English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 22 September 2014, 20:58   #1
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
[Guide] Installing AmigaOS 4.1 with FS-UAE

First at all: This are the steps I've successfully installed my copy of AmigaOS 4.1 FE Classic. Maybe there are other ways to do this.

With Update 1 for AmigaOS 4.1 FE you'll be able to use ZIII RAM as real RAM. You simply have to insert the following line to your startup-sequence:

Code:
c:bootloader Commandline "norampager"
Things you'll need:

  • Kickstart ROM file from Amiga 4000
  • CyberstormPPC flash file
  • AmigaOS 4.1 FE Classic CDROM
  • A hardfile

The config:

Code:
amiga_model = A4000/OS4
cdrom_image_0 = /path/to/cdrom/image/AmigaOS 4.1.iso
hard_drive_0 = /path/to/harddisk/image/AmigaOS41.vhd
hard_drive_0_type = rdb
I prefer a dynamic VHD to save space on your host harddisk. You'll must set the red option to get VHD in RDB mode working.

To simply create VHDs you can use VirtualBox or my little Tool "VHD Creator" for Mac OS X:

http://eab.abime.net/showpost.php?p=972097&postcount=7

First steps:

Boot with the above config to FS-UAE and click immediatly the ESC key. This will bring you to the CyberstormPPC Boot Menu.



Click on SCSI and choose Unit 1 ...



...and set options like in this screenshot.



It is important to set CD Boot Priority to a value between 0 and 5 to get CDROM bootable between Harddrive and DF0:. Click Use and Save.

Installation:

Now insert the AmigaOS 4.1 Classic CDROM and reboot the emulator. This is needed, because the CDROM isn't recognized like a inserted floppy.

After the reboot the CDROM shoud start.



After this you came to the first screen.



It's now useful to click on Start the Hard Disk preparation utility... and select Expert mode.



Next click Install... with your selected hard file.



In this windows you shouldn't do anything. Only check the hard disk size to be correct.



Click on Ok - accept changes and after this Edit partitions and filesystems.



To able to boot from hard drive it's needed to copy some filesystems to Rigid Disk Block (RDB). To do this click on Add new FS.
In this case we choose SmartFilesystem from L:. As Dostype you must enter 53465300.Click on OK.



Now you can create some partitons on your hard drive. To do this, click on the free space in the partition area and select Add, remove or edit partitions. Resize your partitions as needed. To change the filesystem go to Select filesystems/edit details. Select SFS/00 and click Ok - accept changes on every partition you want make changes.



After all changes click on Save to disk and close Media Toolbox window. The System now wants you to reboot the computer. Do it so.



After Reboot you can start the installation. Click on Start the AmigaOS 4.1 installation utility. Click multiple Next >. On the hard drive screen click Format disk(s) and choose your first partition (in this case DH0:).



Click Next > and choose your newly formatted partition (should be automatically selected). Click Next >.

Now Choose the RTG graphics card. In our case it is the Picasso IV. Click Next >. Select the Monitor to use. It makes sense to use 1024x768@60 (48 kHz).



At this point the checkmark for Load the cybppc.device must be set!
Click Next >. The Installation starts!

After some time you must reboot. Maybe after reboot you'll get a green screen. If so, quit FS-UAE and restart it.

After this restart/reboot you should see the installed Workbench 4.1.



More parted guides:

Last edited by amigafreak68k; 03 January 2017 at 14:45.
amigafreak68k is offline  
AdSense AdSense  
Old 22 September 2014, 21:11   #2
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
Partially Guide to setup network connection with FS-UAE and AmigaOS 4.1

Partially Guide to setup network connection with FS-UAE and AmigaOS 4.1
(only Mac OS X at this time)

Things you'll need:


The Config:

Code:
amiga_model = A4000/OS4
cdrom_image_0 = /path/to/cdrom/image/AmigaOS 4.1.iso
hard_drive_0 = /path/to/harddisk/image/AmigaOS41.vhd
hard_drive_0_type = rdb
uae_a2065 = slirp

First steps:


Use a m68k emulations setup - line AmigaOS 3.9 - to download the archive linked above to a hard file shared with your AmigaOS 4.x setup.

