English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 30 August 2015, 01:54   #321
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
With updated winuae.7z I could start with A2286 xtide Universal BIOS, only problem is that FDISK can not save the partition!

Last edited by AMIGASYSTEM; 31 August 2015 at 07:44.
AMIGASYSTEM is offline  
AdSense AdSense  
Old 30 August 2015, 07:45   #322
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by AnnaWu View Post
I will do it tomorrow because I have to prepare the dinner.
Here the log + config file(s) after using FDISK

checksum error on sectors?
weird sector numbers?
Attached Files
File Type: zip A2088T Universal HDD.zip (119.4 KB, 41 views)
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 08:02   #323
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
I think I solved A2386SX invalid configuration BIOS message.

It seems to happen if monochrome mode is configured, I guess it isn't supported anymore? (EDIT: hmm.. it looks like A2386SX has different default mode config than other boards) (Also some other "wrong" BIOS settings trigger it) Boot delay also seems to be normal, it is some extra initialization.

winuae.7z updated, it has some tweaks to support VLSI chipset init registers (used only on A2386SX)
A good start for the A2386SX expansion.
The BIOS Setup is now configurable.
Are you able to boot successful a floppy- or hard disk image which is working too?
It hangs for me after trying to run DOS commands.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	A2386SX_1.png
Views:	137
Size:	26.5 KB
ID:	45249   Click image for larger version

Name:	A2386SX_2.png
Views:	126
Size:	23.2 KB
ID:	45250  
Attached Files
File Type: zip A2386SX VGA IDE HDD.zip (20.8 KB, 44 views)

Last edited by AnnaWu; 30 August 2015 at 08:36. Reason: Log+Config added
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 10:11   #324
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Shadowing does do nothing and himem.sys probably breaks if it thinks it is enabled. Try setting 16M RAM which disables shadowing (chipset limit)
(I am not sure if dosbox memory handling stuff supports this in low level)

xtide log is weird, it sets very large multiple transfer mode (128) without checking if it is supported. Then formatting writes are even weirder, writes only one block every 128 blocks.. (Like it tries to use multiple transfer mode without actually using it)

Try pre-v2 xt ide bios. Or perhaps it is configured incorrectly. (I'll do more test later, i think I used 1.x version when I previously tested it)

winuae.7z updated, A2386SX default video mode selection works now correctly, it is fully software controlled in A2386SX (PCPrefs configures it), previous models had jumpers.
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 10:25   #325
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Thanks Toni, the x86 Bridgeboard emulation is a nice playground for me.
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 10:45   #326
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
A2386SX (same config)
If I set the memory to 16MB RAM (4MB ok) I get a crash.
Attached Files
File Type: zip winuae_3.2.0_b10_2015.08.30_10.31.05.zip (22.0 KB, 40 views)
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 11:18   #327
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
winuae.7z updated, A2386SX default video mode selection works now correctly, it is fully software controlled in A2386SX (PCPrefs configures it), previous models had jumpers.
A2386SX (same config)
I think the new ..../b/winuae.7z is not very stable compared to the previous ..../b/winuae.7z version.
Some problems with the A2386SX BIOS setup.
I get always an "Invalid configuration information" error, so I am not able to save a correct flash file.

Unfortunately, I have overwritten the previous version. : (

Last edited by AnnaWu; 30 August 2015 at 11:31.
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 11:39   #328
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by AnnaWu View Post
A2386SX (same config)
I think the new ..../b/winuae.7z is not very stable compared to the previous ..../b/winuae.7z version.
Some problems with the A2386SX BIOS setup.
I get always an "Invalid configuration information" error, so I am not able to save a correct flash file.

Unfortunately, I have overwritten the previous version. : (
Works for me. Note that pcprefs default video must match BIOS video mode. "invalid configuration" if they don't match. If you use VGA board, pcprefs emulation modes must be disabled and BIOS mode must be VGA/EGA (or else: "invalid configuration")

It does not prevent BIOS CMOS save. It is only a warning.
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 11:58   #329
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Hello Toni, I do not know if they are important, I noticed some oddities:

- If you disable DF0 and DF1 and any system is loaded slowly and flashing light on the keyboard (A)
- I accidentally loaded as HD for MS-DOS from a normal Hardfile 200M used for the Amiga A2886 is I noticed that he sees it, FDISK allows you to partition and save partitions, sin that will not be seen by the system to format
- In emulation 386 to me is not seen Floppy

Last edited by AMIGASYSTEM; 04 March 2016 at 15:47.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 30 August 2015, 12:04   #330
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Hello Toni, I do not know if they are important, I noticed some oddities:

- If you disable DF0 and DF1 and any system is loaded slowly and flashing light on the keyboard (A)
Always have at least DF0: enabled or you get slow boot. I think I already said it. (Do you have floppy leds enabled?)

