English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 13 August 2014, 01:32   #401
Ami_GFX
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: USA North America
Posts: 179
Ok, I had an image of my Amiga 4000D disk made with Winuae and I managed to get beta 2.9 working with OS 3.1 and 3.9 with WarpUp. It was surprisingly smooth after I got the RTG working--I have a Cybervision 64 in the real Amiga and used the Picasso IV emulation. All the PPC software I have installed worked but was quite a bit slower than the real Amiga. I'm using a 1.8ghz Centrino Duo Thinkpad with ATI graphics. OS4.0 wouldn't work. I got to a red screen as the kickstart loaded and a green screen when I reset. That happened with both the installed system and the boot floppy/CD combo.

I'm impressed. The Picasso IV emulation gave me more problems than the PPC emulation. I couldn't get it to work with Cybergraphics. It would just hang at the boot pic. It works OK with Picasso 96 but I'm having a few display issues. It might be just this laptop which is not the one I normally use for Winuae.
Ami_GFX is offline  
AdSense AdSense  
Old 13 August 2014, 06:11   #402
DarrenHD
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: London / Canada
Posts: 339
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
No one has asked to put anything in extended rom. Don't do it! Read all posts in this thread first.

You surely have some config issues if you have warpos libraries installed but PPC set to disabled.

EDIT: and check winuelog.txt.
Tony, I re-installed OS 3.1 then 3.9 clean and now PPC is working - Thanks very much. It is really amazing how quickly you were able to do this. Not ready to replace my real CS PPC system but it's really interesting to see this working on WinUAE

One comment, the IdleWOS utility (which is a PPC CPU meter) doesn't update very fast at all. On my real CS PPC it is very fast updating, on emulation it is very slow and tends to stay at one number - and usually a high percentage of PPC CPU usage) for a long period, doesn't seem to get back down to 0-1% which is normal on my A4000/CS PPC when I'm not using any PPC apps.

http://aminet.net/util/moni/idlewos.lha

Darren

Last edited by DarrenHD; 13 August 2014 at 06:17.
DarrenHD is offline  
Old 13 August 2014, 08:14   #403
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,517
Separate thread for PPC stuff would be nice but it should be started by someone who actually knows about PPC and wants to help

Quote:
Originally Posted by Ami_GFX View Post
I'm impressed. The Picasso IV emulation gave me more problems than the PPC emulation. I couldn't get it to work with Cybergraphics. It would just hang at the boot pic. It works OK with Picasso 96 but I'm having a few display issues. It might be just this laptop which is not the one I normally use for Winuae.
Install CGX update from Aminet. Older version seems to assume some specific interrupt state after VGA chip has been reset/woken up. Can't fix it because I only have PicassoII which does not support interrupts.

Quote:
Originally Posted by DarrenHD View Post
One comment, the IdleWOS utility (which is a PPC CPU meter) doesn't update very fast at all. On my real CS PPC it is very fast updating, on emulation it is very slow and tends to stay at one number - and usually a high percentage of PPC CPU usage) for a long period, doesn't seem to get back down to 0-1% which is normal on my A4000/CS PPC when I'm not using any PPC apps.
I'd say this is non-problem. PPC CPU emulation will try to stay idle (thread sleeping) longer than real CPU to not cause extra host CPU activity because PPC CPU code (when idle) has habit of sleeping a bit, then checking something, sleeping again and that is practically same as staying mostly active all the time in emulation.

Quote:
It is really amazing how quickly you were able to do this.
It was much simpler than I thought it is. Board is quite simple, only few registers, most of the time was needed to find out how registers actually worked (it was only partially documented in netbsd and linux but it was great help), PPC CPU was quite easy part, only needed to check PPC specs that PPC CPU initial PC is 0xfff00100 (or 0x0100) and the rest was simple glue code.
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 10:02   #404
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
I have strange black screen after my workbench loads. Happens after I installed the WarpUp libraries off the OS3.9 CD. Before that it booted ok. After I had installed the WarpUp libraries I got a major crash on WinUAE. I have attached the crash dump file and config. I've read the whole thread so thought I was following things correctly. I've renamed my rom to cyberstormppc, JIT is turned off etc. I have a quad core Intel i7 3770k at 3.5Ghz so my hardware isn't the problem.
Attached Files
File Type: uae Workbench 3.9 PowerPC Test.uae (32.4 KB, 75 views)
File Type: dmp winuae_2.9.0_b10_2014.08.13_08.55.56.dmp (134.2 KB, 52 views)

Last edited by Steve; 13 August 2014 at 10:07.
Steve is offline  
Old 13 August 2014, 14:08   #405
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
What is today goal in WinUAE ? A perfect Amiga PPC emulation ? Or is still a perfect Amiga 500 emulation ? (hopefully both)

p.s. In a case of A500, FYI, there are some new issues reported in the "Problematic Demos" thread waiting confirmation!


