English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

 
 
Thread Tools
Old 28 May 2015, 12:59   #1
TenLeftFingers
Registered User

TenLeftFingers's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ireland
Age: 38
Posts: 782
Sega controller not making Turrican 2 any easier

I remember using a sega megadrive controller back in the day to make Flashback much easier to play because it had independent fire buttons. I also read on this thread that I could stop using the space bar in Turrican 2, which is getting on my goat at the moment. But it's not working for T2 although it is for Flashback.

Has anyone tried a Sega controller with Turrican 2? Do I just have a bad version of T2, or the controller?
TenLeftFingers is offline  
AdSense AdSense  
Old 28 May 2015, 13:24   #2
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,481
Are you using the WHDLoad-installed Turrican 2, or playing from the original floppy disk? The ability to use a second fire button looks like it was added by the installer, not present in the original game.
mark_k is offline  
Old 28 May 2015, 13:34   #3
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
Are you using the WHDLoad-installed Turrican 2, or playing from the original floppy disk? The ability to use a second fire button looks like it was added by the installer, not present in the original game.
in turrican 1,2 and 3 the ability to use 2nd fire button is present on the original games

in fact I sense turrican 1 which is from 1990 was the first Amiga game capable to use 2 joy buttons
Sandro is offline  
Old 28 May 2015, 13:48   #4
TenLeftFingers
Registered User

TenLeftFingers's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ireland
Age: 38
Posts: 782
Thanks guys. I'm using a adf (cr) I downloaded and not the original. I'm running it on an actual A1200. The version I have does crash after about six levels so I'll need to try another version anyway.

I'll grab another one (although I don't remember where I got the current one so I might end up getting the same one again!). Do either of you know offhand of an existing version which works with two buttons?
TenLeftFingers is offline  
Old 28 May 2015, 13:54   #5
TenLeftFingers
Registered User

TenLeftFingers's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ireland
Age: 38
Posts: 782
Tried the adf of the original here but it's not booting: http://www.factor5.de/downloads_backups.shtml

Trying another adf shows that two buttons do work - and in the manual I found that to get the gyroscope effect you need to press down and fire.

You know you're getting old when you have to read the manual for a computer game you could clear as a kid

Thanks for your help!

Last edited by TenLeftFingers; 28 May 2015 at 14:08.
TenLeftFingers is offline  
Old 28 May 2015, 14:07   #6
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,481
Quote:
Originally Posted by Sandro View Post
in turrican 1,2 and 3 the ability to use 2nd fire button is present on the original games

in fact I sense turrican 1 which is from 1990 was the first Amiga game capable to use 2 joy buttons
Thanks for that info. The WHDLoad Turrican 2 installer readme does mention a fix for two-button controllers: "2nd fire button now also works with alien joypads (some resistance instead of micro switches)"

Maybe that issue could affect use with the Mega Drive pad?
mark_k is offline  
Old 28 May 2015, 14:09   #7
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by TenLeftFingers View Post
Thanks guys. I'm using a adf (cr) I downloaded and not the original. I'm running it on an actual A1200. The version I have does crash after about six levels so I'll need to try another version anyway.

I'll grab another one (although I don't remember where I got the current one so I might end up getting the same one again!). Do either of you know offhand of an existing version which works with two buttons?
all cracked turricans works with 2 buttons
it happens that some megadrive pads 2nd button not works on same Amiga games because they added resistors
On the amiga 2nd button is pin 8 + pin 9, so maybe you can modify the board of your mega drive pad

get here Turrican 2 onedisked version
was cracked in 2014 by wanted team

Last edited by Sandro; 21 November 2015 at 15:45.
Sandro is offline  
Old 28 May 2015, 14:19   #8
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
Thanks for that info. The WHDLoad Turrican 2 installer readme does mention a fix for two-button controllers: "2nd fire button now also works with alien joypads (some resistance instead of micro switches)"

Maybe that issue could affect use with the Mega Drive pad?
yep
maybe they did some modification in the code to work with a specific pad, then broken other pads functionality

all turrican games uses standard amiga 2nd button (pin 8 + pin 9) ( no resistors)

if some pad adds a resistor, 2nd button can fail or works depends of the resistor added
Sandro is offline  
Old 28 May 2015, 17:20   #9
TenLeftFingers
Registered User

TenLeftFingers's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ireland
Age: 38
Posts: 782
Quote:
Originally Posted by Sandro View Post
all cracked turricans works with 2 buttons
it happens that some megadrive pads 2nd button not works on same Amiga games because they added resistors
On the amiga 2nd button is pin 8 + pin 9, so maybe you can modify the board of your mega drive pad

get here Turrican 2 onedisked version
was cracked in 2014 by wanted team
Thanks Sandro. The dms format is out of reach for me because I'm using a tool to write adfs back to floppy. I did find a conversion software for dms but it's for DOS and I'm running Linux, mac and Amiga here I'll search for another.
TenLeftFingers is offline  
Old 28 May 2015, 18:37   #10
Sandro
Banned
 
Join Date: Feb 2013
Location: spain
Posts: 897
Quote:
Originally Posted by TenLeftFingers View Post
Thanks Sandro. The dms format is out of reach for me because I'm using a tool to write adfs back to floppy. I did find a conversion software for dms but it's for DOS and I'm running Linux, mac and Amiga here I'll search for another.
get the attached file and decrunch it to some dir on ur amiga
also copy wt-tur2.dms to such dir
then type on shell

dms write wt-tur2.dms to df0:
Attached Files
File Type: lha dms.lha (57.7 KB, 35 views)
Sandro is offline  
Old 28 May 2015, 19:56   #11
TenLeftFingers
Registered User

TenLeftFingers's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Ireland
Age: 38
Posts: 782
Thanks again Sandro! It worked very well And now only one disk. I will be write protecting this one and printing a good label for it!
TenLeftFingers is offline  
Old 29 May 2015, 08:58   #12
gimbal
cheeky scoundrel
gimbal's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Spijkenisse/Netherlands
Age: 36
Posts: 2,932
Quote:
Originally Posted by Sandro View Post
get here Turrican 2 onedisked version
was cracked in 2014 by wanted team
You should probably have put that in the zone rather than attaching it to the post.
gimbal is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Making Turrican 3 backup and writing it back to diskette. Mendel support.Games 12 11 June 2013 20:39
How much easier is the Easy AMOS? protek support.Apps 1 18 August 2010 21:20
Sega Mega Drive Controller for CD32? Fingerlickin_B support.Hardware 5 28 January 2009 06:00
Easier Quickstart Jason request.UAE Wishlist 12 17 December 2007 21:28
Something easier to digest. Oscar Castillo New to Emulation or Amiga scene 8 07 November 2001 08:32

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.17788 seconds with 12 queries