Quote:
- I accidentally loaded as HD for MS-DOS from a normal Hardfile 200M used for the Amiga A2886 is I noticed that he sees it, FDISK allows you to partition and save partitions, sin that will not be seen by the system to format
Non-RDB mode hardfile? Don't do it

Quote:
- In emulation 386 to me is not seen Floppy
I already noticed. I was just checking wd37c65c specs (fdc used in 2386sx) and it seems to have different bit rate control bits than previous bridgeboards.
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 12:18   #331
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Quote:
Originally Posted by T oni Wilen View Post
Always have at least DF0: enabled or you get slow boot. I think I already said it. (Do you have floppy leds enabled?)
I do not know where you disable "floppy leds" ?
Quote:
Non-RDB mode hardfile? Don't do it
Do not worry I always 3 copies of my [ Show youtube player ] , however the HarFile Os as not set RDB, but as "XDTIDE Universal HD Bios" Automatic Geometry

Last edited by AMIGASYSTEM; 30 August 2015 at 12:25.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 30 August 2015, 13:16   #332
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
I looked at wrong diagram, A2386SX floppy controller has 16MHz crystal and 1.4M floppy control rate register should have value of 0 but BIOS sets 2 (which equals 720k floppy). For some odd reason both 720k and 1.4M BIOS settings use rate value 2. (1.2M and others use correct values)

My guess is that there is some hidden non-emulated IO bit that BIOS uses to detect if drive is Amiga 1760k drive (which runs at halved speed = 1.4M floppy bit rate equals 720k floppy) or real 1.4M PC drive and BIOS thinks 1760k drive is in use, not real PC 1.4M drive.

(btw, if you take screenshots from VGA mode display, please untick "scale if smaller than display size" checkbox to get 1:1 pixel mapping)
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 13:46   #333
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
winuae.7z updated, added hack that allows A2386SX 1.4M floppy access. (I have no idea how A2386SX floppy switcher hardware state is reported to PC side)
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 16:20   #334
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Another winuae.7z update, now IDE formatting should work with universal XT IDE bios if port width is 16 bits (AT system). Reason was wrong byte swapping mode.

EDIT: Universal XTIDE BIOS base address is now configurable, automatic selection removed.

EDIT2: A2386SX MS-DOS6.22 Janus hardfile and Universal XTIDE install was successful and both booted correctly, no himem.sys hang.

Last edited by Toni Wilen; 30 August 2015 at 18:14.
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 19:05   #335
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Another winuae.7z update, now IDE formatting should work with universal XT IDE bios if port width is 16 bits (AT system). Reason was wrong byte swapping mode.

EDIT: Universal XTIDE BIOS base address is now configurable, automatic selection removed.

EDIT2: A2386SX MS-DOS6.22 Janus hardfile and Universal XTIDE install was successful and both booted correctly, no himem.sys hang.
I think I will keep to use the IDE Primary instead of the XTIDE Universal because I have still the same problems.
Maybe the reason is WinXP or/and my old hardware, who knows.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	x.png
Views:	123
Size:	23.4 KB
ID:	45263  
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 19:19   #336
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by AnnaWu View Post
I think I will keep to use the IDE Primary instead of the XTIDE Universal because I have still the same problems.
Maybe the reason is WinXP or/and my old hardware, who knows.
Attach your XTIDE bios image and log and config again. (I want to get this fixed, if there is still problems remaining)

Host OS or hardware won't make any difference when using hardfiles.
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 19:24   #337
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Same procedure (Dinner) like yesterday.
Tomorrow ...
AnnaWu is offline  
Old 30 August 2015, 19:42   #338
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Ok

I also noticed A2386SX + normal AT IDE hangs when attempting to boot from dos install disk. Normal IDE read command is executed but it seems no one is listening for the interrupt (interrupt 14). Previous boot phase IDE accesses hang if interrupt is disabled = interrupt probably is working correctly.

A2286 works.

EDIT: Must be something to do with ISA interrupts being edge triggered. It works if I only generate single interrupt request per command.

Last edited by Toni Wilen; 30 August 2015 at 19:54.
Toni Wilen is online now  
Old 30 August 2015, 19:55   #339
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
With the latest update floppy it works now, but I still can not use the Hardfile!

Last edited by AMIGASYSTEM; 04 March 2016 at 15:45.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 30 August 2015, 20:05   #340
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
With the latest update floppy it works now, but I still can not use the Hardfile!
Did you create new HDF from scratch with newest version? Which universal bios driver did you use?

(and switch off "scale if smaller than display size setting" in RTG panel, it makes your screenshots horribly ugly)

A2386SX built-in AT IDE works now.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cycle exact cpu emulation speed, accurate ? turrican3 support.WinUAE 1 23 December 2013 18:20
Problem with cycle-exact and custum CPU emulation speed pintcat support.WinUAE 14 11 May 2010 20:12
Action Replay Mk3 problem (cpu emulation?) w/ Rick Dangerous Xorlac support.WinUAE 7 13 March 2010 15:26
Shortcuts for CPU-Emulation Speed Retro-Nerd request.UAE Wishlist 4 03 September 2005 22:59
CPU emulation and timings....... Bloodwych support.WinUAE 1 04 August 2003 16:00

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24012 seconds with 12 queries