foebane is offline  
Old 18 December 2016, 10:37   #8
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 442
Amilo, I looked at your configuration and it was similar to how I'd been experimenting with the CPU slider to find the right balance, and it turns out the demo I linked to works best with your configuration, so I'm going to try it out for a while, see how I get on with others that have the flickering issue on my normal "Fastest possible" 040 config.

Thanks for the advice, much appreciated!
Foebane is offline  
Old 18 December 2016, 17:38   #9
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
Glad to here it helped !
amilo3438 is offline  
Old 21 December 2016, 23:30   #10
SaphirJD
Registered User
SaphirJD's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Austria
Posts: 66
Thanks for that nice config But i would say for that Demo 200% CPU speed is already too fast and producing already some slight glitches. But reducing to 150% delivers a very nice experience

Tested also DCS Klone again today, runs best if i reduce speed to around 130% - both without Jit
SaphirJD is offline  
Old 22 December 2016, 08:39   #11
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 442
I noticed that too, but slow it down too much and the effects won't look as good. I particularly love that stained glass cube wall effect, never seen anything like it before or since.
Foebane is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Most annoying things non Amigians say lordofchaos Retrogaming General Discussion 55 23 February 2012 23:24
another annoying winuae crash orko33 support.WinUAE 13 29 November 2008 20:19
Bloody annoying Ian request.Old Rare Games 10 07 March 2007 20:44
Those annoying ants Kodoichi support.Games 19 06 December 2006 22:09
Need help with 2 very annoying problems Aral support.Hardware 4 14 June 2006 08:51

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 03:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.20838 seconds with 11 queries