English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 21 January 2016, 09:04   #1
Mashakos
 
Posts: n/a
WinUAE freezing my OS for 40 secs

Every time I:

1) Start WinUAE emulation
2) Move focus away from WinUAE by clicking the middle mouse button
3) Hit the OK button after changing settings
4) Exit out of WinUAE

My entire Win7 desktop hangs/freezes for exactly 40 seconds. The screen freezes, no input is possible until the 40 seconds have elapsed.

I was curious to see if this was a visual thing so I started a youtube video running in the background before starting WinUAE. The second I started WinUAE emulation everything froze up as before but the youtube clip's audio kept playing fine. I did notice a curious side effect once the 40 senconds had elapsed: I noticed that the youtube clip's video was playing at an extremely sped up rate while the audio had remained unchanged - like the video was trying to catch up to after being frozen for 40 seconds.

This is very strange tbh

I was following WinUAE's progress from the very first versions that barely ran on pentium 4s, astounded that someone was brave enough to take on the herculean task of emulating the amiga. Religiously updated my WinUAE revisions right up until 2.610

Never had any issue like this before. Quite a bizarre problem.
 
AdSense AdSense  
Old 21 January 2016, 09:38   #2
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
Sounds like a driver bug. (It is always driver, OS or hardware bug if non-admin application causes global problems)

Tests:

- switch off sound
- change D3D <> DirectDraw mode
- fullscreen <> windowed

Run with -log command line parameter, what is the last few log lines in log window during the hang? Or did the window close?
Toni Wilen is online now  
Old 21 January 2016, 10:02   #3
Mashakos
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Run with -log command line parameter, what is the last few log lines in log window during the hang? Or did the window close?

ok, I actually figured it out after using the log parameter.

I have a Mayflash DolphinBar adapter. It has this unusual firmware that hangs the system for 40s while it installs drivers that are stored in the firmware itself. I'm not an expert but what I do know is that when I plug in the adapter for the very first time it does this 40s hang.

Seems that WinUAE scans for it every time it starts or resumes emulation.
Any way to exclude the DolphinBar from the scanning/enumeration list...? Would be a bummer to have to unplug a usb device that has nothing to do with amiga emulation in order to run WinUAE.
 
Old 21 January 2016, 10:13   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
WinUAE only queries input devices at boot and when they change, it is odd if it only happens at shutdown..

Load your usual config, boot it normally, quit emulation, attach both winuaebootlog.xt and winuaelog.txt.
Toni Wilen is online now  
Old 21 January 2016, 10:25   #5
Mashakos
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
WinUAE only queries input devices at boot and when they change, it is odd if it only happens at shutdown..
the instances where the "hang" occurs:
  1. right at the start of emulation, when I click the start button in the WinUAE menu
  2. when I enter settings and then resume emulation
  3. When I press the "Quit" button in settings
  4. If I middle click out and click the window's close button, it hangs occasionally, not consistently.


(Attached both log files.)
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (29.4 KB, 63 views)
File Type: txt winuaebootlog.txt (44.0 KB, 55 views)
 
Old 23 January 2016, 13:25   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
It probably has something to do with rawinput. Winuae releases rawinput when not active which probably causes this side-effect. Originally it was done to work around some buggy drivers (when Windows XP was new..), it probably is not needed anymore.

Does it stop happening if you use -norawhid command line parameter
Toni Wilen is online now  
Old 23 January 2016, 21:38   #7
Mashakos
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Does it stop happening if you use -norawhid command line parameter
Didn't work unfortunately, still need to unplug the usb device in order to run WinUAE without hangs.
 
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Winuae strange freezing. villadelfia support.WinUAE 7 15 July 2014 08:06
ATX PSU stops after secs spinning Retrofan support.Hardware 38 02 March 2013 19:39
WINUAE 1.4.4 freezing DDNI support.WinUAE 3 24 September 2007 17:40
syndicate freezing pbareges support.Games 5 07 March 2007 17:41
Freezing UP Damage support.WinUAE 2 14 January 2003 14:01

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.13398 seconds with 12 queries