English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 16 April 2016, 21:44   #1
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 674
Netsurf fo OS3.5/9 released

NetSurf 3.5 BETA for AmigaOS 68k
It is built off of the OS4 (Reaction) frontend.

Requirements are AmigaOS 3.5 or 3.9, 32MB RAM.

http://aminet.net/package/comm/www/netsurf_os3

Please report bugs to chris at unsatisfactorysoftware.co.uk,
or on the amigans.net/amiga.org forums.
utri007 is offline  
AdSense AdSense  
Old 16 April 2016, 22:44   #2
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,670
Send a message via Skype™ to Retrofan
Marvellous

It runs very well and fast. A couple of things though:

- Couldn't it use the FPPrefs?
- Can't it be done without FPU?

Thanks a lot.

Edit: I've asked now at A-Org these things.
Retrofan is offline  
Old 16 April 2016, 22:56   #3
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 674
There is a typo on title, could mods fix it?
utri007 is offline  
Old 28 April 2016, 23:39   #4
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 674
New test build up http://www.unsatisfactorysoftware.co...php?pg=netsurf

this one uses GuiGFX and Render library. Download them from aminet.net. It has some color problems with AGA / RTG is OK.

Now it is about 30% faster. Amiga.org loads 23 seconds with 060 66mhz. Memory leak / fragmention is still there, so it slows down when surfing. Chris would appreciate help from skilled debugger.

Usefull with 32mb ram and still requires OS3.5/9
utri007 is offline  
Old 29 April 2016, 15:35   #5
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
The aminet version I tried a few days ago is total crap , does not load pages well it crash etc,
the best netsurf version is 3.0
Sandro is offline  
Old 29 April 2016, 18:51   #6
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 674
Sandro: There is a problem, wich one you tried? Netsurf_os3 or netsurf-m68k?

First one is based of original netsurf source tree, original netsurf desktop engine. Latter one is based SDL/Framebuffer wich is meant to be used no gui systems and debugging.

https://listmaster.pepperfish.net/pi...ry/001739.html

Quote:
I fear that any problems their port has may cause fingers to be unfairly pointed at us, giving us a bad name unduly and possibly increasing support load.
Quote:
For them to change the name of the browser to something other than NetSurf, and for them to state clearly in their documentation and help that it is completely unsupported by and unrelated to the NetSurf Project.
Chris' Netsurf has been very stable here, only way to made it crash is using tabs, wich has some not fixed problems.

What you mean version 3.0? There is no such a thing, or hasn't been for years.

Last edited by utri007; 29 April 2016 at 21:30.
utri007 is offline  
Old 29 April 2016, 23:58   #7
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
Sandro: There is a problem, wich one you tried? Netsurf_os3 or netsurf-m68k?

First one is based of original netsurf source tree, original netsurf desktop engine. Latter one is based SDL/Framebuffer wich is meant to be used no gui systems and debugging.

https://listmaster.pepperfish.net/pi...ry/001739.html





Chris' Netsurf has been very stable here, only way to made it crash is using tabs, wich has some not fixed problems.

What you mean version 3.0? There is no such a thing, or hasn't been for years.

I tried the file named netsurf_os3.lha who was on aminet a few days ago it says is 3.5 beta
such release is total crap

the release I have installed since long time ago and I'm using is netsurf 3.0 Git r1018 port by Artur Jarosik: this one works very well
Sandro is offline  
Old 30 April 2016, 01:17   #8
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 674
You must use emulated enviroment, as that use Arthur's fork is very useable.

With real amiga it is not so useable. What I have tried it is very unstable and locks amiga for long time when downloading, it has no proper gui, it doesn't have actual settings window, it has different versions for AGA/RTG, it requires quite much more memory, it is much slower on real hardware, etc.

Are you using AGA or RTG? Picasso96 UAE driver? If so you need to add one line to choises file manually.

As said it is beta for testing purposes and every error report would be usefull for Chris.

Last edited by utri007; 30 April 2016 at 11:14.
utri007 is offline  
Old 30 April 2016, 10:01   #9
arti
Registered User

 
Join Date: Jul 2008
Location: Poland
Posts: 475
NetSurf for OS3.5/9 released

I have updated my version too.
Most important change is new Preferences made with MUI. I made it with MUIBuilder which is great for noobs.
Other than this ttf and non-ttf fonts are now merged in one binary.

Libs and sources has been updated to newest versions.
I've compiled everything with gcc 3.4 because I read it generates better 68k code and produces smaller exe.

Like utri007 said this version works best under emulated environment.

Archive available from aminet
arti is offline  
Old 01 May 2016, 00:56   #10
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by arti View Post
I have updated my version too.
Most important change is new Preferences made with MUI. I made it with MUIBuilder which is great for noobs.
Other than this ttf and non-ttf fonts are now merged in one binary.

Libs and sources has been updated to newest versions.
I've compiled everything with gcc 3.4 because I read it generates better 68k code and produces smaller exe.

Like utri007 said this version works best under emulated environment.

