English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 04 January 2014, 00:16   #1
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
Maximizing 68060 performance

I have managed to get my system stable with the Apollo 1260, but I'm not totally satisfied it's running optimally.

I am running the last version of 68060 libs (46.7), I have included both Cyberpatcher & Copymem060 in the Startup-Sequence. I have also moved the 3.9 rom to fast memory with RemApollo.

The system is Classic WB 3.9. Is there anything else that can be done to increase performance?
Amicol is offline  
AdSense AdSense  
Old 04 January 2014, 00:28   #2
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,342
Send a message via MSN to fitzsteve
Are you using PeterK's latest Icon Library? that really boosts OS3.9

http://eab.abime.net/showthread.php?t=64079

You could always register HSMathLibs for some extra frames in demanding games/application:

http://www.hsmathlibs.de/index_e.html
fitzsteve is offline  
Old 04 January 2014, 00:36   #3
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
Are you using PeterK's latest Icon Library? that really boosts OS3.9

http://eab.abime.net/showthread.php?t=64079

You could always register HSMathLibs for some extra frames in demanding games/application:

http://www.hsmathlibs.de/index_e.html
I haven't tried this icon library, will give it a bash.

HSMathLibs sound interesting, not a bad price either! Do they make a big difference?
Amicol is offline  
Old 04 January 2014, 01:36   #4
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Yep HSMathsLibs are worth it and will make a slight difference to some games.

I don't bother with Cyber/Oxy Patcher as I couldn't find any game that benefited from them.


With RemApollo you can load BlizKick modules and get some nice improvements, show us your startup sequence

Last edited by NovaCoder; 04 January 2014 at 01:41.
NovaCoder is offline  
Old 04 January 2014, 01:49   #5
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 38
Posts: 6,342
Send a message via MSN to fitzsteve
I'm using 040 HSMathLibs with my WarpEngine 040 and it does indeed help, mainly with 3D games
fitzsteve is offline  
Old 04 January 2014, 02:13   #6
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
I've just found an old Apollo 1260 start-up sequence, might give you some ideas

You can download my SysSpeed module and compare it with you system -> Apollo 1260 @ 80Mhz


PHP Code:
$VERStartup-Sequence_HardDrive 45.2 (19.1.2001)
Startup-Sequence for AmigaOS 3.9


C
:DRAP
C
:RemAPollo QUIET MODULES DEVS:Modules/scsi.device mathffp.library mathieeesingbas.library exec_45.20 console.device_44.8 ram-handler_44.23 shell_45.7 bootmenu_44.7 filesystem.resource_45.10 filesystem_45.13 BBlank NoClick
ROMUpdate_44.57
;SpeedyChip


;C:SetPatch QUIET
C
:SetPatch NOROMUPDATE QUIET




C
:Version >NIL:
C:AddBuffers >NILDF015
FailAt 21

C
:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C
:Copy >NILENVARCRAM:ENV ALL NOREQ

Resident 
>NILC:Assign PURE
Resident 
>NILC:Execute PURE

Assign 
>NILENVRAM:ENV
Assign 
>NILTRAM:T
Assign 
>NILCLIPSRAM:Clipboards
Assign 
>NILREXXS:
Assign >NILPRINTERSDEVS:Printers
Assign 
>NILKEYMAPSDEVS:Keymaps
Assign 
>NILLOCALESYS:Locale
Assign 
>NILLIBSSYS:Classes ADD
Assign 
>NILHELPLOCALE:Help DEFER



C
:CPU60 B >NIL:

C:CMQ060

C
:FBlit
C
:FText

[SNIP!] 
NovaCoder is offline  
Old 04 January 2014, 12:12   #7
tom256
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Poland
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by Amicol View Post
I have managed to get my system stable with the Apollo 1260, but I'm not totally satisfied it's running optimally.

I am running the last version of 68060 libs (46.7), I have included both Cyberpatcher & Copymem060 in the Startup-Sequence. I have also moved the 3.9 rom to fast memory with RemApollo.

The system is Classic WB 3.9. Is there anything else that can be done to increase performance?
FBLIT
Systempatch (includes BlazeWCP and FText as well as plenty other patches)
CMQ060
new scsi.device
new icon.library

Also:
HSMathlibs
68060.library from cosmos (but may cause problems)
ROM modules from AmigaOS ROM update and new modules from don_Adan loading via loadmodule, or You need to burn new custom kickstart.
tom256 is offline  
Old 04 January 2014, 12:16   #8
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
Cheers fellas!

I'm registering the new libs, and making a new kickstart.
I'll let you know how I get on

Thanks for the startup-seq, I'll also post mine for you to look at later.

