English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 01 January 2015, 12:41   #1
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
WinUAE 3.1.0 beta series

New year, new beta series. Not just a 3.0 bug fix series, includes new features too.

Main rule: Before reporting, make sure bug is NOT in previous offical version. (If it is -> post in separate thread). No feature requests.

More information: http://eab.abime.net/showpost.php?p=861456&postcount=1.


http://www.winuae.net/files/b/winuae_3010b1.zip

Beta 1:

- Lowered disk motor startup delay, more closer match with real hardware (at least matches some random drive in my A500)
- Memwatch points in KS ROM address space crashed during reset. (Wrong ROM mirror selection)
- A4000T NCR SCSI data bus width become 16-bit in cycle-exact mode. Caused write triggerable registers to start operation before full 32-bit value was written.
- Memwatch points didn't work in ROM addresses.
- CPU HALT state caused infinite loop in some configurations.
- 2900b16 68040 MMU MOVEM stack frame update was incorrect. (NetBSD crash, probably other Unix-likes too)
- Some 68000 MOVE variants seem to sample interrupt lines before writes and some after writes. Added special case for one variant, allows Made in Croatia / Binary to work in cycle-exact mode. Need more testing later, there does not seem to be any pattern.
- Last line sometimes flickered with random colors in "Double, fields/+" non-interlaced mode.
- RTG mode screenshots in 16-bit host color depth mode had wrong colors.
- Non-cycle exact modes with display vertical diw open but bitplane DMA disabled: in some situations display was corrupted or shifted. (Gloom AGA, Worms Directors Cut title screens)
- Directory filesystem exnext packet update didn't always work correctly if file was deleted during directory enumeration. (Which is technically illegal but it accidentally worked with OFS/FFS and become a feature..)
- Autoconfig space was not unmapped after it finished, broke during previous autoconfig rewrite.
- GUI didn't allow selection of custom SCSI ROM file.
- Completely rewritten CPU idle function, max CPU idle setting should now work without any slowdown side-effects, also lowest CPU idle state should be less than 10%. Please test.
- Last line is not special if A1000 Agnus. I was expecting this result when I noticed that A1000 sprite behavior is different in last line vs later Agnus models. A1000 Agnus: all visible lines are normal, later revisions: last line inhibits bitplane and sprite DMA. Real A1000 confirmed. I think this is last A1000 vs later Agnus revision undocumented difference.
- Small sprite update, only writes to SPRxCTL disarms sprite (I had special case for first DMA write to SPRxPOS too, only because it worked around another old bug..). Now OCS Agnus + ECS Denise + KS3.1 combination mouse cursor sprite corruption is 100% correct.
- On the fly media insertions are now serialized and only processed when Windows PnP manager reports idle state (Media mounting works even if it causes "installing drivers" phase) and multiple simultaneous media insertions also work reliably now (for example USB reader connected with multiple cards already inserted)
- First on the fly inserted device name becomes RDH0:, second RDH1: and so on. Previously number was next available directory filesystem unit number.
- Delay enumeration of inserted/removed input devices by 2 seconds. One removal or insertion can cause multiple device events (which is harmless but sometimes annoying)
- Picasso IV autoconfig missed special case, other boards are 16M in Z3 mode but PIV is 32M. Fixes incorrect address alignment if Z3 fast RAM is also enabled and size is less than 32M. (OS4 black screen hang)
- Picasso IV byteswap VRAM space didn't handle byte reads or writes correctly, only words and longs worked. (OS4 1024*768*16 screen mode glitches, possibly also other 16 bit modes)

New hardware emulated:

- GVP SCSI Series I and II hardware emulation (WD33C93), HC+8 board. v3.15 and v4.15 boot ROMs added to ROM scanner (gvpscsi.device). GVP SCSI enabled + Z2 fast RAM: use GVP Z2 fast ram autoconfig ID.
- DKB 1230/1240 accelerator board + SCSI emulation (FAS246 which appears to be compatible with 53C94/FAS216). SCSI is non-DMA (dkbscsi.device). v1.23 ROM added to ROM scanner. RAM not emulated, no idea about address space.
- Fusion Forty accelerator board emulation. It has interesting menu and graphics in boot ROM, press right mouse button when booting. v3.4 ROM images added to ROM scanner. RAM expansion emulated.
- Toccata Z2 sound card emulation.

