English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 17 August 2015, 20:17   #181
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
I think you are mixing Janus virtual harddrive and hardware IDE hardfile. BIOS HD config is IDE only. Janus HD shouldn't need any extra configuration.

http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z should fix 1.2M support. (but note: previously 1.4M images worked even if drive type in BIOS was set to 720k, not anymore, you drive type has to be 1.4M too)

(and above link should not be posted anywhere else, it keeps changing all the time and will only cause confusion!)
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
Old 17 August 2015, 22:24   #182
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z should fix 1.2M support. (but note: previously 1.4M images worked even if drive type in BIOS was set to 720k, not anymore, you drive type has to be 1.4M too)
Yes, the 1.2MB floppy disk image is now (Bridgeboard A2286 expansion) working. Thanks!
The next days, I will check the different Bridgeboard expansions and its supported floppy disk formats in detail.

Bridgeboard A2286 expansion with BIOS 3.6:
The floppy disk image (360KB) "Commodore_A1060-A2088_MSDOS_1987.zip" (The Zone!) doesn't work for me.
Boot Failure
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.png
Views:	291
Size:	28.9 KB
ID:	45097   Click image for larger version

Name:	2.png
Views:	211
Size:	19.7 KB
ID:	45098  

Last edited by AnnaWu; 17 August 2015 at 22:51.
AnnaWu is offline  
Old 18 August 2015, 08:11   #183
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
I think you are mixing Janus virtual harddrive and hardware IDE hardfile. BIOS HD config is IDE only. Janus HD shouldn't need any extra configuration.
I enclose my BIOS configuration, saved BIOS 3.6 A2286, A2286 4.2 BIOS does not allow to save the configuration because the key "End" seems not work; someone can tell me how to set the key "End" and if there are inaccuracies in the Bios


@Anna
You can post your config file so I make the comparison, thanks

Last edited by AMIGASYSTEM; 04 March 2016 at 15:46.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 18 August 2015, 15:20   #184
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
I enclose my BIOS configuration, saved BIOS 3.6 A2286, A2286 4.2 BIOS does not allow to save the configuration because the key "End" seems not work; someone can tell me how to set the key "End" and if there are inaccuracies in the Bios
END = Numpad 1. (Amiga keyboard does not have END key)
Toni Wilen is online now  
Old 18 August 2015, 20:22   #185
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
END = Numpad 1. (Amiga keyboard does not have END key)
Thanks Toni, I thought of trying them all keys

Now even the Hardisk is seen by the A2286 system, he had to set the BIOS on the Hardisk "Hard Disk 1" "1", Now it remains only the problem of the start of the floppy, I've tried lots and all lock on "Starting MS-DOS ..." the same floppy A2088T start without problems!

@ziosante
A me OS 3.9 con WinUAE 3.2.0 beta 8 non va in crash ! funziona benissimo
----------- Inglese-------
I OS 3.9 with WinUAE 3.2.0 beta 8 does not crash!It works fine

Last edited by AMIGASYSTEM; 18 August 2015 at 20:30.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 18 August 2015, 21:08   #186
ziosante
Registered User
ziosante's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Italy
Posts: 27
Send a message via Skype™ to ziosante
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Thanks Toni, I thought of trying them all keys

Now even the Hardisk is seen by the A2286 system, he had to set the BIOS on the Hardisk "Hard Disk 1" "1", Now it remains only the problem of the start of the floppy, I've tried lots and all lock on "Starting MS-DOS ..." the same floppy A2088T start without problems!

