English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 03 September 2014, 21:11   #1
kkhard
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: USA
Posts: 10
OS3.9 progs on OS4.1

i am a total newb to os4.1. i bought it thinking it would run os3.9 programs "as is". Petunia and the other built-in emulator is supposed to "just work out of the box". i can't get RunInUAE to install correctly.

my program won't even start. says "stack overflow".

is there something i am supposed to set up? the roms are in the emulation folder. what am i missing?

kkhard is offline  
AdSense AdSense  
Old 04 September 2014, 01:02   #2
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,535
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by kkhard View Post
i am a total newb to os4.1. i bought it thinking it would run os3.9 programs "as is". Petunia and the other built-in emulator is supposed to "just work out of the box". i can't get RunInUAE to install correctly.

my program won't even start. says "stack overflow".

is there something i am supposed to set up? the roms are in the emulation folder. what am i missing?

RunInUAE should install with Amiupdate, once thats istalled all you do is double click program / adf etc etc and it should run UAE.

Its also a good idea to set stack to 8192 in workbench prefs.
FOL is offline  
Old 06 September 2014, 02:28   #3
kkhard
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: USA
Posts: 10
i was under the impression that m68k programs would run if "they were written properly and didn't access the custom chips". i got 1 program to start, but it didn't like an old library. i will keep trying.....
kkhard is offline  
Old 06 September 2014, 10:23   #4
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,535
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by kkhard View Post
i was under the impression that m68k programs would run if "they were written properly and didn't access the custom chips". i got 1 program to start, but it didn't like an old library. i will keep trying.....
They should using petunia, but you can just use RUNinUAE.
FOL is offline  
Old 06 September 2014, 15:16   #5
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 1,643
If they access any OS3.5/3.9 functionality they are unlikely to run natively under OS4.
Minuous is offline  
Old 07 September 2014, 16:28   #6
MickJT
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Australia
Posts: 188
Seeing as this thread is in support.WinUAE, if you're running 68k programs under OS4.1 within WinUAE, the PearPC core is missing things that can cause random crashes in PPC and 68k-emulated programs. The QEMU core hopefully will fix that.
MickJT is offline  
Old 07 September 2014, 18:22   #7
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,535
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by MickJT View Post
Seeing as this thread is in support.WinUAE, if you're running 68k programs under OS4.1 within WinUAE, the PearPC core is missing things that can cause random crashes in PPC and 68k-emulated programs. The QEMU core hopefully will fix that.
Doh, good point.
Didn't think any one would even try to do this in WinUAE.
FOL is offline  
Old 07 September 2014, 20:55   #8
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 635
They should run just fine. 99% of productivity software just work and they are fast.

There is something wron in you installation. Have you run amiupdate from system folder?
utri007 is offline  
Old 08 September 2014, 04:11   #9
kkhard
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: USA
Posts: 10
yes, running in WinUAE. hopefully MickJT is correct. got some DOS only programs to work. QEMU will hopefully get the rest to work.

i still can't get RunInUAE to install. locks up right at start of install.
kkhard is offline  
Old 08 September 2014, 07:53   #10
ajk
Registered User
ajk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Helsinki, Finland
Posts: 909
PPC support in WinUAE is what, a few weeks old now? Don't expect too much too soon Most system legal 3.x programs do run fine in 4.x on the actual hardware so I'm sure we'll get there eventually.
ajk is offline  
Old 08 September 2014, 08:17   #11
MickJT
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Australia
Posts: 188
RunInUAE can be installed if you put rexxsyslib.library in the Compatibility list (SYS:Prefs/Compatibility). You normally don't need to do this, but it allows installation under the PearPC core. I'm not sure if you need to then do a reboot before install. You might need to remove and re-add after system updates as well.

E-UAE itself though still won't work yet under the PearPC core. So, there's no point in installing RunInUAE anyway. Wait until the QEMU core is ready. I suspect it'll still be way too slow to do much of anything. On my Sam440ep-Flex @ 800mhz, I have to set frameskip to 1 to run any game without stuttering.

As for running 68k applications via Petunia, that should be OK under the QEMU core.
MickJT is offline  
Old 13 September 2014, 23:13   #12
mritter0
Registered User

 
Join Date: Sep 2013
Location: Bettendorf, IA, USA
Age: 46
Posts: 203
With latest beta I got some of my programs to run. Yeah! Not using RunInUAE. I think that is more for games.
mritter0 is offline  
Old 13 September 2014, 23:52   #13
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 39
Posts: 5,535
Send a message via MSN to FOL Send a message via Skype™ to FOL
Quote:
Originally Posted by MickJT View Post
RunInUAE can be installed if you put rexxsyslib.library in the Compatibility list (SYS:Prefs/Compatibility). You normally don't need to do this, but it allows installation under the PearPC core. I'm not sure if you need to then do a reboot before install. You might need to remove and re-add after system updates as well.

E-UAE itself though still won't work yet under the PearPC core. So, there's no point in installing RunInUAE anyway. Wait until the QEMU core is ready. I suspect it'll still be way too slow to do much of anything. On my Sam440ep-Flex @ 800mhz, I have to set frameskip to 1 to run any game without stuttering.

As for running 68k applications via Petunia, that should be OK under the QEMU core.
RunInUAE installs fine without any compatability settings with QEMU.
FOL is offline  
Old 14 September 2014, 02:17   #14
kkhard
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: USA
Posts: 10
sweet! mine are working too! toni rocks!
kkhard is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DualPNG and OS4 icons on OS3 James Amiga scene 14 19 June 2017 15:21
Replacing OS4 functions for OS3.x arti Coders. C/C++ 22 03 May 2013 17:27
A1200 PPC240/68060, BVision, Flicker Fixer,IDEFIX, SlimCD, 250 Watt PSU ...OS3.x/OS4 Hacky MarketPlace 14 03 October 2008 04:35
Display 32bit OS4 Icons in Amiga OS3.x! klesterjr News 12 28 February 2007 17:31
HivelyTracker 1.2 for OS4 and OS3.x out now! spoUP News 5 08 January 2007 04:18

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.19638 seconds with 11 queries