English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 07 May 2012, 13:55   #1
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,762
A600 4MB RAM upgrade board (was 8MB)

Hi All,

I found this page while trolling...

http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html

it is a design done in 2007 for an 8mb ram upgrade for an A600 and i am wondering if anyone has the eagle cad files/info/anything about this board. if parts/help vailable i'd like to try this, no promises, i have a lot on my plate at the moment but i think it would be a good ptoject. I know that there was a 2008 upgrade to this board but can't find anything

UPDATE;

I have now updated the a600 4mb board to 8mb. if you'd like to skip all earlier info then click on the link below to get latest details

http://eab.abime.net/showpost.php?p=...&postcount=310

Last edited by kipper2k; 28 May 2013 at 19:59.
kipper2k is offline  
Old 07 May 2012, 14:07   #2
cpiac64
Registered User
cpiac64's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Italy
Posts: 888
the 4 mega version is ok, the 8 mega i suppose is only for sale
cpiac64 is offline  
Old 07 May 2012, 14:14   #3
Predseda
Puttymoon inhabitant
Predseda's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: The City of Townsville
Age: 41
Posts: 5,261
contact Zetr0 over Amibay, he should be able to tell you more. This is one of the failed projects and probably a reason why Zetr0 doesnt appear on EAB anymore
Predseda is online now  
Old 07 May 2012, 14:15   #4
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,204
Zetr0 will have them. He had a deal with LordV and AcidRain to remake the 2008 version.

A mistake crept into the re-designed PCB and ruined the whole batch. Probably cost a lot of money!

Here is the original 2008 page.

http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb_2/index.html
alexh is offline  
Old 07 May 2012, 14:18   #5
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,762
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
Zetro will have them. He had a deal with LordV to remake the 2008 version.

A mistake crept into the re-designed PCB and ruined the whole batch.

http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb_2/index.html
Hi Alexh,

I remember that, something about the omitted ground plane. I haven't seen any activity from Zetr0 for a while. I'll try to get hold of him and see if he has anything

Thanks
kipper2k is offline  
Old 07 May 2012, 14:21   #6
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,204
I imagine that making a low cost PCMCIA SRAM card might be as easy and as much use for A600 users. Half length??
alexh is offline  
Old 07 May 2012, 14:30   #7
Arnie
R.I.P Smudge 18-08-16

Arnie's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Leicester/UK
Age: 61
Posts: 3,886
Quote:
Originally Posted by alexh View Post
I imagine that making a low cost PCMCIA SRAM card might be as easy and as much use for A600 users. Half length??
Even half the cost would be helpful
Arnie is online now  
Old 07 May 2012, 18:45   #8
spock-79
Registered User
spock-79's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bremen
Posts: 66
I made three collective orders at a1k.org. The 2007 Version works really good, is easy to solder and there is also a firmware for 4MB. With the 4MB firmware PCMCIA is still working!


For me it's the perfekt A600 RAM-Expansion. One expansion with 4MB costs ~26€, 8MB was ~32€, pending on ordered PCBs and the price of the RAM ICs.
spock-79 is offline  
Old 07 May 2012, 19:21   #9
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 39
Posts: 6,353
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by spock-79 View Post
I made three collective orders at a1k.org. The 2007 Version works really good, is easy to solder and there is also a firmware for 4MB. With the 4MB firmware PCMCIA is still working!


For me it's the perfekt A600 RAM-Expansion. One expansion with 4MB costs ~26€, 8MB was ~32€, pending on ordered PCBs and the price of the RAM ICs.

Maybe we could do a group buy for kits for assembly by the end user or an EAB'er could do them for a small fee?

I would buy a couple of kits
fitzsteve is offline  
Old 07 May 2012, 19:49   #10
spock-79
Registered User
spock-79's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bremen
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
Maybe we could do a group buy for kits for assembly by the end user or an EAB'er could do them for a small fee?

I would buy a couple of kits

Sure we can! I have ordered 30 PCBs, all needed parts to assemble the expansion are already here. The PCBs should normally arrive until end of may.
Programming the CPLD is also no problem.

But i have to sort out how much expansions are already sold...

