English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 06 April 2015, 05:57   #1
rsn8887
Registered User
rsn8887's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: USA
Posts: 726
Integer pre-scale to reduce blurry pixels?

I got a new flatscreen monitor. I thought I would finally try to let WinUAE scale to the full screen without extra borders and forego the obsession with "perfect pixels" to get a nice big picture instead.

Now I realize I never understood the filters panel. To reduce blurring and minimize pixel wobbling, I would like to do an integer pre-scale 2x, e.g. a simple pixel doubling. Then I would like WinUAE to apply bilinear filtering from there to scale the 2x pre-scaled bitmap up or down to the "odd" full screen pixel resolution of my display, which is a non-integer multiple of the Amiga resolution.

I think in Mame this feature is called pre-scaling, and it is quite useful. In other emulators it is sometimes called software scaling "simple 2x" which can be enabled in addition to the hardware (bilinear) scaling.

I am pretty sure this can be accomplished with the filters panel, but I am lost at the moment.

EDIT: using latest beta in Windows 7 now. It works like a charm at the moment apart from this little hickup.
rsn8887 is offline  
AdSense AdSense  
Old 06 April 2015, 11:26   #2
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,510
Move the slider below Point/Bilinear to the far right.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	extra_settings.PNG
Views:	142
Size:	38.2 KB
ID:	43892  
thomas is offline  
Old 10 April 2015, 02:30   #3
LocalH
Amiga user since 1990
LocalH's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Kingsport, TN / USA
Age: 37
Posts: 276
That's not what OP is asking for, though. They're asking for a pre-scale to the largest integer scale that will fit, for a subsequent bilinear scale (which will resuly in much sharper pixel edges by and large, without the uneven scaling you get with a pure point scale to arbitrary resolution).

Not sure what the settings are for that, or if it's even possible (I like the scanlines and double+fields settings to simulate a 15KHz signal in OCS modes). It's basically what happens when you use double line mode along with superhires resolution, but with more flexibility (as it would work for any source and target resolution equally well).
LocalH is offline  
Old 10 April 2015, 09:57   #4
21stcentury
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: Paris
Posts: 22

Try this. Excellents results for me !
21stcentury is offline  
Old 10 April 2015, 18:11   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,561
Only existing "pre-scale" option is superhires in horizontal direction (which will also increase CPU usage a lot because it is UAE emulation core level option) but vertical does not have "4x" option.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Any way to use auto-scale but keep pixel ratio? WDeranged support.WinUAE 12 09 October 2015 20:39
Scale Image with DataTypes? AGS Coders. System 10 13 March 2015 13:27
Reduce Mouse Pointer Size - ECS Machines? Amicol Amiga scene 3 20 April 2014 12:59
Image Scale x2 BippyM project.EAB 0 26 June 2013 23:36
How can I reduce the number of reboots on start-up? keropi support.Apps 2 08 December 2005 13:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.13992 seconds with 12 queries