English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 24 August 2016, 19:32   #61
mritter0
Registered User

 
Join Date: Sep 2013
Location: Bettendorf, IA, USA
Age: 46
Posts: 203
Beta 2 did not fix SB128 not found issue.

Logs and config attached.
Attached Files
File Type: 7z Logs+config.7z (25.7 KB, 57 views)
mritter0 is offline  
AdSense AdSense  
Old 24 August 2016, 20:06   #62
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by mritter0 View Post
Beta 2 did not fix SB128 not found issue.

Logs and config attached.
http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z should fix it.
Toni Wilen is online now  
Old 24 August 2016, 21:10   #63
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,479
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
- Hardware info panel move up/down buttons are now disabled when unmovable item is selected.
That doesn't seem to apply to the Fastlane 2140/0B board.

Also, you could disable Move up or Move down if the selected board can't be moved any further up or down.
mark_k is offline  
Old 24 August 2016, 21:20   #64
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,626
Quote:
- Low latency vsync fixed.
It's working again but the performance is very poor now. I get 35-45fps, other sync modes shows stable 50fps. I assume you are still working on it?
Retro-Nerd is offline  
Old 24 August 2016, 21:27   #65
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
It's working again but the performance is very poor now. I get 35-45fps, other sync modes shows stable 50fps. I assume you are still working on it?
It works exactly like with 3.3.0 here (with fullscreen in secondary normal 1080p monitor).

In other words: Logs! (EDIT: from both 3.3.0 and this beta)
Toni Wilen is online now  
Old 24 August 2016, 21:29   #66
Arnie
R.I.P Smudge 18-08-16

Arnie's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Leicester/UK
Age: 59
Posts: 3,861
OS4.1 + Picasso now working again
Arnie is offline  
Old 24 August 2016, 21:34   #67
Snake79
Registered User

 
Join Date: Feb 2014
Location: Poland
Posts: 168
Hi there. I'm glad, that new beta series started but it also started problems with my OS41FE config With my config i have endless black screen (hdd is blinking from time to time). Only if i change Display settings from Fullscreen (Low Latency VSync) to Full-window (-) system is booting and i can see desktop. I have spotted also, that drawing speed of windows and menus is slower vs 3.3.0. I have problems with SB128 too. On latest winuae.7z SB128 is there and playing sounds, but with crackling and latest "alpha" causes even AOS freeze.
Attached Files
File Type: uae OS41FE.uae (12.3 KB, 56 views)
File Type: zip winuae_debug_3.4.0.zip (30.7 KB, 52 views)
File Type: zip winuae_debug_3.3.0.zip (49.5 KB, 56 views)
Snake79 is offline  
Old 24 August 2016, 21:40   #68
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
That doesn't seem to apply to the Fastlane 2140/0B board.

Also, you could disable Move up or Move down if the selected board can't be moved any further up or down.
Done

Quote:
Originally Posted by Snake79 View Post
Hi there. I'm glad, that new beta series started but it also started problems with my OS41FE config With my config i have endless black screen (hdd is blinking from time to time). Only if i change Display settings from Fullscreen (Low Latency VSync) to Full-window (-) system is booting and i can see desktop. I have spotted also, that drawing speed of windows and menus is slower vs 3.3.0. I have problems with SB128 too. On latest winuae.7z SB128 is there and playing sounds, but with crackling and latest "alpha" causes even AOS freeze.
Does END+F9 show the screen? winuae.7z probably also fixes it.
Toni Wilen is online now  
Old 24 August 2016, 21:41   #69
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,479
I tested the attached config with 3.4.0b2. A4000/040 + Picasso boots OpenBSD. You hopefully have the corresponding HDF for that already, though it may not matter since the problem can be seen at the initial CLI prompt.

In that config, the CPU Idle slider is all the way to the right. Start emulation, type loadbsd at prompt. After a while the CPU% indicator says 0% for much of the time. (In fact it shows 0% just sitting at the CLI prompt.)

Open settings window and move the CPU Idle slider all the way to the left. Continue emulation and CPU% still shows as 0% for much of the time.

