English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 12 September 2015, 21:56   #1
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 440
Seems that 1080p is ideal for Amiga on PC

Well, 1080p resolution is 1920x1080, so there's a few advantages already:

4x 320x256 (1280x1024) is well within the limits of 1080p, with 28 pixels for overscan top and bottom, and all pixels in lo-res look 4x4 and nicely square. Any higher resolutions will also be resized by pixels being half the size again, and even Super HiRes is displayable in this mode.

It's easy enough to set up the config on WinUAE - all you have to remember is to tell your graphics card driver to maintain the aspect ratio of 4:3 when in fullscreen, and you're set!
Foebane is offline  
AdSense AdSense  
Old 12 September 2015, 22:47   #2
lordofchaos
TinkerTailorContentMaker

lordofchaos's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bedfordshire
Age: 39
Posts: 1,002
That's how I roll. HDMI at 1080p/50hertz. Seems a pretty decent display with 4:3 ratio.
lordofchaos is offline  
Old 12 September 2015, 23:10   #3
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Posts: 440
Unfortunately, 50Hz is the one thing I'm lacking. Being on a PC, it's stuck at 60Hz.
Foebane is offline  
Old 13 September 2015, 04:05   #4
B14ck W01f
m68k all the way
 
Join Date: Aug 2011
Location: Koalaland
Posts: 473
You have no idea how good an Amiga game is at when I choose to display it 4:3 fullscreen at my default resolution of 2048x1152.
B14ck W01f is offline  
Old 13 September 2015, 08:58   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,522
Quote:
Originally Posted by Foebane View Post
Unfortunately, 50Hz is the one thing I'm lacking. Being on a PC, it's stuck at 60Hz.
It has nothing to do with "PC". Any HDMI full HD display should support 50Hz (Thanks to Bluray which has official 50Hz support)

But yes, best option is to use display native resolution, instead of trying to match Amiga resolution which only makes worst results possible. (Which for some reason is still being suggested here and there..)
Toni Wilen is online now  
Old 18 September 2015, 20:49   #6
rsn8887
Registered User
rsn8887's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: USA
Posts: 727
This is great! I was unaware of this. My screens do not have HDMI inputs, but my gfx card has an HDMI output.

Now, how do I find a HDMI capable monitor that supports 50 Hz? Any suggestions or model numbers?

I cannot wait to play Amiga in true 50Hz again with perfect scrolling.
rsn8887 is offline  
Old 18 September 2015, 21:45   #7
Devlin
Sorcerian

Devlin's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bradford, UK
Age: 31
Posts: 224
I'm using a BenQ XL2420T which has HDMI-in and supports 50hz.
Probably expensive though.

Amiga emulation looks great on it.
Devlin is offline  
Old 18 September 2015, 23:49   #8
Workbench13
Banned

 
Join Date: Sep 2015
Location: There
Posts: 16
On my massive, flaming 21-inch CRT, you can't go wrong with 800x600.

For starters, it's large enough for WinUAE to accommodate anything the Amiga will throw at it, maximum overscan and all (plus it's own double modes necessary for scanlines and interlacing simulation), with the exception of super high res and rtg stuff which I personally have little use for.

It does also have the advantage of being a resolution that virtually any Windows display adapter out there can handle comfortably by default, and adding (when at all necessary) a 50hz mode for this resolution, does not take any special considerations or PowerStrip sorcery; it just works.

Also, as you may have noticed, 800x600 is able to retain a great deal of brightness because the lines are packed very close together, as compared to lesser resolutions inevitably prone to patterning thin scanlines on their own, which upon being joined together with WinUAE's (I won't have it any other way), dim down the output image considerably.

And last but not the least, not needing any further post-processing, you can get away with not using filters, which may not necessarily work adequately on legacy hardware like mine.

Anyways, flat panel technology was, is and will likely always be a miserably pointless fad for desktop computing. Let it die the death already
Workbench13 is offline  
Old 19 September 2015, 00:58   #9
zan
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: nearby
Posts: 4
Well, my approach is a bit different but result is soooo awesome I never could ask for anything better. I recently got a new ultrabook yoga 2 pro which has native resolution of 3200x1800 on 13.3'' screen. Crazy, I know (well, retina-like) so windows has to be on 200% zoom. (with some other scaling problems, but I'm not here to talk about windows). However winuae - oh winUAE, I turned on AmiGT filter (on that native res it gives maybe not perfect but lovely blur) and - yes! - rgb mask!! So on high DPI with this small screen - you don't really see it, but when you get really, I mean really close, CRT alike pattern comes out. This has absolutely great subliminal effect of e.g. whites not being completely white, but, you know, THAT oldschool feeling! After turning on those two effects I can't stop starring at my 1084, err, my uae screen. Actually, the only missing thing is flicker, but I'm sure it is possible to emulate it with some black/white frame insertion
zan is offline  
Old 19 September 2015, 10:53   #10
Phil
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by Foebane View Post
Well, 1080p resolution is 1920x1080, so there's a few advantages already:

4x 320x256 (1280x1024) is well within the limits of 1080p, with 28 pixels for overscan top and bottom, and all pixels in lo-res look 4x4 and nicely square. Any higher resolutions will also be resized by pixels being half the size again, and even Super HiRes is displayable in this mode.

It's easy enough to set up the config on WinUAE - all you have to remember is to tell your graphics card driver to maintain the aspect ratio of 4:3 when in fullscreen, and you're set!
Could you be so kind and share how one would configure WinUAE like you describe?

Maybe a screenshot of your current setup?

That would be awesome, thank you!
 
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ideal display settings for Amiga with scanlines, and possible new look for new FS-UAE FrodeSolheim support.FS-UAE 23 14 June 2015 15:40
GODS game classic gets an overhauled 1080p Intro remake Neil79 Amiga scene 42 28 March 2015 01:24
Ideal controls for Amiga games Cammy Retrogaming General Discussion 32 02 June 2014 20:35
ideal partition size tesla support.Hardware 13 29 March 2013 19:38
Ideal iron wattage? JACK98 support.Hardware 17 18 October 2010 03:24

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.14379 seconds with 11 queries