English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Main > Retrogaming General Discussion

 
 
Thread Tools
Old 20 August 2014, 18:22   #21
Cpt. Hindsight
Registered User
Cpt. Hindsight's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Southpark
Posts: 413
Yes, testing the C64 with a cheap cartridge (you'll probably find International Soccer for 1 or 2 pounds) would be my first guess as well.

btw: I was using Audiotap and WAV-PRG to convert .prg and .tap files to my MP32C64(unfortunately my older version doesn't support play/pause control) and Hansel is right about his preferation of one-file programs (.prg files).

Last edited by Cpt. Hindsight; 20 August 2014 at 18:33. Reason: Link added
Cpt. Hindsight is offline  
AdSense AdSense  
Old 20 August 2014, 18:26   #22
john1979
Registered User
john1979's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: UK
Age: 37
Posts: 748
I have two untested datasettes sat here from previous C64 ebay purchases. If your's proves to be on the fritz I can see if one of them is working and send it down to you for the cost of postage (4.88).

We'll see how you go with these tapes and getting the head aligned first though!

edit: Echoing what other people say too. A cheap cartridge game will test the CPU and various other chips. But my money is still on head alignment. "Out of Memory" or garbled characters in FOUND usually mean the cassette deck needs some attention.
john1979 is offline  
Old 20 August 2014, 20:26   #23
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
I've just done a clean up of the tape deck with some alcohol and bud, the tapes work!

Now to try and get TapDancer working

Neil79 is offline  
Old 20 August 2014, 20:55   #24
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Hmmm Escape-MPC tape not working, comes up with SEARCHING:Found Escape-MPC.. I hit space and it says "Out of memory"


EDIT : Just tried to reload Rastan which worked before, it started loading now it's stuck at a black box with a blue box on the outside. Just stopped loading. Starting to wonder now on this tape deck, what do you think?

ffs
Neil79 is offline  
Old 20 August 2014, 21:38   #25
roy bates
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: birmingham
Age: 48
Posts: 2,819
it might sound negative.

the c64 datasette wasnt the most reliable method to load in software,wouldnt it be easier and faster to use a disk drive or some sort of sd2iec?
roy bates is offline  
Old 20 August 2014, 21:39   #26
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Quote:
Originally Posted by roy bates View Post
it might sound negative.

the c64 datasette wasnt the most reliable method to load in software,wouldnt it be easier and faster to use a disk drive or some sort of sd2iec?
At a cost yes, but I've already just purchased a 70+ HxC which is an SD device for the Amstrad CPC 6128. And I believe the sd2iec isn't cheap either, I just can't afford that right now.
Neil79 is offline  
Old 20 August 2014, 23:01   #27
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Another C64 user from my town came over and tested his tape decks, one of them worked atleast and now playing tapes and tapdancer files

Success!! Auto Pause : ON / First Silence ON / Everything else OFF / Volume at 12 through TapDancer(Buggy Boy). TapeDeck working good so far



Cheers for all the help anyway guys

Last edited by Neil79; 20 August 2014 at 23:16.
Neil79 is offline  
Old 21 August 2014, 08:40   #28
john1979
Registered User
john1979's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: UK
Age: 37
Posts: 748
Quote:
Originally Posted by Neil79
(Picture)
What a beautiful sight!
john1979 is offline  
Old 21 August 2014, 11:53   #29
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,678
See? Someone helped you out and you are sorting the problem. That's the spirit

Enjoy your C64!
Akira is offline  
Old 21 August 2014, 12:12   #30
s2325
Zone Friend

s2325's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Gargore
Age: 37
Posts: 17,536
Yes, have fun.
s2325 is offline  
Old 21 August 2014, 13:02   #31
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Neil79 is offline  
Old 21 August 2014, 22:41   #32
barkingboy
Zone Friend
barkingboy's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: UK
Posts: 146
Thumbs up

Cool, I love the C64 version of Buggy Boy!
barkingboy is offline  
Old 22 August 2014, 21:39   #33
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Been playing up again tonight, got loads of games to try from tapdancer and none of them work. Loaded up the Rastan game, not working.. So it will probably stay in the cupboard for awhile till I can get an SD device for it down the line
Neil79 is offline  
Old 22 August 2014, 21:50   #34
john1979
Registered User
john1979's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: UK
Age: 37
Posts: 748
You really should try to get your first drive sorted. All it needs is you twiddle a screw driver in the head alignment and find the sweet spot.