In comparison, WinUAE 3.3.0 behaves as I'd expect; CPU% is 18 to 21 at the CLI prompt with CPU Idle all the way to the right, 100% with CPU Idle all the way to the left.
Attached Files
File Type: zip OpenBSD_A4000_040_Picasso.uae.zip (2.8 KB, 59 views)
mark_k is offline  
Old 24 August 2016, 21:44   #70
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Excuse Toni, i do not know if it depends on my windows system, i noticed that with 3.4.0 and OS4.1 MP3 feel slow and distorted, with the same configuration (same config.uae) with the old version 3.3.0 MP3 feel good.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 24 August 2016, 21:45   #71
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,626
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
It works exactly like with 3.3.0 here (with fullscreen in secondary normal 1080p monitor).

In other words: Logs! (EDIT: from both 3.3.0 and this beta)
WinUAE 3.3.0 full version was fine.
Retro-Nerd is offline  
Old 24 August 2016, 21:46   #72
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
I think it should be quite obvious that you are only wasting your time by reporting something OS4 related unless it is 100% OS4 only!
Toni Wilen is online now  
Old 24 August 2016, 21:52   #73
Snake79
Registered User

 
Join Date: Feb 2014
Location: Poland
Posts: 168
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Does END+F9 show the screen? winuae.7z probably also fixes it.
In my case END+F9 does nothing on my config (winuae_3400b2 and winuae.7z).
Using latest winuae.7z still have blackscreen in Fullscreen (Low Latency VSync), but Fullscreen (-) is working fine showing the desktop.
Snake79 is offline  
Old 24 August 2016, 23:08   #74
Thom87
LameUser
Thom87's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Aylesbury/UK
Age: 42
Posts: 89
Cracking sound

Hi Toni,

I'm experiencing some issues with paula sound on new beta 2 (not tested on beta 1).
Tests been done under Workbench with Hippo Player plaing 4 chanel modules both 50Mhz and ~28Mhz (x8) and quicly WHD - Deluxe Galaga at 28Mhz only.
I'm running on an older Laptop with Windows 7 x64 - it might be a little to slow but I got no access to anything faster to preform tests at the moment.

Last stable vesion (3.3.0) works fine even at 50Mhz clock, however when plaing only 4-chenel modules WinUAE uses about 90+% CPU but no sound issues at all.

Beta 2 (3.4.0) produces crackin sound after about 1-2 seconds when usign Hippo Player and 30-40 seconds on Galaga (it starts when Galaga starting to diplay version number etc). Cracking on Galaga is not so intens but it displays in AGA mode and Workbench is in P96 (1024x768x24). Apart that sound slowing down on P96 with I can't hear on AGA mode. Cracking remain even when music stops for another couple seconds. Beta 2 in general uses less CPU, even up to 10% less.

I hope this report is not confusing as last one.
Attached Files
File Type: zip winuae_debug_3.3.0_28Mhz.zip (16.4 KB, 51 views)
File Type: zip winuae_debug_3.3.0_50Mz.zip (16.5 KB, 50 views)
File Type: zip winuae_debug_3.4.0b2_28Mhz.zip (16.5 KB, 46 views)
File Type: zip winuae_debug_3.4.0b2_28Mhz_dgalaga.zip (17.1 KB, 45 views)
File Type: zip winuae_debug_3.4.0b2_50Mhz.zip (16.5 KB, 54 views)

Last edited by Thom87; 24 August 2016 at 23:15.
Thom87 is offline  
Old 25 August 2016, 01:09   #75
Snake79
Registered User

 
Join Date: Feb 2014
Location: Poland
Posts: 168
mark_k has inspired me in "slider" thing (i was using CPU and FPU -> Stopped M68K CPU idle mode). In term of speed (reaction) results are (OS41FE):
test1 config (slider to left): os menu open in about 1.5s, Ranger shows up in about 15s
test2 config (slider to right): os menu open almost immediately, Ranger shows up in about 4s
OS reaction is much better (windows and menus), if that can help in something...
Attached Files
File Type: uae test1.uae (12.3 KB, 48 views)
File Type: uae test2.uae (12.3 KB, 52 views)

Last edited by Snake79; 25 August 2016 at 01:23.
Snake79 is offline  
Old 25 August 2016, 08:24   #76
ED-209
Registered User

ED-209's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: OCP
Age: 37
Posts: 960
Ok with beta 2, low latency modes are working, however I'm getting a consistent screen-tearing effect in the top 20% of the display during smooth scrolls.
I tried to record an example video using fraps, but for some reason the video records without any tearing