Toccata hardware features emulated:
- Mono and stereo channel modes.
- 8-bit and 16-bit linear PCM. Companded (ulaw/alaw) modes are not supported.
- Left and right output channel volume control and mute.
- All AD1848 supported output frequencies.
- Output only. Input channels are not supported.

Technical details:
- Has 1024x9bit FIFO chip, one for output and one for input.
- No DMA. Uses level 6 interrupt to fill FIFO, 512 bytes/interrupt. Interrupt triggers when FIFO has 512 bytes or less
data available. (Which makes about 7 interrupts/frame at 44100Hz/16bit/stereo)

Notes:
- Different implementation than uae ahi and CD audio. Audio goes to Paula emulation backend (after Paula 8 to 16-bit conversions and filters). Very good latency but glitches are possible if configured buffer size is too small or not enough CPU power available (just like with Paula audio). Toccata emulation should be usable for (game) sound effects too, not just for music.
- Because it uses Paula audio path, Toccata audio is included with sound recording. Same method may be used with CD audio in future. (Possibly optionally).
- It is best to set same sample rate in both AHI and UAE sound settings to reduce possible resampling artifacts.
- Does any DMA capable simple sound cards exist? (Simple = basic CODEC chip only, no DSP chip)

Last edited by Toni Wilen; 02 January 2015 at 09:15.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
Old 01 January 2015, 15:02   #2
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Damn it man , have a day off

*Happy New Year*
Neil79 is offline  
Old 01 January 2015, 16:16   #3
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,508
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
- Different implementation than uae ahi and CD audio. Audio goes to Paula emulation backend (after Paula 8 to 16-bit conversions and filters).
Paula's low-pass filter is applied to Toccata audio. This shouldn't happen IMHO.
thomas is online now  
Old 01 January 2015, 16:25   #4
Michael Sykes
WinUAE end user

Michael Sykes's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Bremen
Age: 38
Posts: 623
Happy new year.

I just want to say that the toccata emulation seems to works fine in Octamed Soundstudio 1.03c.

How ever in DeliTracker there is no sound, while i can see the scopes moving.

I use the 14Bit-NotePlayer wich has direct Toccata support.
Version 9.10 of the toccata.library is in use. The player would argue if if the card were not there so why does it stay muted?

If I select Toccata in AHIprefs and select AHI in 14Bit-NotePlayer it works as intended.
Michael Sykes is offline  
Old 01 January 2015, 16:29   #5
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,479
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
- GVP SCSI Series I and II hardware emulation (WD33C93), HC+8 board. v3.15 and v4.15 boot ROMs added to ROM scanner (gvpscsi.device). GVP SCSI enabled + Z2 fast RAM: use GVP Z2 fast ram autoconfig ID.
Is that GVP Series II emulation only? I seem to remember that v4.xx ROMs don't work with Series I cards, so there must be some hardware difference between them.
mark_k is offline  
Old 01 January 2015, 16:37   #6
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by Neil79 View Post
Damn it man , have a day off
Not possible!

Quote:
Originally Posted by thomas View Post
Paula's low-pass filter is applied to Toccata audio. This shouldn't happen IMHO.
Which audio filter mode? (none, sinc, anti and so on..)

EDIT: Never mind. I found out what I missed..
http://www.winuae.net/files/b/winuae.zip fixes it. Stereo separation is still after Toccata mixing and it is currently considered a feature.

Quote:
Originally Posted by Michael Sykes View Post
Happy new year.

I just want to say that the toccata emulation seems to works fine in Octamed Soundstudio 1.03c.

How ever in DeliTracker there is no sound, while i can see the scopes moving.

I use the 14Bit-NotePlayer wich has direct Toccata support.
Version 9.10 of the toccata.library is in use. The player would argue if if the card were not there so why does it stay muted?

If I select Toccata in AHIprefs and select AHI in 14Bit-NotePlayer it works as intended.
I need _exact_ same programs and library versions.

Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
Is that GVP Series II emulation only? I seem to remember that v4.xx ROMs don't work with Series I cards, so there must be some hardware difference between them.
I don't exactly know whats the difference between I and II, it seems to be mainly different internal clock rates which of course makes no difference in emulation. (Unless specifically restricted in emulation)

Last edited by Toni Wilen; 01 January 2015 at 17:06.
Toni Wilen is online now  
Old 01 January 2015, 17:31   #7
Michael Sykes
WinUAE end user

Michael Sykes's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Bremen
Age: 38
Posts: 623
I got 2 Versions of the toccata library here: http://amiga.resource.cx/exp/toccata
DeliPlayer,OctamedSS and AHI are all the latest versions from aminet.
Test OS was OS3.9.