Sd2iec are okay but some games won't work as they aren't compatible with some turbo loaders. And just about ALL demos won't work.

I suggest you go the way of 100% compatibility. Start with a 1541 floppy drive and eventually save up enough to buy an Ultimate cart. Expensive little device but you won't regret a single penny of it!
john1979 is offline  
Old 22 August 2014, 23:02   #35
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Quote:
Originally Posted by john1979 View Post
You really should try to get your first drive sorted. All it needs is you twiddle a screw driver in the head alignment and find the sweet spot.
Did that on the last one and it made no difference, I was always going one way or another. Isn't there two screws though? Or is it just the one under the hole
Neil79 is offline  
Old 23 August 2014, 00:13   #36
john1979
Registered User
john1979's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: UK
Age: 37
Posts: 748
Quote:
Originally Posted by Neil79 View Post
Did that on the last one and it made no difference, I was always going one way or another. Isn't there two screws though? Or is it just the one under the hole
For the read head it's just the main one on the top near middle buttons I think.
john1979 is offline  
Old 23 August 2014, 00:33   #37
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Quote:
Originally Posted by john1979 View Post
For the read head it's just the main one on the top near middle buttons I think.
Is there anyway of tweeking it without needing a bit of software? How much does it need to be turned? Is it just a slight turn to the right and see if a game loads?
Neil79 is offline  
Old 23 August 2014, 00:41   #38
john1979
Registered User
john1979's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: UK
Age: 37
Posts: 748
Just try a quarter turn at a time. Anything more slight and probably isn't worth it, and anything more and you might miss it.

A second alcohol clean along the head and cassette adapter (as it may have picked up crap from the heads) would help too.

Good luck mate.

I will have a look this weekend at my spare decks and see if one is serviceable enough to send you down. With any luck I can wangle a bit of free postage at work.
john1979 is offline  
Old 23 August 2014, 01:22   #39
demolition
Unregistered User
demolition's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Copenhagen / DK
Age: 37
Posts: 3,248
Quote:
Originally Posted by Neil79 View Post
Is there anyway of tweeking it without needing a bit of software? How much does it need to be turned? Is it just a slight turn to the right and see if a game loads?
I can recommend using this software:
http://csdb.dk/release/?id=49944

I have generated a tap file containing random data which can be used with the above program, see attached file.

When you have started the program, press F3 to show turbo tape thresholds.
The optimal adjustment looks like the screenshot from VICE. On a real C64, you might not reach such thin lines.
The idea is to adjust the azimuth until the two lines are as thin and distinct as possible.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	randomdata.png
Views:	105
Size:	53.9 KB
ID:	41193  
Attached Files
File Type: zip Random.zip (139.2 KB, 39 views)
demolition is offline  
Old 23 August 2014, 12:04   #40
Neil79
Registered User
Neil79's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kent
Age: 37
Posts: 2,454
Awesome, will that work via a tapdancer app tape? Don't have any ways of recording direct to a normal tape

Cheers
Neil79 is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Best games for playing at work? seuden Retrogaming General Discussion 19 12 May 2011 11:04
c64 .DATS and playing games on the C64 hardware pubzombie Retrogaming General Discussion 22 15 April 2011 13:40
Playing games vs reading about them antonvaltaz Retrogaming General Discussion 36 05 April 2010 20:43
Problems playing certain, the best games.. bazzza1975 project.WHDLoad 15 24 August 2008 12:47
How do i start playing games? Unregistered New to Emulation or Amiga scene 3 13 July 2002 10:36

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24546 seconds with 13 queries