English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 12 August 2012, 04:52   #1
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
NetBSD/Amiga

Hello,

I have installed NetBSD on my A1200.
[ Show youtube player ]

Of course I want to tweak it, but I would like to know if somebody manage to make the 3COM 3C589 running with this OS ?

Thanks.
gibs is offline  
AdSense AdSense  
Old 12 August 2012, 12:36   #2
jonathan
Pastafarian

 
Join Date: Sep 2010
Location: Uppsala/Sweden
Posts: 243
Cool!
jonathan is offline  
Old 12 August 2012, 13:29   #3
melbourneben!
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: adelaide
Posts: 44
Quote:
Originally Posted by gibs View Post
Hello,

I have installed NetBSD on my A1200.
[ Show youtube player ]

Of course I want to tweak it, but I would like to know if somebody manage to make the 3COM 3C589 running with this OS ?

Thanks.
Not sure about the wifi card compatibility but would be interested in further updates on what tweaks you do and what you use it for....Have been meaning to install Unix on my Amiga for ages.
melbourneben! is offline  
Old 12 August 2012, 21:29   #4
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
I have reworked a bit the UI
https://dl.dropbox.com/u/1566495/Amiga/NetBSD.jpg

The 3C589 are Ethernet. So nobody have a clue ?

I have a Netgear MA401 (Wifi) which is detected (not configured) it seems the kernel needs to be compiled for the support.
gibs is offline  
Old 13 August 2012, 10:01   #5
mfilos
Paranoid Amigoid

mfilos's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Athens/Greece
Age: 38
Posts: 1,576
Send a message via Skype™ to mfilos
Nice job there gibs mate! Looks pretty responsive and cool
I'd advise to make a question to strim on Amibay which seems to update us with info on NetBSD and it's recent updates to support Grex and Mediator busboards.
mfilos is offline  
Old 13 August 2012, 15:51   #6
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Hello.

Quote:
Originally Posted by gibs View Post
Of course I want to tweak it, but I would like to know if somebody manage to make the 3COM 3C589 running with this OS ?
There's a machine-independent ep driver, but the card does not work with NetBSD/amiga... I guess there's a bug in amiga-specific PCMCIA driver somewhere.

I'm successfully using NE2000-compatible PCMCIA ethernet card (Surecom EP-427) with ne driver. This card is supported by cnet.device in AmigaOS. Most cards supported by cnet.device should work without problems with the NetBSD.

Regarding Netgear MA401 I don't know, since I don't have this card. You could try to build your own kernel with wi driver enabled.

Last edited by strim; 13 August 2012 at 16:02. Reason: Add note about Netgear
strim is offline  
Old 14 August 2012, 02:52   #7
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Okay, I've looked at this. I don't know if I can fix this, because I don't have my ep card here.

Please try this kernel:
http://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/mis...ia/netbsd-ep-1

You can boot it from AmigaOS using loadbsd. I think that will be easiest way.

Let me know if it does detect the card. Please take a photo of kernel messages.
strim is offline  
Old 14 August 2012, 20:46   #8
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
Strim,

always the same error : https://dl.dropbox.com/u/1566495/Amiga/netbsd1.JPG
gibs is offline  
Old 14 August 2012, 20:50   #9
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Quote:
Originally Posted by gibs View Post
Ok, I'll think how to debug this. Generally the PCMCIA driver looks like this:

strim is offline  
Old 14 August 2012, 21:49   #10
rikbliz
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: ...
Posts: 113
Wow, kudos man. I attempted this years ago but failed miserably.

TWM for the win! haha. I wonder if IceWM would run under your set up? IceWM is a real nice lightweight window manager, maybe have a look.. http://ftp.netbsd.org/pub/pkgsrc/cur...wm/README.html

P.S. LMAO at cat pic above
rikbliz is offline  
Old 14 August 2012, 21:56   #11
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
I tried blackbox but the display was weird.
I know IceWM I used some years ago
gibs is offline  
Old 16 August 2012, 16:28   #12
ahhyes
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sydney, Australia
Posts: 75
Quote:
Originally Posted by gibs View Post
Hello,

I have installed NetBSD on my A1200.
[ Show youtube player ]

Of course I want to tweak it, but I would like to know if somebody manage to make the 3COM 3C589 running with this OS ?

