English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 19 June 2015, 00:46   #1
DaveandBen
 
Posts: n/a
New to WinUAE help please.

Hi all, just joined tonight.
I had an Amiga 1200 back in the day but been running a PC for years now. I recently got interested in playing some of the old games I was very fond of, so I searched and found WinUAE. Downloaded it. I then searched for old amiga games and downloaded a few. I tried to set up WinUAE and got as far as a blank Amiga window. The games I downloaded all have the extension .lha and are zipped. WinUAE does not recognise these files or the unzipped files. I'm stuck. I looked at a couple of Youtube vids to see how to set things up but found them very confusing.
I use DosBox for the old PC games, I hoped WinUAE would be similar, just drop an .exe on it to load the game....wrong.
Anyone got time and patience to help me please?
 
AdSense AdSense  
Old 19 June 2015, 06:07   #2
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,777
welcome.

I think you dont have the kickstart rom files. there is one buildin into winuae,
but this is not 100% compatible.
to test what you have, do this:
start winuae, on left side settings, select "Paths" and push "Rescan ROMs"
this will report which roms you have.
about the games: extract the zip files, if they contain .adf files then you
got the correct diskimages.

working amiga games from the TOSEC collection you can find on the EAB ftp:
/Commodore_Amiga/TOSEC/Games/[ADF] (TOSEC-v2012-12-24_CM)/

ps: easiest way to start with winuae is using "Quickstart" option:
choose computer type (A500) insert a game-disc and select "Game Ports" to configure joystick-option for port 2 ( works in most games this way).

PS: about the kickstart rom, there is still a copyright and it is not allowed to share them here.
you can buy a whole amiga emulation package from cloanto
incl. ROM files - or find them on the net, with some luck.

Last edited by emufan; 19 June 2015 at 06:20.
emufan is offline  
Old 19 June 2015, 13:12   #3
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,528
Quote:
Originally Posted by DaveandBen View Post
The games I downloaded all have the extension .lha and are zipped.
Where exactly did you download those files from?
mark_k is offline  
Old 19 June 2015, 14:46   #4
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,285
ADF is most common used image format for amiga disks. WinUAE will use them all, but some formats (like sps) require additional dll to work.

There are several web pages with games on internet... Not sure what is now EAB rule, in case it's not allowed, mods can edit my post and you can PM me.

http://www.planetemu.net/roms/commodore-amiga-games-adf

http://www.gametronik.com/site/emulation/amiga/

Have fun....
Anubis is offline  
Old 19 June 2015, 17:49   #5
DaveandBen
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
Where exactly did you download those files from?
From Lemon Amiga, I think I understand now they are for a different emulator called WHDLoad so I've deleted them. Gonna try the links you all gave me. Thanks for your help.
 
Old 19 June 2015, 18:42   #6
DaveandBen
 
Posts: n/a
I think I've sussed it guys, thanks for all your help. Now downloading ADF files and using Quickstart, got a copy of the roms from a friend. It works fine now, just need to tweak some settings to get the graphics and sound better.
 
Old 19 June 2015, 18:52   #7
Anubis
Maj. Voodoo

Anubis's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Vega Sector
Age: 45
Posts: 2,285
Quote:
Originally Posted by DaveandBen View Post
From Lemon Amiga, I think I understand now they are for a different emulator called WHDLoad so I've deleted them. Gonna try the links you all gave me. Thanks for your help.
WHDLoad is actually made for the same emulator, but requires bit more learning and (again) getting used to workbench environment. (even there are some cool way to utilize them without workbench)

Once you all set with emulation, you can check how to setup workbench and/or download pre-made setup (IMHO best one is ClassicWB) and then you will be able to use WHDLoad - witch makes amiga games floppy-disk-less

Most of us have WHDload registered, to provide support for folks still moving amiga games to WHDLoad.

Enjoy your games...

Last edited by Anubis; 19 June 2015 at 19:58.
Anubis is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 3.1.0 with other WinUAE 3.1.0 Serial TCP F.Art support.WinUAE 2 23 April 2015 22:04
WinUAE 0.9.92 "WinUAE 1.0 public beta #3" Released! Jim News 2 23 December 2004 11:29
WinUAE - HD, and WinUAE Beats me Mr.B support.WinUAE 19 26 October 2003 17:49
WinUAE 0817r3-GUI dissappears/ WinUAE freezes. 7-Zark-7 support.WinUAE 2 23 December 2001 14:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 23:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.14982 seconds with 12 queries