Version 2.5 of the toccata.lib
-Octamed
works
-DeliTracker(14bit-NP)
direct toccata - option is grey/unusable
AHI+toccata complains about library and dos not work
-other software that uses AHI not tested because of the above

Version 9.10 of the toccata.lib
-Octamed
does not work - all I can hear is a short crackling sound(~0.1s)
-DeliTracker(14bit-NP)
direct toccata does not really work,no sound/only visuals and somtimes a crackling noise
AHI+toccata works
-other software using AHI and the Toccata drivers(testet frogger and ffplay)
works
Michael Sykes is offline  
Old 01 January 2015, 18:26   #8
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,479
The GVP controllers (at least the Series II ones) have an autoboot disable jumper, so it would be nice to have a ROM disabled option (like for A2091).

I modified the A3000/040 config I used for testing NetBSD to have the HDF connected via GVP or Fastlane SCSI controllers, but then the system doesn't boot from it. I get a blank screen for a while then eventually the insert disk animation. Same with A2000/040/GVP config. [HDF link in this post.]

Does that match real hardware? Maybe the GVP & Fastlane ROMs don't support custom boot code?

A3000/040/Fastlane log output:
Code:
A3000 WD33C93 in use
SCSIEMU HD 0: 00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
SCSIEMU HD 0: 12.00.00.00.FE.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=36 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=36
SCSIEMU HD 0: 1B.00.00.00.01.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=0 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
SCSIEMU HD 0: 25.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=8 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=8
SCSIEMU HD 0: 1A.00.00.00.0C.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=12 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=12
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.00.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.01.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.04.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.02.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.04.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.03.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 28.00.00.00.00.04.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 00.20.00.00.00.00.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
UAEHF: unsupported scsi command 0x00 LUN=1
-> SENSE STATUS: KEY=5 ASC=24 ASCQ=00
SCSIEMU HD 0: 12.20.00.00.FE.00.00.00.01.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0DBA1A70
-> DATAOUT=36 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=36

With A3000/040/GVP, log output says
Code:
A3000 WD33C93 in use
GVP WD33C93 in use
but there are no SCSI commands issued before the insert disk animation appears (with -scsiemulog option).


With an A4000/040/GVP config, there is a lot of log output with -scsiemulog, but the system eventually ends up at the insert disk animation. Log output starts with:
Code:
GVP WD33C93 in use
SCSIEMU HD 0: 12.00.00.00.24.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=36 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=36
SCSIEMU HD 0: 00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
SCSIEMU HD 0: 00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
SCSIEMU HD 0: 00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
SCSIEMU HD 0: 1A.00.00.00.04.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=4 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=4
SCSIEMU HD 0: 25.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=10 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=8 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=8
SCSIEMU HD 0: 08.00.00.00.01.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 08.00.00.04.01.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 08.00.00.01.01.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 08.00.00.02.01.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 08.00.00.03.01.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=512 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=0
SCSIEMU HD 0: 12.20.00.00.24.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=36 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=36
SCSIEMU HD 0: 12.40.00.00.24.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=36 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=36
SCSIEMU HD 0: 12.60.00.00.24.00.00.00.00.00.00.00 CMDLEN=6 DATA=0D0984E8
-> DATAOUT=36 ST=0 SENSELEN=0 REPLYLEN=36
Edit: Same problem booting my Debian HDF, which should boot from a normal FFS AmigaDOS partition, so this issue probably isn't related to custom boot code.
Attached Files
File Type: zip NetBSD_GVP_Fastlane_configs.tar.bz2.zip (4.8 KB, 135 views)

Last edited by mark_k; 01 January 2015 at 18:34.
mark_k is offline  
Old 01 January 2015, 20:53   #9
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Correct test: exact same config but normal RDB with FFS bootable partition (with size less than 1G). If it boots: problem is in boot ROM.

EDIT: FastLane only mounts "OTHER" partition and seems to ignore others. (Easiest to see by booting with WB floppy in drive)

A3000 SCSI + another WD based SCSI controller does not seem to work.