Also WASAPI EX still fails to initialize, and sound options automatically set to "disabled but emulated". Attached are logs for this.
Normal WASAPI mode is working fine.
I didn't notice any performance issues using low latency mode, CPU seems ok.
Attached Files
File Type: zip logs.zip (12.4 KB, 52 views)
ED-209 is offline  
Old 25 August 2016, 08:46   #77
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by Snake79 View Post
mark_k has inspired me in "slider" thing (i was using CPU and FPU -> Stopped M68K CPU idle mode). In term of speed (reaction) results are (OS41FE):
It looks like new CPU Idle logic gets stuck in "low speed mode" in PPC only mode. [EDIT: this is now fixed]

Quote:
Originally Posted by ED-209 View Post
Ok with beta 2, low latency modes are working, however I'm getting a consistent screen-tearing effect in the top 20% of the display during smooth scrolls.
I tried to record an example video using fraps, but for some reason the video records without any tearing
Only in no-buffer display mode?

Quote:
Also WASAPI EX still fails to initialize, and sound options automatically set to "disabled but emulated". Attached are logs for this.
Normal WASAPI mode is working fine.
I didn't notice any performance issues using low latency mode, CPU seems ok.
Try smaller sound buffer size. It returns error that means sound buffer is too large in EX mode. (Oddly enough MSDN says it is Windows7+ feature but at least I can't duplicate it, even with smallest or largest possible buffer)

Last edited by Toni Wilen; 25 August 2016 at 17:15.
Toni Wilen is online now  
Old 25 August 2016, 08:55   #78
michaljarz
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: Katowice/Poland
Posts: 44
Cracking sound

I also noticed a problem with sound. As an example, I tested demo "SPACEBALLS - State Of The Art". Config based from quickstart - A500, 1MB Chip, 68000, 24bit adressing, CPU Frec 2x, ECS Agnus, Cycle-Exact. I tested in window mode, but in full screen is same effects.

Windows XP SP3.
Sound driver - DirectSound.

In latest winuae.7z only "Legacy VSync" works OK.
Attached comparision table and logs from 3.3 and latest 7z.

(EDIT: In table => LegacyVSync+DirectDraw = +23% / +25% sound)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	sound_crackle.jpg
Views:	87
Size:	82.7 KB
ID:	49578  
Attached Files
File Type: zip winuae_debug_3.3.0.zip (12.9 KB, 44 views)
File Type: zip winuae_debug_3.4.0.zip (12.8 KB, 47 views)

Last edited by michaljarz; 25 August 2016 at 09:09.
michaljarz is offline  
Old 25 August 2016, 09:30   #79
ED-209
Registered User

ED-209's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: OCP
Age: 37
Posts: 960
about WASAPI EX: It is working now after I increase the sound buffer from 1 to 2.

screen tearing in low latency mode: I was also getting some audio pops with the tearing.. and it looks like this is related to sound buffer also! Increasing the buffer in steps slowly fixed the problem, but now it has to be at least 5 for the display to be stable
ED-209 is offline  
Old 25 August 2016, 09:35   #80
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by ED-209 View Post
about WASAPI EX: It is working now after I increase the sound buffer from 1 to 2.
Ok, so it can also happen when buffer is too small.

Buffer size calculation in wasapi has changed, small buffer is now really small. (pull mode can handle extremely small buffers without glitches, push could not)

Quote:
screen tearing in low latency mode: I was also getting some audio pops with the tearing.. and it looks like this is related to sound buffer also! Increasing the buffer in steps slowly fixed the problem, but now it has to be at least 5 for the display to be stable
wasapi pull mode is not yet really tuned for low latency vsync.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 3.0.0 beta series (was 2.8.2/2.9.0) Toni Wilen support.WinUAE 1012 15 December 2014 13:41
WinUAE 2.7.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 326 03 December 2013 23:37
WinUAE 2.5.0 Beta series (Was 2.4.2) Toni Wilen support.WinUAE 310 01 December 2012 18:02
WinUAE 2.3.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 124 17 September 2011 15:48
WinUAE 1.5.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 58 09 November 2008 13:46

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24356 seconds with 12 queries