Installation:

Start your AmigsOS 4.x setup. Open the shared hardfile and double click on Ethernet.lha. Select only ethernet.device itself, set destination to DEVS:Networks and extract the driver -> click Start.



Close UnArc and go to SYS:Prefs. Open Internet and click New... on Interfaces. Choose a name for the new interface - in our case Ethernet - and select ethernet.device from DEVS:Networks as device driver. Tick on DHCP and choose a host name - for us AmigaOS4. Click on Use and after this on Save.



Now restart your "Amiga" and you have internet access...

From the AmigaOS 4.1 CDROM you can now install some internet tools such as IBrowse or OWB to check your Internet access.

Last edited by amigafreak68k; 28 December 2014 at 16:01.
amigafreak68k is offline  
Old 22 September 2014, 21:59   #3
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 36
Posts: 3,368
@amigafreak68k Thanks for the guide. A bit later, I hope to integrate a VHD creator in FS-UAE Launcher + have FS-UAE automatically recognize the RDB mode (if you chose that when creating the VHD) so hard_drive_0_type = rdb won't be needed anymore
FrodeSolheim is offline  
Old 22 September 2014, 22:03   #4
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
Cheers!

Feel free to integrate this guide in your homepage
amigafreak68k is offline  
Old 23 September 2014, 18:19   #5
jbl007
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Location: Leipzig/Germany
Posts: 339
Well done!
Danke, Herr Nachbar. :-)
jbl007 is offline  
Old 23 September 2014, 18:25   #6
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
:d
amigafreak68k is offline  
Old 23 September 2014, 20:36   #7
yesplease
Registered User

yesplease's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: germany
Posts: 144
Cool thing, OS4.1 looks very neat. Is it software from 2001...3 ? It looks so much better and cleaner than the window stuff of that time. But what can we do with OS4.1 ? Which software runs on it ? Does it use PPC code? 68k programs won't work I guess. Nevertheless well done ;-)
yesplease is offline  
Old 23 September 2014, 21:58   #8
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 36
Posts: 3,368
Quote:
Originally Posted by amigafreak68k View Post
Feel free to integrate this guide in your homepage
I'll probably take you up on that offer, but I won't publish a tutorial on fs-uae.net yet. Better to wait until it has matured / been tested over a longer period first
FrodeSolheim is offline  
Old 23 September 2014, 22:02   #9
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
No problem. There is no estimated time for this
amigafreak68k is offline  
Old 29 September 2014, 10:15   #10
B14ck W01f
m68k all the way
 
Join Date: Aug 2011
Location: Koalaland
Posts: 473
Quote:
Originally Posted by amigafreak68k View Post
*** Placeholder ***

Here there will be soon the guide to setup TCP/IP stack in AmigaOS 4.1!
Might I suggest that you refer to Part 4 of Binox's WinUAE guide as reference.
B14ck W01f is offline  
Old 29 September 2014, 11:18   #11
Hewitson
Registered User
Hewitson's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Melbourne, Australia
Age: 34
Posts: 2,235
I don't have much interest in purchasing a copy of 4.1 but it's interesting to see the installation process. Thanks
Hewitson is offline  
Old 30 September 2014, 19:51   #12
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
TCP/IP setup (only usable for Mac OS X at this time) online. See:

http://eab.abime.net/showpost.php?p=977220&postcount=2
amigafreak68k is offline  
Old 30 September 2014, 20:20   #13
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
Update your AmigaOS 4.1 Installation

Update to Update 6 of AmigaOS 4.1:

Since AmigaOS 4.1 it's possible to update your AmigaOS with patches and new features. AmigaOS 4.1 is shipped as version "Update 2". Update 3 to 6 you can download from Hyperion's website.

Since Update 6 you can update your Installation through AmiUpdate which comes as new feature in Update 6.

Please note, that you only can use AmiUpdate with installed TCP/IP connection (have a look at my guide).