EDIT: Also, what happened with better A1200 CE emulation ?

03 May 2014 -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=952747&postcount=41
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
I'll try to continue with 68020 timing improvements later this summer. Maybe.. Only 68020 CE mode and CD32 MPEG emulation remaining...
10 July 2014 -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=963673&postcount=6
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Only CD32 FMV is "holiday special feature".

(It was either better 68020 CE emulation or CD32 FMV. FMV win because it is totally different and I got bored with all the recent CPU stuff)
Seems everything gets priority over better 68020 CE emulation! (even so unwanted PPC and never mentioned accelerators)
(p.s. Got bored with the recent CPU stuff !? ... but didnt PPC emulation is also a CPU stuff ?)

Last edited by amilo3438; 13 August 2014 at 14:36.
amilo3438 is offline  
Old 13 August 2014, 14:21   #406
thomas
Registered User
thomas's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Germany
Posts: 5,507
A500+ 4MB quickstart with low compatibility freezes immediately.

After start it opens a log window with this contents:
Code:
  D0 00000000   D1 00000000   D2 00000000   D3 00000000
  D4 00000000   D5 00000000   D6 00000000   D7 00000000
  A0 00000000   A1 00000000   A2 00000000   A3 00000000
  A4 00000000   A5 00000000   A6 00000000   A7 00000000
USP  00000000 ISP  00000000
T=00 S=1 M=0 X=0 N=0 Z=0 V=0 C=0 IMASK=7 STP=0
01000FFE 204a                     MOVEA.L A2,A0
Then it just sits there with the Windows busy pointer.
Attached Files
File Type: txt winuaelog.txt (7.6 KB, 57 views)
thomas is offline  
Old 13 August 2014, 14:57   #407
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,517
Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
What is today goal in WinUAE ? A perfect Amiga PPC emulation ? Or is still a perfect Amiga 500 emulation ? (hopefully both)

p.s. In a case of A500, FYI, there are some new issues reported in the "Problematic Demos" thread waiting confirmation!


EDIT: Also, what happened with better A1200 CE emulation ?

03 May 2014 -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=952747&postcount=41


10 July 2014 -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=963673&postcount=6


Seems everything gets priority over better 68020 CE emulation! (even so unwanted PPC and never mentioned accelerators)
(p.s. Got bored with the recent CPU stuff !? ... but didnt PPC emulation is also a CPU stuff ?)
Stop asking this all the time. I do what I want to do. Plans will always change.

Current is PPC and when it is finished (it already works good enough for me), then it is back to normal stuff. It should have been obvious. (PPC also got higher priority than normal because of donations! Thanks again.)
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 15:36   #408
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,517
Quote:
Originally Posted by Steve View Post
I have strange black screen after my workbench loads. Happens after I installed the WarpUp libraries off the OS3.9 CD. Before that it booted ok. After I had installed the WarpUp libraries I got a major crash on WinUAE. I have attached the crash dump file and config. I've read the whole thread so thought I was following things correctly. I've renamed my rom to cyberstormppc, JIT is turned off etc. I have a quad core Intel i7 3770k at 3.5Ghz so my hardware isn't the problem.
Crash is in NCR53C770 SCSI code but you don't even have anything mounted to CSPPC SCSI. EDIT: Is this repeatable?

Log needed to analyze black screen.

Last edited by Toni Wilen; 13 August 2014 at 15:54.
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 15:54   #409
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,517
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
A500+ 4MB quickstart with low compatibility freezes immediately.
Fixed. (Not related to Fast RAM, 68000 without CE and more compatible used wrong memory access functions)
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 16:03   #410
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Crash is in NCR53C770 SCSI code but you don't even have anything mounted to CSPPC SCSI. EDIT: Is this repeatable?