Last edited by Toni Wilen; 01 January 2015 at 21:19.
Toni Wilen is online now  
Old 01 January 2015, 22:15   #10
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,479
WinUAE 3.1b1 crashes for me when ReKick is used with Zorro III RAM and GVP SCSI controller.

I know that's not a possible real-world config . Previously I had been using a config to mostly match my A2000 setup, using ReKick to load Kickstart 3.1 from disk. That works fine with only chip + Zorro II RAM configured. However it fails with Zorro III RAM in addition to ZII RAM. I guess that failing isn't the bug, WinUAE crashing is.

First try with hardfile connected to UAE controller...
WinUAE 2.8.1: ReKick runs and resets into the new Kickstart. Emulation seems to lock up (I can press F12 to open settings window then quit) after this log output:
Code:
cia_wget: unknown CIA address 00A03000=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A03002=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A03004=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A03006=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A03008=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A0300A=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A0300C=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A0300E=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A03010=FFFF PC=00200CF2
cia_wget: unknown CIA address 00A03012=FFFF PC=00200CF2
SERIAL: period=13, baud=256000, hsyncs=1, bits=8, PC=200cf2
BEAMCON0 0020 -> 0000 PC=00200cf2
NTSC mode V=59.5067Hz H=15590.7473Hz (227x262+0) IDX=11 (NTSC) D=0 RTG=0/0
WinUAE 3.1b1 is similar to the 2.8.1 case: it doesn't crash.

Trying the same config but with hardfile connected to GVP controller (with GVP ROM 4.15) and WinUAE 3.1b1, after ReKick resets:
Code:
JIT: Can't handle access 008834FF!
ExceptionFilter Trap: 075F0018 38100CF2 00000000
wine: Unhandled page fault on read access to 0x075f0018 at address 0x8834ff (thread 0034), starting debugger......
Crash happens with both JIT and non-JIT. I can create a test HDF if needed. Dump files were created running under Wine so might not be any use.
Attached Files
File Type: zip my_test_JIT_uaegfx_GVP.uae.zip (3.2 KB, 135 views)
File Type: zip dump_files.tar.bz2.zip (25.7 KB, 144 views)
mark_k is offline  
Old 02 January 2015, 02:59   #11
gulliver
BoingBagged

 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 39
Posts: 1,487
Quote:
Originally Posted by Michael Sykes View Post
I got 2 Versions of the toccata library here: http://amiga.resource.cx/exp/toccata
DeliPlayer,OctamedSS and AHI are all the latest versions from aminet.
Test OS was OS3.9.

Version 2.5 of the toccata.lib
-Octamed
works
-DeliTracker(14bit-NP)
direct toccata - option is grey/unusable
AHI+toccata complains about library and dos not work
-other software that uses AHI not tested because of the above

Version 9.10 of the toccata.lib
-Octamed
does not work - all I can hear is a short crackling sound(~0.1s)
-DeliTracker(14bit-NP)
direct toccata does not really work,no sound/only visuals and somtimes a crackling noise
AHI+toccata works
-other software using AHI and the Toccata drivers(testet frogger and ffplay)
works
Please for any tests use the latest Aminet toccata.library v12:

http://aminet.net/util/libs/toclib12.lha

If not use the attached last v14.1
Attached Files
File Type: zip toccatav141.zip (9.3 KB, 301 views)
gulliver is offline  
Old 02 January 2015, 10:33   #12
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
The GVP controllers (at least the Series II ones) have an autoboot disable jumper, so it would be nice to have a ROM disabled option (like for A2091).
Done

Quote:
With an A4000/040/GVP config, there is a lot of log output with -scsiemulog, but the system eventually ends up at the insert disk animation. Log output
There is something in those HD images that GVP boot rom hates (Probably some bit in RDSK block that does not match, possibly LUN related), for some reason it starts executing INQUIRY commands forever, like it expects some non-zero LUNs.. Other images seem to work fine.


Quote:
Originally Posted by mark_k View Post
WinUAE 3.1b1 crashes for me when ReKick is used with Zorro III RAM and GVP SCSI controller.
Fixed. WORD ROM reads accessed invalid memory. (Which means things are going horrible wrong already, it probably isn't going to boot anyway..)

Quote:
Originally Posted by Supamax View Post
Hi Toni, sorry if I asked this before (I don't remember): is there somewhere a full WinUAE helpfile/manual thoroughly explaining all the program aspects and parameters?
No.