@ziosante
A me OS 3.9 con WinUAE 3.2.0 beta 8 non va in crash ! funziona benissimo
----------- Inglese-------
I OS 3.9 with WinUAE 3.2.0 beta 8 does not crash!It works fine
Ciao, grazie per la risposta.
Si tratta di un Workbench 3.9 customizzato ovviamente che attualmente uso con WinUAE 3.1.0 e va benissimo. Con la beta(usando la stessa configurazione) va in crash, forse dipende dalla combinzaione di opzioni che uso.
Comunque fa niente vado avanti con WinUAE 3.1.0. Proverò con le prossime beta.
ziosante is offline  
Old 18 August 2015, 22:02   #187
Amiga_CDTV
Mind Walker
Amiga_CDTV's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: Helsinki, Finland
Posts: 140
Quote:
Originally Posted by AnnaWu View Post
I used the "makeab" command which is included with the PC Install/Janus 2.x floppy disk to create a autoboot file.
Example for a 10MB virtual PC Hard Disk file:

makeab dh0:c

Enter number of Heads (1-16): 4
Enter number of Sectors/Track (1-64): 17
Enter number of Cylinders (1-1024): 306

On the DOS side I used the "fdisk" command to create a partition.
"format c: /s" to format the partitioned virtual PC Hard Disk and copy the system files.
I am using the Janus install disk 2.1 (from http://amiga.resource.cx). The installer creates the autoboot file (no need to run makeab manually), but what else do I need to do to actually use it? If I boot from the DOS floppy (the one in the Zone) and run fdisk, it doesn't detect any disks. The 2088XT manual says PCDisk should be run first in order to use autoboot file, but the 2.1 disk doesn't have it.
Amiga_CDTV is offline  
Old 19 August 2015, 06:46   #188
rbm
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Location: CAT
Posts: 46
About the A2286 support:

Everything works fine except the system fails to boot from the hard disk.

Using a RDB hardfile image (x86 AT IDE primary), size and geometry according the A2286 bios settings.

Boot from the floppy disk A, partitioning the hard disk, reboot, boot from the disk A, format the hard disk transfering the system.

Even installed the full MSDOS 6.22 (three floppies without probems). But the system not boot from the HD.

Anything is missing in the WinUAE HD setup ?


On the other hand, the x86 AT IDE controller settings is changed to IDE every time that the configuration is loaded. Please fix !

Thanks.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	213
Size:	120.5 KB
ID:	45107   Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	178
Size:	167.1 KB
ID:	45108   Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	214
Size:	167.0 KB
ID:	45109  
rbm is offline  
Old 19 August 2015, 07:52   #189
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Hello rbm, you tell me what it takes to install the Coprocessor 80287?
AMIGASYSTEM is offline  
Old 19 August 2015, 08:14   #190
rbm
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Location: CAT
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Hello rbm, you tell me what it takes to install the Coprocessor 80287?

WinUAE configuration → Expansions → x86 Bridgeboards → A2286 → FPU

A2286 b¡os setup → Change from none to installed.
rbm is offline  
Old 19 August 2015, 08:39   #191
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
OK thanks ! If I understand the settings, your problem could be IDE Controllers

WinUAE configuration → Expansions → IDE Controllers → x86 AT IDE Primary (x86)
AMIGASYSTEM is offline  
Old 19 August 2015, 09:12   #192
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by Amiga_CDTV View Post
I am using the Janus install disk 2.1 (from http://amiga.resource.cx). The installer creates the autoboot file (no need to run makeab manually), but what else do I need to do to actually use it? If I boot from the DOS floppy (the one in the Zone) and run fdisk, it doesn't detect any disks. The 2088XT manual says PCDisk should be run first in order to use autoboot file, but the 2.1 disk doesn't have it.
I prefer the "makeab" command because I can determine the CHS for my self.
AnnaWu is offline  
Old 19 August 2015, 20:41   #193
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
@rbm

Hello rbm, since you're so kind, can you explain how did you add the extended memory, to me as "Estended memory configuration error"

If you can, since the emulation 286 I can not boot because the floppy hangs on "Starting MS-DOS", you attach your config file (.uae and .nvr), thanks.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 19 August 2015, 22:07   #194
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
"Estended memory configuration error"
Set correct extended memory amount in BIOS. (Everything was manual in ancient PCs..)