On Amibay i posted a little HowTo for building the expansion:
http://www.amibay.com/showthread.php?t=13132


And yes, my english is awful... Especially when it comes to technical things..
spock-79 is offline  
Old 07 May 2012, 20:16   #11
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,762
i can assemble these, What would be the cost of the boards plus the parts ?. if people want them assembled i can assemble them. 4mb is good enough for WHDload games and allowing those apps that require fast ram to run.

I could get the boards made pretty cheaply too

Last edited by kipper2k; 07 May 2012 at 20:22.
kipper2k is offline  
Old 07 May 2012, 20:57   #12
alenppc
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Canada
Age: 39
Posts: 811
Making anything for the poor 600 is a good idea, but I think the major issue is the 68000 here. Adding a 68020 would be a major boost in power and usefulness. There was a dude on Amiga.org a few years ago who bought a whole bunch of 14 MHz 68EC020s (250 or so?) on ebay with the intention of developing something for the 600. Wonder whatever happened with that.
alenppc is offline  
Old 07 May 2012, 21:23   #13
Allen1
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Blyth England
Age: 63
Posts: 786
Quote:
Originally Posted by kipper2k View Post
i can assemble these, What would be the cost of the boards plus the parts ?. if people want them assembled i can assemble them. 4mb is good enough for WHDload games and allowing those apps that require fast ram to run.

I could get the boards made pretty cheaply too
I know that I would be interested in a couple of these either assembled or in kit form, assembled would be the easiest method though
Allen1 is offline  
Old 07 May 2012, 22:21   #14
duga
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sweden
Posts: 368
Interested in 4 MB version.
duga is offline  
Old 07 May 2012, 23:30   #15
spock-79
Registered User
spock-79's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bremen
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by kipper2k View Post
i can assemble these, What would be the cost of the boards plus the parts ?. if people want them assembled i can assemble them. 4mb is good enough for WHDload games and allowing those apps that require fast ram to run.

I could get the boards made pretty cheaply too

Pending on customs duty and shipping costs, one PCB will be around 5€.

But this time it was really hard to find a big amount of cheap RAM ICs, and i had to pay custom duty for the CPLDs (they came from digikey).

So one 4MB expansion is about 26€, 8MB 32€.

I earn nothing on the expansions, even if somebody wants a assembled unit the price is the same.
spock-79 is offline  
Old 07 May 2012, 23:33   #16
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,762
Quote:
Originally Posted by spock-79 View Post
Pending on customs duty and shipping costs, one PCB will be around 5€.

But this time it was really hard to find a big amount of cheap RAM ICs, and i had to pay custom duty for the CPLDs (they came from digikey).

So one 4MB expansion is about 26€, 8MB 32€.

I earn nothing on the expansions, even if somebody wants a assembled unit the price is the same.

I wouldn't have to pay duty on the cpld's. Are compatible ram chips available from digikey ? and if so, part numbers
kipper2k is offline  
Old 07 May 2012, 23:48   #17
spock-79
Registered User
spock-79's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bremen
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by kipper2k View Post
I wouldn't have to pay duty on the cpld's. Are compatible ram chips available from digikey ? and if so, part numbers

No, the ram chips aren't available at digikey. Only FPM ram in 42 pin SOJ package is possible on this expansion, for example HY5118160
spock-79 is offline  
Old 08 May 2012, 01:03   #18
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,762
what about this memory ...

http://download.siliconexpert.com/pd...118(6)160c.pdf

in the 42 pin SOJ format
kipper2k is offline  
Old 08 May 2012, 06:21   #19
spock-79
Registered User
spock-79's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Bremen
Posts: 66
That should be the right ram chips. Every 42 pin Ram chip with 8160 in his part number should work.
spock-79 is offline  
Old 08 May 2012, 07:35   #20
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 12,204
If I remember correctly the problem with the 2007 version is the physical fit? Which was why the 2008 version is a dual PCB board.

How bad is it?
alexh is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A500 4mb-8mb fast ram expansion kipper2k Hardware mods 130 Today 10:33
8MB Ram Upgrade Card Question Slyder1980 Hardware mods 7 03 February 2012 00:03
A608 Amiga 600 - 4mb Fast Ram Upgrade fitzsteve MarketPlace 0 17 October 2010 23:23
Wanted: 4MB or 8MB A1200 RAM expansion! 8bitbubsy MarketPlace 0 12 September 2010 20:45
A1200 8mb ram expansion only 4mb Nipedley support.Hardware 13 16 February 2009 01:01

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11413 seconds with 13 queries