A bit of a pain getting thing 'just so' on Amiga, but that's part of the fun!
Amicol is offline  
Old 04 January 2014, 12:21   #9
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by tom256 View Post
FBLIT
Systempatch (includes BlazeWCP and FText as well as plenty other patches)
CMQ060
new scsi.device
new icon.library

Also:
HSMathlibs
68060.library from cosmos (but may cause problems)
ROM modules from AmigaOS ROM update and new modules from don_Adan loading via loadmodule, or You need to burn new custom kickstart.
Where can I get the modules by don_Adan? What are they?
Amicol is offline  
Old 04 January 2014, 12:28   #10
delshay
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: uk
Posts: 245
Good quality EDO memory is also recommended to reduce errors (if any) if 75Mhz version of this processor is used or if card is overclocked.

Here anything with a bus speed of 66Mhz or above I use 50ns EDO memory.

Last edited by delshay; 04 January 2014 at 12:49.
delshay is offline  
Old 04 January 2014, 12:34   #11
tom256
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Poland
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by Amicol View Post
Where can I get the modules by don_Adan? What are they?

http://wt.exotica.org.uk/test.html
tom256 is offline  
Old 04 January 2014, 23:53   #12
Reido
Registered User

 
Join Date: Feb 2013
Location: Dublin/Ireland
Posts: 231
Found this very useful, thanks guys! I didn't have any clue about RemApollo or HSMaths before, followed Steve's and Nova's advice and have got my system running nice and fast (1260/80 64mb), games like The Dig, Quake/AmiDoom etc run super fast, same as the vids posted on youtube. However...

System has got 'jerky' in the last hour, I'm assuming it's because I'm using the demo version of HSMaths, the Register Now message is coming up a lot. Has this happened to anyone else prior to registration? I registered HSMaths about a week ago but haven't got the registered version yet, presuming it's just the time of year and he's busy...

Thanks

OS3.9 BB1,2,3,4

EDIT:Talk about timing! HSMaths Registration just arrived in my inbox so should be able to answer my own question very soon!

EDIT2: Yep that seemed to solve the problem...

Last edited by Reido; 05 January 2014 at 14:25.
Reido is offline  
Old 06 January 2014, 18:06   #13
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
@ Reido
Glad it resolved your issues!

I'm still working on mine....

I made a custom ROM which is made of the following:
Exec.lib 45.24
Audio.dev 37.10
Battclock.res 39.3
Battmem.res 40.0
Bootmenu 44.7
Card.res 40.5
Carddisk.res 40.1
CIA.res 39.1
Con-handler 40.2
Console.dev 44.8
Disk.res 37.2
DOS.lib 40.3
Expansion 40.2
Filesystem.res 46.0
Filesystem 45.16
Gadtools.lib 40.4
Graphics.lib 40.24
Icon.lib 46.4.326
Input.dev 50.26
Gameport_Keyboard 40.1
Intuition.lib 40.85
Keymap.lib 40.4
Layers.lib 40.1
Mathffp.lib 46.00 (M Henze)
Mathieeesingbas.lib 46.00 (M Henze)
Misc.res 38.0
Potgo.res 38.0
RAM_Handler 44.24
Ramdrive 39.35
Ramlib 40.3
Romboot 40.1
SCSI.dev 43.47b1
Shell 45.27
Timer.dev 39.4
Trackdisk.dev 40.2
Utility.lib 40.1
Workbench.task 39.1

Seems to work extremely well
Let me know if I can improve it further....

Last edited by Amicol; 06 January 2014 at 18:17.
Amicol is offline  
Old 06 January 2014, 18:47   #14
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,942
Do you need to make a custom kickstart 3.9 EPROM if you're using RemApollo to copy it to FastRAM? I don't think so. You can use Kickstart 3.1 ROM and patch all the ROM updates during the remap.

http://eab.abime.net/showpost.php?p=779899&postcount=13
alexh is offline  
Old 06 January 2014, 18:56   #15
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
Do you need to make a custom kickstart 3.9 EPROM if you're using RemApollo to copy it to FastRAM? I don't think so. You can use Kickstart 3.1 ROM and patch all the ROM updates during the remap.

http://eab.abime.net/showpost.php?p=779899&postcount=13
My system only seems to work stable with 68060.library (46.7)
It doesn't work when RemAPollo kicks the rom (file) to fastmemory for some reason, but it's able to work kicking a physical rom.