Quote:
If you can, since the emulation 286 I can not boot because the floppy hangs on "Starting MS-DOS", you attach your config file (.uae and .nvr), thanks.
Not sure if this causes problems but set harddrive 0 in bios, not 1 (slave only config may not be supported)

(Also enable DF0:, you only slow down booting if you disable DF0)
Toni Wilen is online now  
Old 20 August 2015, 01:37   #195
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Set correct extended memory amount in BIOS. (Everything was manual in ancient PCs..)
Found the right values, used a converter

Quote:
Not sure if this causes problems but set harddrive 0 in bios, not 1 (slave only config may not be supported)
The problem is that I see the HD only when set to Slave "harddrive 1", if I configure the BIOS on the HD Master "harddrive 0" I get the error "1782- disk controller failure"

Quote:
(Also enable DF0:, you only slow down booting if you disable DF0)
Tried to activate DF0 but nothing changes!

New screenshots showing the internal start Floppy/HD

Last edited by AMIGASYSTEM; 04 March 2016 at 15:46.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 20 August 2015, 11:14   #196
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
Found the right values, used a converter


The problem is that I see the HD only when set to Slave "harddrive 1", if I configure the BIOS on the HD Master "harddrive 0" I get the error "1782- disk controller failure"


Tried to activate DF0 but nothing changes!

New screenshots showing the internal start Floppy/HD
Can you upload your config (*.uae), flash (*.nvr) and the harddisk file (*.hdf with internal created virtual PC harddisk image)?
AnnaWu is offline  
Old 20 August 2015, 12:35   #197
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italia)
Posts: 1,942
Hello Anna thanks for asking, I posted the config file HERE to post 159, about the harfile it is the same one you you've uploaded to The Zone. Today I tried to create from scratch a Hardfile from 40MB containing a 30MB HD virtual for the PC and the result is always the same, the HD 30MB sees it only when set to "harddrive 1", and then Floppy and HD freeze during loading.

The new HD created with 40MB to 30MB HD PC dedicated to A2088T works fine, see attached screenshot

Although your files might help to make a confrono and understand where I'm wrong, if you attach them as a favor to other users with the same problem.

Last edited by AMIGASYSTEM; 04 March 2016 at 15:45.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 20 August 2015, 13:59   #198
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
Compatibility problems -> http://www.l8r.net/technical/bridgeboard.html

Win3.1 too slow -> [ Show youtube player ]
amilo3438 is offline  
Old 20 August 2015, 17:33   #199
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
Restart emulation after saving BIOS changes. IDE drives are not reset during BIOS restart. (_Always_ test by restarting emulation before assuming anything!)

I am starting to suspect that A2286 IDE support (and most of BIOS code) is from some 286 Commodore PC with built-in IDE, I don't see any other ways for IDE reset except FDC reset and I don't think it is possible unless FDC and IDE controller is in same chip.

ISA IDE board in real A2286 may have exact same problem. (Unless it comes with its own BIOS)

EDIT: And driver does multi-sector reads but does not wait for interrupt/drq status bit between loaded blocks. It can't work. EDIT2: Not simple fix to support this but possible. Maybe later..

I think Universal XT IDE BIOS is much better choice.

Last edited by Toni Wilen; 20 August 2015 at 19:25.
Toni Wilen is online now  
Old 20 August 2015, 20:28   #200
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,523
http://www.winuae.net/files/b/winuae.7z has quick hack to allow A2286 IDE to work properly. I am not yet sure if the hack is safe enough and does not cause issues with other IDE uses.
Toni Wilen is online now  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cycle exact cpu emulation speed, accurate ? turrican3 support.WinUAE 1 23 December 2013 18:20
Problem with cycle-exact and custum CPU emulation speed pintcat support.WinUAE 14 11 May 2010 20:12
Action Replay Mk3 problem (cpu emulation?) w/ Rick Dangerous Xorlac support.WinUAE 7 13 March 2010 15:26
Shortcuts for CPU-Emulation Speed Retro-Nerd request.UAE Wishlist 4 03 September 2005 22:59
CPU emulation and timings....... Bloodwych support.WinUAE 1 04 August 2003 16:00

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.36147 seconds with 12 queries