English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 10 June 2016, 15:09   #1
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,286
Unhappy WinUAE 3.3.0 takes a while to start/reboot

Not sure why, but with every new release it takes longer to start/reboot emulator.

In my case, it takes about 10-12 seconds to start, where it used to boot in 2 second.

Reboot is taking ~ 10 second when I press Ctrl + Win + Win.

Is anyone else experiencing the same problem??
Anubis is offline  
AdSense AdSense  
Old 10 June 2016, 15:20   #2
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,628
At least not on Windows 7. Works as fast (1-2 seconds) as expected.
Retro-Nerd is offline  
Old 10 June 2016, 15:30   #3
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,286
I'm on Win 10, main HD is SSD, one where WinUAE is SATA disk. I'm on latest video driver, AMD FirePro Mobile video card.
Anubis is offline  
Old 10 June 2016, 15:34   #4
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 45
Posts: 10,628
Do you use the portable version with winuae.ini? Could be worth a try to delete it and create a new one.
Retro-Nerd is offline  
Old 10 June 2016, 15:36   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,543
Does old version still work fast? ~10s delay is common when attempting to access network share that is unavailable.

Run with log window open. (-log command line parameter)
Toni Wilen is offline  
Old 10 June 2016, 19:18   #6
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 40
Posts: 8,985
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
At least not on Windows 7. Works as fast (1-2 seconds) as expected.
Same here Retro
DamienD is offline  
Old 10 June 2016, 19:54   #7
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,286
Last 2 versions seems slower than before. I did not mind it, few seconds to initialize, but now is getting over 10 seconds to start emulator every time. Was just wondering if is just me, or everyone has similar experience.

Attached is log file.

I will try other computer later tonight.
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog.txt (13.5 KB, 53 views)
Anubis is offline  
Old 10 June 2016, 21:14   #8
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,543
winuaelog.txt is required. Tick Paths panel debugging checkbox, then start emulation.
Toni Wilen is offline  
Old 11 June 2016, 15:09   #9
hexaae
Registered User

hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 41
Posts: 740
No prob here too (Windows 10 x64, SSD etc.)
hexaae is offline  
Old 16 June 2016, 19:13   #10
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,286
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
winuaelog.txt is required. Tick Paths panel debugging checkbox, then start emulation.
-log does not create winuaelog.txt file.

Will try to specify file name...

EDIT: Never mind, fixed... attached...

It seems DVD drive causing problems... not sure tho why...
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (14.8 KB, 27 views)

Last edited by Anubis; 16 June 2016 at 19:28.
Anubis is offline  
Old 16 June 2016, 19:31   #11
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,678
Do you have cycle exact and/or real Amiga speed on? Because then it would take as long as an Amiga would (in the case of a 68000 one, about as much as you mentioned)
With "approximate A500/A1200" speed my 030 setup takes like 6/7 seconds to boot. Just like my real machine.
Akira is offline  
Old 16 June 2016, 19:37   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,543
Quote:
Originally Posted by Anubis View Post
It seems DVD drive causing problems... not sure tho why...
I think I had something similar randomly with one HP laptop's built-in drive. It just waited in some driver code without explanation.. (It happened already with much older versions)

I switched off uaescsi.device as a workaround.
Toni Wilen is offline  
Old 16 June 2016, 19:51   #13
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,286
Yep, disabling uaescsi.device did make huge difference.

Wonder why this drive would create such a problem.
Anubis is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.8.10 reboot my pc... Telegattone support.WinUAE 9 04 August 2014 13:02
Odd issue, sometimes WinUAE takes forever to start...? Mr B support.WinUAE 9 30 June 2012 09:35
WHDLOAD reboot start Retro1234 support.Other 1 05 May 2012 09:20
WinUAE 2.3.3 takes double time to boot then 2.3.2 AmigaSurfer support.WinUAE 7 25 September 2011 00:03
Start Menu 2 in Winuae ? Uebby support.WinUAE 0 22 May 2002 19:51

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.18223 seconds with 12 queries