Quote:
Just as an example, I don't have a clue about the differences between audio filter sic vs. anti vs. ... etc. etc.
Search for filter author's description. It is not UAE specific.

Quote:
P.S. this is almost surely the wrong thread, sorry again
It is.
Toni Wilen is online now  
Old 02 January 2015, 10:36   #13
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Toccata library versions
Question that also needs to be answered: does old (or "too new") toccata libraries work with OS39 or with those exact version of programs you listed?
Toni Wilen is online now  
Old 02 January 2015, 12:00   #14
Michael Sykes
WinUAE end user

Michael Sykes's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Bremen
Age: 38
Posts: 623
Quote:
Originally Posted by gulliver View Post
Please for any tests use the latest Aminet toccata.library v12:

http://aminet.net/util/libs/toclib12.lha

If not use the attached last v14.1
Thanks.
All problems solved with your attached lib.
Didn't even think about searching the aminet for the latest drivers. Maybe it was yesterdays hangover.

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Question that also needs to be answered: does old (or "too new") toccata libraries work with OS39 or with those exact version of programs you listed?
Best Version for os3.9 so far is v14.1 of the tocata.library.
AHI works and Octamed or other software, bypassing AHI, works fine,too.

So I wouldn't say there is a "too new" version.
About the two older versions I testd yesterday, see the above post.They just don't work.

Last edited by Michael Sykes; 02 January 2015 at 12:11.
Michael Sykes is offline  
Old 02 January 2015, 18:05   #15
Marcuz
Wurk???
Marcuz's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: .
Age: 41
Posts: 5,167
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
A3000 SCSI + another WD based SCSI controller does not seem to work.
Missing logs useless rep... ops sorry

Happy new year Toni!
Marcuz is offline  
Old 03 January 2015, 11:24   #16
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by Michael Sykes View Post
Thanks.
All problems solved with your attached lib.
Didn't even think about searching the aminet for the latest drivers. Maybe it was yesterdays hangover.

Best Version for os3.9 so far is v14.1 of the tocata.library.
AHI works and Octamed or other software, bypassing AHI, works fine,too.

So I wouldn't say there is a "too new" version.
About the two older versions I testd yesterday, see the above post.They just don't work.
Yes but someone with real Toccata should test exact same library and software versions to confirm it. Old libraries may access Toccata hardware differently or even use different addresses (It seems to have huge number of mirror addresses) and I am not sure if my address decoding guess is exactly correct.
Toni Wilen is online now  
Old 05 January 2015, 02:41   #17
billy
Registered User
 
Join Date: Jun 2005
Location: US / A
Age: 42
Posts: 134
-Fusion Forty accelerator board emulation

Thanks! I have a pair of them on the shelf here. Fun stuff.
billy is offline  
Old 05 January 2015, 16:06   #18
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
http://www.winuae.net/files/b/winuae_3010b2.zip

Beta 2:

- Paula audio filter still filtered Toccata audio. Note that stereo separation is after Toccata audio mixing.
- Added "ROM disabled" to GVP SCSI ROM selection.
- GVP SCSI ROM space word reads accessed invalid memory.
- Added Paths panel option to store "saveimages" in same directory as original image file, instead of always saving in saveimages-directory, extension changed to .save_adf to prevent it being visible in directory listings with normal disk image filter type active.
- 68030 MMU on the fly off->on switch crashed. (Not that on the fly MMU switching is really supported..)
- WD33C93 Select without ATN command didn't fully skip message out phase. (AMAX GVP SCSI driver)
- Reading WD33C93 SCSI message in with Transfer Info command is a special case, after it finishes, it does not advance to next state automatically, it must wait for Negate ACK command. (AMAX GVP SCSI driver)
- AMAX rom "dongle" emulation improved floppy drives didn't work reliably.
- Added AMAX rom image selection to ROM panel SCSI select menu, renamed to SCSI/Boot ROMs.
- Added very simple next opcode word prefetch emulation to 68030 MMU mode, only done when MMU state changes. Fixes programs that first switch on (or off) MMU which also unmaps memory where currently executing code is located and then executes JMP (An).
- Added Toccata recording support, currently only internal hardware emulation is implemented (FIFO and interrupts), returns only zero samples.
- Show also inserted data CD volume id (label) in status bar, strip path from file name.
- Show inserted floppy image filename and label (if OFS/FFS image) in status bar.
- CD image audio can be now mixed with Paula audio, just like Toccata output. CD audio can be finally recorded with internal wave or avi recording support (Requested feature). FPS.Adj also adjusts CD audio speed (and pitch) and CD audio sound sync (For example Liberation CD32 intro) is kept even if emulation slows down. Enable option added to Sound panel (can be switched on the fly but mode only changes when CD audio thread restarts), old method is still the default. Note: when enabled, Paula audio slider becomes master volume for CD audio.
- CD32 FMV also supports new audio mixing mode. FPS.Adj not supported yet.