Archive available from aminet
hi
I just tried this version it works but on readme file says it support youtube videos but it doesn't work here, is an external program required?

also downloading a file it doesn't work here, there is a profile to add ??? I don't understand nothing ,why a profile is required to download a file ?
I think is far better the downloading system of 3.0 version: is working

btw, are you Arthur?
Sandro is offline  
Old 01 May 2016, 02:38   #11
arti
Registered User

 
Join Date: Jul 2008
Location: Poland
Posts: 475
hi
thanks for finding bugs,

Quote:
Originally Posted by Sandro View Post
hi
I just tried this version it works but on readme file says it support youtube videos but it doesn't work here, is an external program required?
In readme I should mention that for yt external program - ffplay, is needed to be copied into C:.

Quote:
also downloading a file it doesn't work here, there is a profile to add ??? I don't understand nothing ,why a profile is required to download a file ?
I think is far better the downloading system of 3.0 version: is working
Again bug.
From V3.3 wallget is default download manger, because it has many features and nice MUI gui.
It requires download profile. Simply copy netsurf/env/wallget folder into SYS:Prefs/Env-archive and reset.
But, if you prefer previous manager - httpresume , select it from Prefs , tab Other and choose netsurf/c/httpresume.

Quote:
btw, are you Arthur?
Yes, I'm Arthur.
arti is offline  
Old 01 May 2016, 04:24   #12
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by arti View Post
hi
thanks for finding bugs,



In readme I should mention that for yt external program - ffplay, is needed to be copied into C:.



Again bug.
From V3.3 wallget is default download manger, because it has many features and nice MUI gui.
It requires download profile. Simply copy netsurf/env/wallget folder into SYS:Prefs/Env-archive and reset.
But, if you prefer previous manager - httpresume , select it from Prefs , tab Other and choose netsurf/c/httpresume.


Yes, I'm Arthur.
thanks Arthur for your reply

I have ffplay version 0.91 in c dir, which version are you using or which one is the latest?
yet youtube videos don't work here , there is a black screen in the place of the video, seems is loading or caching but nothing happens, however the browser do not crash I can go back or go to any other site

also the part where ppl make comments for each video in youtube it doesn't popup, says loading but nothing happens


on the other way downloading files still don't work here even using httpresume, I was trying downloading files from aminet
by default seem files are stored in progdir/downloads
but don't download anything, http resume says the file was downloaded but then the netsurf/download directory is empry ??
can you check plz

Last edited by Sandro; 01 May 2016 at 04:29.
Sandro is offline  
Old 01 May 2016, 04:48   #13
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
You must use emulated enviroment, as that use Arthur's fork is very useable.

With real amiga it is not so useable. What I have tried it is very unstable and locks amiga for long time when downloading, it has no proper gui, it doesn't have actual settings window, it has different versions for AGA/RTG, it requires quite much more memory, it is much slower on real hardware, etc.

Are you using AGA or RTG? Picasso96 UAE driver? If so you need to add one line to choises file manually.

As said it is beta for testing purposes and every error report would be usefull for Chris.
I'm using winuae + p96 and this netsurf version 3.5 beta is total crap , the program runs but it crashed lot of times, web pages don't load, color are incorrect, images don't load etc
Sandro is offline  
Old 01 May 2016, 16:32   #14
arti
Registered User

 
Join Date: Jul 2008
Location: Poland
Posts: 475
Quote:
Originally Posted by Sandro View Post
yet youtube videos don't work here , there is a black screen in the place of the video, seems is loading or caching but nothing happens
You need to press F4 or push third button from the right to launch script.
I removed part explaining this form readme by mistake.

Quote:
also the part where ppl make comments for each video in youtube it doesn't popup, says loading but nothing happens
That's because javascript support is limited.

Quote:
on the other way downloading files still don't work here even using httpresume, I was trying downloading files from aminet
by default seem files are stored in progdir/downloads
but don't download anything, http resume says the file was downloaded but then the netsurf/download directory is empry ??
can you check plz
Good find. Downloads folder is missing, only icon is present.
I will fix this bugs and upload again on the aminet.
Thanks.
arti is offline  
Old 01 May 2016, 19:14   #15
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 674
Quote:
Originally Posted by Sandro View Post
I'm using winuae + p96 and this netsurf version 3.5 beta is total crap , the program runs but it crashed lot of times, web pages don't load, color are incorrect, images don't load etc
To get colors correct you need to put friend_bitmap:1 to choises file.

If you have image load problems, then you have datatype configuration problem on you setup. It uses datatypes and if datatypes are configured correctly all images are displayded. Works as a default. (If you have tried aminet version)

Considering crashing, I have high doubts that there is some other problems also on you setup.

Though this is from README :

THIS IS EARLY BETA QUALITY SOFTWARE FOR TESTING ONLY.
ALL USE IS AT YOUR OWN RISK. IT *WILL* CRASH!

It is very stable with real amiga, it is useable with 32mb ram and current beta is much faster than other versions.

Last edited by utri007; 01 May 2016 at 19:22.
utri007 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NetSurf arti support.Apps 441 09 November 2017 14:11
Boing Bag #3 for OS3.9 released Minuous News 112 04 March 2016 00:17
NetSurf 3.3 Dev 2 68k released arti News 0 11 January 2015 22:56
ECS. Make OS3.1 look like OS3.9 without loosing speed. lukassid support.Apps 21 19 February 2013 01:13
Netsurf 2.8 released for OS4 utri007 News 0 23 September 2011 22:07

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.20034 seconds with 11 queries