Log needed to analyze black screen.
Maybe it was a one off. I only had a short time testing this out this morning. It only crashed like this once. I tried enabling logging but haven't seen any files created. Is it saved in documents and settings as I was expecting it to appear my WinUAE folder. I have a feeling it could be Picasso IV/Zorro III related as the Workbench loads but quickly turns the screen black.
Steve is offline  
Old 13 August 2014, 16:18   #411
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,517
Quote:
Originally Posted by Steve View Post
Maybe it was a one off. I only had a short time testing this out this morning. It only crashed like this once. I tried enabling logging but haven't seen any files created. Is it saved in documents and settings as I was expecting it to appear my WinUAE folder. I have a feeling it could be Picasso IV/Zorro III related as the Workbench loads but quickly turns the screen black.
Enable it in Paths panel (before starting emulation) and when you want to open the log, click "Save all" button. It opens text file that contains everything (config, logs).
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 16:25   #412
amigafreak68k
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Engelsdorf / Germany
Posts: 398
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
(PPC also got higher priority than normal because of donations!)
Ah, this priorize something?! ... Good to know!
amigafreak68k is offline  
Old 13 August 2014, 16:31   #413
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 42
Posts: 19,517
Quote:
Originally Posted by amigafreak68k View Post
Ah, this priorize something?! ... Good to know!
It can, sometimes, but note that it still won't make me to learn PPC assembly and everything. Only the basics.

Or to disassemble and debug any closed-source PPC operating systems. That is Someone Else's Problem.
Toni Wilen is online now  
Old 13 August 2014, 17:36   #414
ppcamiga1
Banned

 
Join Date: Jul 2014
Location: Vienna/Austria
Posts: 15
PPC emulation work like a charm.
The only thing that is missing is JIT.
You did a wonderful job Toni.
ppcamiga1 is offline  
Old 13 August 2014, 18:09   #415
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
Quote:
Originally Posted by ppcamiga1 View Post
PPC emulation work like a charm.
The only thing that is missing is JIT.
You did a wonderful job Toni.
This is in contradiction ... if it already works like a charm how then JIT is missing !? (And also, how a wonderful job is done if JIT is missing ?)

Note: This always works in arcade games: "Please Insert Coin(s) To Continue"


EDIT: Welcome to EAB! (and sorry for being a smart ass on your 1st post, didnt noticed, just cant agree that a wonderful job is done yet, thats all)

Last edited by amilo3438; 13 August 2014 at 19:05.
amilo3438 is offline  
Old 13 August 2014, 18:40   #416
AnnaWu
Registered User
AnnaWu's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Germany
Posts: 429
Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
This is in contradiction ... if it already works like a charm how then JIT is missing !? (And also, how a wonderful job is done if JIT is missing ?)

Note: This always works in arcade games: "Please Insert Coin(s) To Continue"
Be not a smart ass, it was his first posting.
AnnaWu is offline  
Old 13 August 2014, 18:41   #417
pampers
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
if it already works like a charm how then JIT is missing !?
Because with JIT it will work faster, as simple is that.

Tony: Thanks for all your effort. I don't use WinUAE at all but will do with PPC emulation, few euros already sent via PayPal
 
Old 13 August 2014, 18:52   #418
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,114
Quote:
Originally Posted by AnnaWu View Post
Be not a smart ass, it was his first posting.
Yeah, seems there are lot of smart asses here today ?

Note: Miss. AnnAWu, I didnt want to smart ass to nobody! (but if this bother you, your problem)

p.s. I just cant agree that a wonderful job is done if JIT is missing! (thats all)
amilo3438 is offline  
Old 13 August 2014, 20:13   #419
Steve
FreelanceAndroidDeveloper
Steve's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: UK
Age: 38
Posts: 2,103
It crashed again. The logs seem to be saying I am getting SCSI errors??
Attached Files
File Type: dmp winuae_2.9.0_b10_2014.08.13_19.07.35.dmp (110.7 KB, 45 views)
File Type: txt winuaebootlog.txt (12.3 KB, 47 views)
File Type: zip winuaelog.zip (119.2 KB, 41 views)
Steve is offline  
Old 13 August 2014, 20:19   #420
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 37
Posts: 6,340
Send a message via MSN to fitzsteve
The backup I took of my old A4000T (CSPPC/PicassoIV) works a treat with PPC emulation, WarpOS 5.1 & WarpDT is installed IIRC.

The nearest I get to anything WOS running is Grey screen on ADoomWOD but no crash!

Other Games just Crash out, great work so far - waiting for the next update's
fitzsteve is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.6.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 21 19 June 2013 11:54
WinUAE 2.3.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 124 17 September 2011 15:48
WinUAE 1.6.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 54 18 June 2009 11:05
WinUAE 1.5.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 242 12 August 2008 12:42
WinUAE 1.5.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 453 19 June 2008 09:05

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 20:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.25091 seconds with 12 queries