Remember that the less m68k Amiga-like (and/or less interesting to me, usually it is "and") some nice to have (To you) emulation feature is the more support is needed: docs, specs, testing help, reasons why it would be good idea, donations (hardware/money/whatever) and so on.
Toni Wilen is online now  
Old 11 January 2015, 13:38   #19
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
http://www.winuae.net/files/b/winuae_3100b3.zip

Beta 3:

- Bitplane DMA sequencer emulation rewritten yet again to again match better with real hardware behavior. DDFSTRT and DDFSTOP seems to use hidden counter that counts 4 cycles ahead of real hpos counter. When DDFSTRT matches, next 4 cycles appears to be idle (probably used to init and fill some bitplane dma sequencer shift register?) and after this delay DMA starts normally. Same for stop. Now programs that write to DDFSTRT or DDFSTOP just before, exactly in same cycle or just after it should match now just work without any extra hacks. (Some kind of 4 stage shift register would also explain why changing number of bitplanes by writing to BPLCON0 mid-line always take effect after exactly 4 cycle delay) Can break anything as usual! Correctly breaks SCX_CoolSpot1.adf's intro on ECS Agnus configurations
- 512k chip + 512k slow ram + ECS Agnus chip mirroring didn't set slow ram bank with "no memory allocated" flag, could have caused crashes when it was attempted to be freed.
- OCS Agnus 512k chip + 512k+ slow and 1M/0.5+0.5 advanced chipset checkbox checked: move slow ram start at $080000.
- 68000 bus error and address error exception stack frame's first word undocumented bits 6 to 15 seem to contain opcode of faulted instruction. (from Hatari)
- IDE/ATAPI emulation decoupled from Gayle emulation and moved to separate source file.
- Added GVP A3001 board with IDE. Apparently Series I and II have different hardware and drivers. (v4 for Series II) Series I IDE emulation seems to be fully working. Non-DMA, gvpat.device, v3.3 added to ROM scanner. Does not byte swap data words but emulation swaps it automatically to keep HDFs compatible with other controllers.
- Added ES_SYSTEM_REQUIRED flag to SetThreadExecutionState(), perhaps it keeps screensaver inactive. (ES_DISPLAY_REQUIRED seems to only make sure monitor does not switch to power saving mode)
- HAM-E emulation added. Because HAM-E "magic cookie" can be nearly anywhere on screen, enabling HAM-E will slow down emulation (It needs to check nearly all pixels every frame) even when HAM-E mode is not active. "Automatic" setting still only does A2024 and Graffiti detection. DCTV emulation: not going happen without image encoding specs.
Toni Wilen is online now  
Old 11 January 2015, 19:17   #20
Crashdisk
Moderator

Crashdisk's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: France
Age: 40
Posts: 1,223
Little mistake:
Quote:
Originally Posted by rommgr.cpp
{ _T("GVP Series II Guru ROM"), 6, 14, 6, 14, _T("GVPII\0"), 32624, 110, 0, 0, ROMTYPE_GVP, 0, 0, NULL,
0x756103b1, 0x7f1335ea,0xf5b7ce73,0xc5231173,0x261da5aa,0xe7249645, NULL, NULL },
Crashdisk is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 3.0.0 beta series (was 2.8.2/2.9.0) Toni Wilen support.WinUAE 1012 15 December 2014 13:41
WinUAE 2.4.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 342 29 March 2012 09:02
WinUAE 2.3.2 beta series Toni Wilen support.WinUAE 79 31 May 2011 19:39
WinUAE 2.3.0 beta series (was 2.2.1) Toni Wilen support.WinUAE 229 22 September 2010 19:20
WinUAE 1.6.0 beta series (was 1.5.4) Toni Wilen support.WinUAE 751 22 May 2009 07:24

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.27736 seconds with 12 queries