It's the only way I've been able to use RemAPollo with 68060.libs(46.7), and the system is 'rock' solid. Also runs FAR faster than with the Apollo libs

I'll try the suggested method again mate, but it just wouldn't play ball last time I tried. Easier than burning ROM's if it does

Update: nope doesn't work. I just get 'ramlib program failed error', whether I softkick a rom file, or load modules separately. Will have to burn the ROM.

If anyone can suggest better choices than above, can you let me know?
Thanks Chaps

Last edited by Amicol; 06 January 2014 at 20:58.
Amicol is offline  
Old 06 January 2014, 23:06   #16
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"
 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 710
Quote:
Originally Posted by Amicol View Post
My system only seems to work stable with 68060.library (46.7)
It doesn't work when RemAPollo kicks the rom (file) to fastmemory for some reason, but it's able to work kicking a physical rom.

It's the only way I've been able to use RemAPollo with 68060.libs(46.7), and the system is 'rock' solid. Also runs FAR faster than with the Apollo libs

I'll try the suggested method again mate, but it just wouldn't play ball last time I tried. Easier than burning ROM's if it does

Update: nope doesn't work. I just get 'ramlib program failed error', whether I softkick a rom file, or load modules separately. Will have to burn the ROM.

If anyone can suggest better choices than above, can you let me know?
Thanks Chaps
what rom file are you trying to use? is it a dump of your physical roms?
hooverphonique is offline  
Old 06 January 2014, 23:30   #17
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
The file is a custom ROM using Remus (see above).
But it doesn't really matter, it won't softkick any (either images of 3.1, or custom)

The 1st custom one I made was a 3.1 rom with the 3.9 modules added, which I burned to physical ROMs. Used them for years with no issues. RemAPollo kicked them to fast ram, no problems. (68060.library 46.7 libs work fine)

Softkicking images or modules works fine if you stick to the Apollo 68060 libs, but my system ain't that stable on them. I need the newer libs as mentioned earlier for the system to remain stable, and fast!
RemApollo doesn't like these newer libs and will only work with a physical ROM (ie no ROM images, or Modules.....)

The problem arose when I needed to make the new maths libs resident (the old ones are in the custom 3.9 ROMs), it wouldn't work. I always get the ramlib error. (Works with older Apollo 68060 libs)

So my problem is that I seem to need a physically modified ROM (which includes the added new Maths libs) so that Remapollo will happily work together with the newer 68060 libs (46.7) = stable system & faaaaast

It's a real pain in the arse!

Update: I found that the system is stable on the old Apollo 68060 libs (60.10) if you do not use the DRAP command the the Startup-Sequence. However, it's painfully slow.... With the DRAP command the system freezes

Last edited by Amicol; 07 January 2014 at 00:09.
Amicol is offline  
Old 07 January 2014, 00:20   #18
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by Amicol View Post
Update: I found that the system is stable on the old Apollo 68060 libs (60.10) if you do not use the DRAP command the the Startup-Sequence. However, it's painfully slow.... With the DRAP command the system freezes
Yep you need the DRAP command + the patched official Apollo 68060 libs to use RemApollo properly.

I'll dig around it my backups and find some more of my old setup files for you.

Did you download my Apollo SysSpeed benchmark yet? You should be getting around 106 MIPS in SysSpeed with 80Mhz (if you've got everything running correctly).
NovaCoder is offline  
Old 07 January 2014, 00:42   #19
Amicol
Registered User

 
Join Date: Dec 2013
Location: Hartlepool / England
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
Yep you need the DRAP command + the patched official Apollo 68060 libs to use RemApollo properly.

I'll dig around it my backups and find some more of my old setup files for you.

Did you download my Apollo SysSpeed benchmark yet? You should be getting around 106 MIPS in SysSpeed with 80Mhz (if you've got everything running correctly).
It wasn't patched!!! I have now patched version 60.10 with the patch in the RemApollo package. It works! SysSpeed reports 106.10 MIPS

I'm a little embarrassed

Thanks mate!!!
Amicol is offline  
Old 07 January 2014, 01:12   #20
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Cool, we got there in the end

Now go play: AmiQuake, AmiQuake 2, ScummVM etc
NovaCoder is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting more performance out of my A1200 Devlin support.Hardware 4 18 December 2013 19:17
PSPUAE Performance tonyyeb support.OtherUAE 73 27 January 2011 17:45
performance issues in some games?! trydowave support.WinUAE 3 09 January 2011 20:22
How do I get the best WB performance? Rabbit80 support.Apps 27 01 July 2009 12:29
OS4 Speed Performance ? blade002 Amiga scene 42 13 November 2007 23:35

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.37305 seconds with 12 queries