To update to Update 6 download all update archives to hard disk and extract them. Install them one after another. During the installations you'll be asked for installation of RunInUAE. It's your choice, whether you need it or not.

Update with AmiUpdate after installing Update 6:

At the first start of AmiUpdate it tells you, that there is a new version of AmiUpdate available. This ends up in an error because of a library version mismatch.

This shared library is part of the updates listed after first scan.

To get access to the update servers you must insert your user credentials from Hyperion's website.
If a dialog appears to choose location of JAmiga:, assign it to RAM:.

Look down on the list after scan and deselect all updates (Select None). Select only An update to the AmiUpdate shared library is available from Third party application updates and click Update. Maybe you must do this update twice.

After Reboot you can do the other updates without error messages.

Last edited by amigafreak68k; 22 December 2014 at 14:20.
amigafreak68k is offline  
Old 11 October 2014, 03:05   #14
B14ck W01f
m68k all the way
 
Join Date: Aug 2011
Location: Koalaland
Posts: 473
Quote:
Originally Posted by amigafreak68k View Post
This shared library is part of the updates listed after first scan. See screenshots below.
Where are the screenshots? ;-)
B14ck W01f is offline  
Old 11 October 2014, 19:27   #15
Washac
Junior Member
Washac's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: UK Southern End
Posts: 479
Thanks for that great guide

Is there anywhere I can get this and any other guides such as the 3.9 one in PDF format please.
Washac is offline  
Old 16 December 2014, 23:42   #16
rafaelj
 
Posts: n/a
Know someone, how i can get a cd of 4.1 for uae in Germany ?
I can't find any shop with available 4.1 for Classics !! Why they don't sell this anymore?
 
Old 17 December 2014, 14:37   #17
miggymac
Registered User

miggymac's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Flensburg / Germany
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by rafaelj View Post
Know someone, how i can get a cd of 4.1 for uae in Germany ?
I can't find any shop with available 4.1 for Classics !! Why they don't sell this anymore?
"AmigaOS 4.1 Classic" is indeed out of stock. You can order the upcoming new "AmigaOS 4.1 Final Edition" for Classic, which includes all updates and new features here:

http://www.amigashop.org or http://www.vesalia.de

Noone has tested if it works with WinUAE or FS-UAE, as far as i know. But if nothing relevant has changed, it should work.
miggymac is offline  
Old 17 December 2014, 15:07   #18
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 37
Posts: 6,340
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by rafaelj View Post
Know someone, how i can get a cd of 4.1 for uae in Germany ?
I can't find any shop with available 4.1 for Classics !! Why they don't sell this anymore?
http://amigakit.leamancomputing.com/...oducts_id=1035

Or as miggymac says AmigaOS 4.1 Final Edition should work too.
fitzsteve is offline  
Old 10 January 2015, 19:32   #19
Foul
Registered User

Foul's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Perigueux/France
Age: 42
Posts: 1,256
Send a message via ICQ to Foul Send a message via MSN to Foul Send a message via Skype™ to Foul
Got this screen just after booting Amiga OS 4.1 FE :



Foul is offline  
Old 10 January 2015, 19:40   #20
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 36
Posts: 3,368
#22 is NUMSG_UAEBOOTROM_PPC, this means that the UAE boot ROM is active (it is incompatible with AmigaOS 4). Please make sure to disable all UAE expansions, and don't use directory hard drives, or uaehf/uaescsi devices.
FrodeSolheim is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Guide] Installing AmigaOS 3.9 with FS-UAE nexusle support.FS-UAE 28 24 July 2016 19:37
Installing AmigaOS 3.5 or 3.9 without CD reader Perran Hardware mods 16 07 October 2013 17:09
Installing AmigaOS using WinUAE alexh support.Apps 3 01 January 2010 23:35
Installing AmigaOS 3.9 Stig New to Emulation or Amiga scene 10 15 May 2005 22:43
OSNews.com: Classic AmigaOS Emulation - A Guide for WinUAE MikeB Amiga scene 3 20 August 2002 09:06

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.36685 seconds with 12 queries