Thanks.
What are the specs on your a1200 (just out of curiosity)? I am building up an A1200 and have a Blizzard 1260 on the way. Was this running on an 060? It will give me some idea of what sort of performance to expect.
ahhyes is offline  
Old 16 August 2012, 16:30   #13
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Quote:
Originally Posted by ahhyes View Post
What are the specs on your a1200 (just out of curiosity)? I am building up an A1200 and have a Blizzard 1260 on the way. Was this running on an 060? It will give me some idea of what sort of performance to expect.
If you take a careful look at 0:37 of this video you'll see configuration of gibs' A1200 in the kernel messages .
strim is offline  
Old 16 August 2012, 16:31   #14
ahhyes
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sydney, Australia
Posts: 75
I have an easynet pcmcia ethernet network adaptor on the way (the ones up on amigakit). I have this bad feeling that NetBSD wont support it. I hope I am wrong. Either way, if it doesnt work, I will go back to workbench or OS 3.5.

seeing BitchX run on amiga will be quite a sight IRC for the Elite!

Last edited by prowler; 16 August 2012 at 22:57. Reason: Back-to-back posts merged.
ahhyes is offline  
Old 16 August 2012, 16:32   #15
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Quote:
Originally Posted by ahhyes View Post
I have an easynet pcmcia ethernet network adaptor on the way (the ones up on amigakit). I have this bad feeling that NetBSD wont support it. I hope I am wrong. Either way, if it doesnt work, I will go back to workbench or OS 3.5.
If it's a 3C589 then it won't work. If it's a NE2000-compatible card it will work.

I'm in contact with developer who originally wrote the PCMCIA driver. We'll attempt to fix the support for 3Com's. But that might take some time.
strim is offline  
Old 16 August 2012, 16:35   #16
ahhyes
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sydney, Australia
Posts: 75
Quote:
Originally Posted by strim View Post
If you take a careful look at 0:37 of this video you'll see configuration of gibs' A1200 in the kernel messages .
Thank you

So it's an 060. Ok, well the performance isnt too shabby, certainly seems usable


Quote:
Originally Posted by strim View Post
If it's a 3C589 then it won't work. If it's a NE2000-compatible card it will work.

I'm in contact with developer who originally wrote the PCMCIA driver. We'll attempt to fix the support for 3Com's. But that might take some time.
http://amigakit.leamancomputing.com/...roducts_id=116

Found this:



Guess it's not going to work then since it appears to be a 3C589


Totally awesome to see a NetBSD dev here! You rock!

Last edited by prowler; 16 August 2012 at 23:01. Reason: Back-to-back posts merged.
ahhyes is offline  
Old 16 August 2012, 16:53   #17
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Quote:
Originally Posted by ahhyes View Post
Guess it's not going to work then since it appears to be a 3C589
Indeed, at least for now.

There's a compatible card on eBay now if you are interested:
http://www.ebay.co.uk/itm/Surecom-PC...#ht_500wt_1156

(I'm not the seller and don't know anything about him, but I have the same card)

Last edited by prowler; 16 August 2012 at 23:02. Reason: Fixed quote.
strim is offline  
Old 16 August 2012, 21:14   #18
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
going to try to win that card

@strim

Where is the package for dillo ?
gibs is offline  
Old 18 August 2012, 14:43   #19
strim
NetBSD developer
 
Join Date: May 2012
Location: Warsaw, Poland
Posts: 396
Quote:
Originally Posted by gibs View Post
Where is the package for dillo ?
I'm afraid you have to build it yourself from pkgsrc. Last time I tried it worked fine.
strim is offline  
Old 18 August 2012, 15:44   #20
gibs
Banned
 
Join Date: Jan 2010
Location: france
Posts: 932
Where are the pkgsrc ? so I can download them and put in the CF.

Is Dillo working fine ?
gibs is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NetBSD 6.0 released! strim News 2 19 October 2012 01:44
NetBSD 68k megabyte support.Apps 1 27 June 2012 12:30
WinUAE 2.3.0 + NetBSD 5.0.2 No go. ahhyes support.WinUAE 71 15 November 2010 09:29
NetBSD 5.0 shortwind support.WinUAE 6 03 October 2009 13:53
NetBSD/Amiga ?? Highlander support.WinUAE 10 14 January 2005 15:24

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 04:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.27821 seconds with 12 queries